Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφρικανική Ένωση: Καλεί για επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στο Σουδάν - Τι συμβαίνει στη χώρα

tags :
Αφρικανική Ένωση: Καλεί για επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στο Σουδάν - Τι συμβαίνει στη χώρα

Αφρικανική Ένωση: Καλεί για άμεση επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς

Σχετικά Άρθρα

Η Αφρικανική Ένωση κάλεσε για άμεση επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στο Σουδάν αφού οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα 25/10 το πρωί πολλούς πολιτικούς ηγέτες της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και τον πρωθυπουργό.
«Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Mousa Faki, έμαθε με μεγάλη ανησυχία τη σοβαρή εξέλιξη της κατάστασης στο Σουδάν», αναφέρει ανακοίνωση του οργανισμού, ο οποίος καλεί για την «άμεση επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς» που μοιράζονται την εξουσία από το 2019.
«Ο πρόεδρος επαναβεβαιώνει πως ο διάλογος και η συναίνεση είναι ο μοναδικός κατάλληλος δρόμος για τη σωτηρία της χώρας και τη δημοκρατική μετάβασή της», προσθέτει ο παναφρικανικός οργανισμός.
Ο Σουδανός υπουργός Πληροφοριών ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως «η πλειονότητα των υπουργών και των πολιτικών μελών του Συμβουλίου συνελήφθησαν από στρατιωτικές δυνάμεις», μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Abdalla Hamdok «αφού αρνήθηκε να υποστηρίξει το πραξικόπημα».
Η Ένωση Επαγγελματιών, από τις αιχμές του δόρατος στην εξέγερση του 2019 που έβαλε τέλος σε 30 χρόνια δικτατορίας του Omar al-Bashir, κατήγγειλε ένα «στρατιωτικό πραξικόπημα».
Από κοινού με το συνδικάτο των γιατρών και των τραπεζών, η οργάνωση κάλεσε σε πολιτική ανυπακοή στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα της χώρας, μιας από τις πιο φτωχές στον κόσμο, που είχε συγκλονιστεί ήδη από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από έναν μήνα.
Στη διάρκεια του πρωινού, ο στρατός πυροβόλησε με «πραγματικές σφαίρες» εναντίον των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο αρχηγείο του στρατού, στο κέντρο του Χαρτούμ, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν βαθιά ανησυχία, προειδοποιώντας πως κάθε αλλαγή της μεταβατικής κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική βοήθεια.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ κάλεσε όσους διαταράσσουν τη μετάβαση στη δημοκρατία να αποχωρήσουν και να επιτρέψουν στην υπό την ηγεσία των πολιτικών κυβέρνηση να συνεχίσει την εργασία της.
Η Γερμανία καταδίκασε ρητά την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν που πρέπει να σταματήσει αμέσως προκειμένου να επιτραπεί να συνεχιστεί μια ειρηνική πολιτική μετάβαση προς τη δημοκρατία σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν προκαλούν θλίψη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών H. Maas, καλώντας σε διάλογο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στη μεταβατική κυβέρνηση και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση του Σουδανού πρωθυπουργού και των πολιτικών μελών της κυβέρνησης.
Η Αφρικανική Ένωση είχε αναστείλει τη συμμετοχή του Σουδάν τον Ιούνιο του 2019, μετά την πτώση του Omar al-Bashir, προτού το δεχθεί και πάλι στους κόλπους της τρεις μήνες αργότερα.

Τι συμβαίνει στη χώρα

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Σουδάν και ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών αξιωματούχων συνελήφθησαν σήμερα σε ένα πραξικόπημα, όπως φαίνεται να είναι, ύστερα από εβδομάδες έντασης μεταξύ του στρατού και της πολιτικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές.

Ποιος είναι επικεφαλής στο Σουδάν

Το Σουδάν ξεκίνησε τη μετάβασή του προς τη δημοκρατία ύστερα από λαϊκή εξέγερση και την αποπομπή τον Απρίλιο του 2019 του προέδρου Omar al-Bashir, ενός ισλαμιστή τον οποίο η Δύση κρατούσε στο περιθώριο και ο οποίος προήδρευσε της χώρας για σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Βάσει συμφωνίας του Αυγούστου του 2019, ο στρατός μοιράζεται στην εξουσία με αξιωματούχους που έχουν διοριστεί από πολιτικές οργανώσεις σε ένα σώμα διακυβέρνησης, γνωστό ως Συμβούλιο Εθνικής Κυριαρχίας, που στόχο έχει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έως τα τέλη του 2023.

Έχουν υπάρξει εντάσεις στο παρελθόν;

Αν και ο ρόλος του στρατού είναι υποτίθεται σε μεγάλο βαθμό συμβολικός, οι πολίτες έχουν κατ’ επανάληψη προχωρήσει σε καταγγελίες για υπερβάσεις από την πλευρά του στρατού στην εξωτερική πολιτική και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ο στρατός έχει κατηγορήσει τα πολιτικά κόμματα για κακοδιαχείριση και μονοπώλιο εξουσίας.
Οι αρχές είπαν τον Σεπτέμβριο ότι είχαν καταστείλει απόπειρα πραξικοπήματος, κατηγορώντας συνωμότες πιστούς στον Omar al-Bashir.

Τι αφορούν οι διαφωνίες

Ένα σημείο έντασης είναι η επιδίωξη απόδοσης δικαιοσύνης για τις καταγγελίες εγκλημάτων πολέμου από τον στρατό και τους συμμάχους του στη σύγκρουση του Νταρφούρ από το 2003.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) επιδιώκει δίκες για τον Omar al-Bashir και άλλους Σουδανούς υπόπτους.
Το υπουργικό συμβούλιο έχει υπογράψει την παράδοση των υπόπτων, όχι μόνο το Συμβούλιο Εθνικής Κυριαρχίας.
Ένα άλλο σημείο είναι η έρευνα για τις δολοφονίες φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών στις 3 Ιουνίου του 2019, στις οποίες εμπλέκονται στρατιωτικές δυνάμεις.
Ακτιβιστές και οργανώσεις πολιτών έχουν εξοργιστεί από τις καθυστερήσεις στη δημοσίευση των ευρημάτων της έρευνας.
Πολίτες πιέζουν επίσης για μεγαλύτερη επίβλεψη και αναδιάρθρωση του στρατού, κυρίως μέσω της ενσωμάτωσης των πανίσχυρων, παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι στρατιωτικοί ηγέτες.

Τι γίνεται με την οικονομία

Η επιδείνωση της οικονομικής κρίση που έχει οδηγήσει σε βουτιά το νόμισμα της χώρας και συχνά προκαλεί ελλείψεις ψωμιού και καυσίμων ήταν αυτή που πυροδότησε την πτώση του Omar al-Bashir.
Η μεταβατική κυβέρνηση εφάρμοσε αυστηρές, γρήγορες μεταρρυθμίσεις τις οποίες επέβλεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μια πετυχημένη προσπάθεια για ελάφρυνση χρέους και προσέλκυση ξένης χρηματοδότησης.
Υπό το φως των μεταρρυθμίσεων, ο πληθωρισμός ανήλθε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω του 400% και πολλοί Σουδανοί λένε ότι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα.
Κατά καιρούς έχουν υπάρξει διαδηλώσεις για τις οικονομικές συνθήκες.

Πώς είναι οι σχέσεις με τους γείτονες

Το Σουδάν είναι σε ασταθή περιοχή, που συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα, το Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής.
Αρκετές από τις γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αιθιοπία, το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν επηρεάστηκαν από την πολιτική αναταραχή και τη σύγκρουση.
Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, η σύγκρουση στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στο ανατολικό Σουδάν και έχει προκαλέσει στρατιωτική ένταση σε αμφισβητούμενες αγροτικές εκτάσεις κατά μήκος των συνόρων.
Το Σουδάν πιέζει, μαζί με την Αίγυπτο, για μια δεσμευτική συμφωνία για τη λειτουργία ενός γιγάντιου υδροηλεκτρικού φράγματος που χτίζει η Αιθιοπία κοντά στα σουδανικά σύνορα.
Οι συζητήσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα, αλλά η Αιθιοπία έχει ξεκινήσει να γεμίζει τους ταμιευτήρες πίσω από το φράγμα, κάτι που το Σουδάν λέει ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες του, τα φράγματα και τις εγκαταστάσεις ύδατος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης