Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Σουδάν επανεξετάζει τη συμφωνία για τη ρωσική ναυτική βάση στις ακτές του

Το Σουδάν επανεξετάζει τη συμφωνία για τη ρωσική ναυτική βάση στις ακτές του
Το Σουδάν επανεξετάζει μια συμφωνία, βάσει της οποίας θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια ρωσική ναυτική βάση στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας

Το Σουδάν επανεξετάζει μια συμφωνία, βάσει της οποίας θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια ρωσική ναυτική βάση στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία είχε συναφθεί κατά την διάρκεια της προεδρίας του Omar al Bashir, ο οποίος ανατράπηκε το 2019, ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Mohamed Otman al Housein δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Blue Nile TV του Σουδάν ότι η μεταβατική κυβέρνηση έχει τώρα «την ελευθερία να επανεξετάσει τη συμφωνία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντας της χώρας».
Το Σουδάν βελτιώνει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που ανατράπηκε ο Bashir από τον στρατό, μετά από 30 χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία και μετά από εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του.
Το Σουδάν έχει τώρα μια τεχνοκρατική κυβέρνηση με ένα συμβούλιο πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων, στην οποία έχει παραχωρηθεί η εξουσία έως το τέλος του 2023.
Πέρυσι, η Ουάσινγκτον διόρισε τον πρώτο της πρεσβευτή στο Χαρτούμ μετά από δεκαετίες και απέσυρε το Σουδάν από τον κατάλογο των κρατών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.
Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, το Σουδάν συμφώνησε να εξομαλύνει τις διπλωματικές του σχέσεις με τον σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ισραήλ.
Η Μόσχα αναζητά εδώ και καιρό λιμάνια για το Πολεμικό Ναυτικό της στις θερμές θάλασσες.
Ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin είχε υπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο διάταγμα, με το οποίο ενέκρινε πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης που αφορούσε τη δημιουργία ναυτικής βάσης υποστήριξης στο Σουδάν.
Ο Housein επεσήμανε ότι η συμφωνία για τη ρωσική βάση δεν είχε υποβληθεί ακόμη στο νομοθετικό συμβούλιο, το οποίο ενεργεί ως κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής πολιτικής περιόδου στο Σουδάν.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι σε γνώση του οι δηλώσεις του Χο Housein υσέιν και ότι η Μόσχα είχε τακτικές επαφές με το Σουδάν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να διευθετηθεί η κατάσταση.
Ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας M. Bogdanov πρότεινε πρόσθετες συνομιλίες για να αποσαφηνισθεί η κατάσταση και είπε ότι η Ρωσία θα χαρεί να διευκρινίσει οτιδήποτε από την πλευρά της, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης