Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο – Ευρεία συμφωνία Ελλάδας – Μ. Βρετανίας

Δένδιας: Η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο – Ευρεία συμφωνία Ελλάδας – Μ. Βρετανίας
Η Τουρκία είναι περιφερειακός ταραξίας υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα

Ως περιφερειακό ταραξία που προσπαθεί να αναβιώσει το «νεοθωμανικό φάντασμα» χαρακτήρισε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διπλωματική δεξαμενή σκέψης RUSI (Royal United Service Institute) στο Λονδίνο με θέμα «Ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο».
Ο κ.Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μ. Βρετανία, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση που αυτή προχωρήσει στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τη στιγμή που όπως είπε, η Ελλάδα έχει επιλέξει να ακολουθήσει έναν τελείως διαφορετικό δρόμο.
Συγκεκριμένα, ο Δένδιας αναπτύσσοντας την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας υποστήριξε ότι αυτή περιστρέφεται γύρω από πέντε αμοιβαία ενισχυόμενους ομόκεντρους κύκλους.
«Ο πρώτος αφορά την Ευρώπη.
Ο δεύτερος τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.
Ο τρίτος τα δυτικά Βαλκάνια.
Ο τέταρτος τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ο πέμπτος τον υπόλοιπο κόσμο και τις διεθνείς προκλήσεις όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο κτλ» ανέφερε ο κ.Δένδιας.

Συμφωνία – ομπρέλα με τη Μ. Βρετανία

Νωρίτερα ο κ.Δένδιας είχε υπογράψει μια ευρεία συμφωνία – πλαίσιο με τη Μ. Βρετανίας.
Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που υπογράφουν μια τόσο ευρεία συμφωνία - πλαίσιο με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι αυτό «το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο» ουσιαστικά έχει δημιουργήσει τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηριχθούν μελλοντικές συμφωνίες που αφορούν σχεδόν όλα τα διμερή θέματα.
Όπως είπε και ο κ.Δένδιας, η συμφωνία αυτή «καλύπτει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ενδιαφέρει και τις δύο χώρες», από τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι του εμπορίου και των επενδύσεων αλλά και την μετανάστευση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την υγεία, τον τουρισμό, τις θαλάσσιες υποθέσεις κ.α.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πέρα από τη συνάντηση με τη Βρετανίδα ομόλογό του, συναντήθηκε επίσης με την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκά θέματα αλλά και τους βουλευτές προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας.

Μεγάλης σημασίας η επικοινωνία με το Λονδίνο

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η Αθήνα γνωρίζει τις πολύ καλές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών καλών εμπορικών σχέσεων αλλά και άλλων συμφερόντων.
Γι αυτό, όπως υποστηρίζουν, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί υψίστης σημασίας την συχνή επικοινωνία με το Λονδίνο και την υπενθύμιση του σταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης