Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Διχάζει την ΕΕ - Τα έκτακτα μέτρα, το «όχι» των 9 στις μεταρρυθμίσεις και η Ρωσία

Ενεργειακή κρίση: Διχάζει την ΕΕ - Τα έκτακτα μέτρα, το «όχι» των 9 στις μεταρρυθμίσεις και η Ρωσία
Εννέα χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδέα της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Διχασμένοι προσέρχονται οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη σύνοδο για την ενεργειακή κρίση.

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τσεχική Δημοκρατία προσέρχονται στην σημερινή σύνοδο με προτάσεις για μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των αγορών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προτάσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου.
Στον αντίποδα, εννέα χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τις προτάσεις για την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Αλλες προτάσεις, όπως η συγκρότηση κοινών αποθεμάτων φυσικού αερίου, έχουν συναντήσει επίσης την αντίσταση ορισμένων χωρών.

Simson: Πρέπει να δράσουμε τώρα

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας, τα πιθανά μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και οι προμήθειες φυσικού αερίου, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στο Λουξεμβούργο, κατόπιν της εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης και 22ας Οκτωβρίου.
Προσερχόμενη στο Συμβούλιο, η Επίτροπος για θέματα ενέργειας, Kadri Simson τόνισε ότι οι ενεργειακές συνθήκες στην Ευρώπη διαφέρουν από χώρα σε χώρα και χρειάζεται μια συνολική εικόνα για να ληφθούν σωστές αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, της ασφάλειας των προμηθειών και της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν διάφορες προτάσεις και «non-papers» από κράτη-μέλη, όμως τόνισε ότι σήμερα αναμένει να ακούσει ξεκάθαρες θέσεις από τους Υπουργούς για το τί προσδοκούν. «Μιλάμε για μεσοπρόθεσμα μέτρα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε τώρα.
Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων θα τα δούμε τα επόμενα χρόνια και όχι τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η Επίτροπος Simson, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αντίθετα στη μεταρρύθμιση 9 κράτη -μέλη

Σημειώνεται ότι την παραμονή της συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, εννέα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδέα της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ως απάντηση στην τρέχουσα άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Οι εννέα χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία και Λετονία) τονίζουν ότι τα αίτια αυτής της αύξησης έγκεινται κυρίως στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την προσφορά και τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων, αλλά όχι στο σχεδιασμό των αγορών ενέργειας της ΕΕ.
Ως εκ τούτου, τονίζουν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν κανένα μέτρο που έρχεται σε σύγκρουση με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι έρχεται ως απάντηση στην πρόταση της Γαλλίας που υποστηρίζει την αποδέσμευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου.
Δεν αναμένεται να υιοθετηθούν συμπεράσματα στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Γαλλία και Ισπανία στηρίζουν τη μεταρρύθμιση

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν την επιλογή αγοράς φυσικού αερίου συλλογικά, μεταξύ άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Sara Aaagesen Munoz προσερχόμενη στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.
«Η πρότασή μας σήμερα είναι συμβόλαια με δικαιώματα προαίρεσης (option) για τις προμήθειες να μπορούν να γίνουν κατά κεντρικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ενωση...αυτό μπορεί να ενεργοποιείται σε καταστάσεις κατά τις οποίες η διακυβεύεται η ασφάλεια της τροφοδοσίας», δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Ενέργειας.
Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας χρειάζεται μεταρρύθμιση.
Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Κλοντ Τουρμ απαντά ότι η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα προσφέρει λύση στην πρόσφατη εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.
«Πιστεύω ότι η ισπανική κυβέρνηση ανεβάζει υπερβολικά τις προσδοκίες λέγοντας ότι η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου θα επιλύσει την κρίση. Αυτό που θα επιλύσει την κρίση είναι οι επενδύσεις στην αποτελεσματικότητα, η συνέχιση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό που η Ισπανία χρειάζεται περισσότερο είναι διασυνδέσεις», είπε προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Σύμβουλος Biden: Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως «όπλο»

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες ερίζουν για τα έκτακτα μέτρα, ο σύμβουλος παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden,  δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin πλησιάζει στη χρήση του φυσικού αερίου ως πολιτικού εργαλείου εάν η Ρωσία εμποδίζει τις εξαγωγές καυσίμων στην Ευρώπη, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
«Πιστεύω ότι πλησιάζουμε σε αυτή τη γραμμή, εάν η Ρωσία έχει πράγματι το αέριο να προμηθεύσει και επιλέξει να μην το κάνει, και θα το κάνει μόνο εάν η Ευρώπη δεχτεί άλλες απαιτήσεις που είναι εντελώς άσχετες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Amos Hochstein, σύμβουλος του Bideν, όταν ρωτήθηκε αν ο Putin χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Hochstein είπε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί όχι μόνο λόγω των γεγονότων στην περιοχή αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα και την αύξηση του παγκόσμιου ανταγωγνισμού για φυσικό αέριο.
Ωστόσο, ενώ αρκετοί παράγοντες οδήγησαν στην ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου, η Ρωσία βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να βοηθήσει την Ευρώπη, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement