Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρύς ο φορολογαριασμός Οκτωβρίου 2021 για ιδιώτες και εταιρίες με 7 φόρους.... - Ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ

Βαρύς ο φορολογαριασμός Οκτωβρίου 2021 για ιδιώτες και εταιρίες με 7 φόρους.... - Ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Επτά φόρους θα πρέπει να πληρώσουν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έως το τέλος του μήνα με το ύψος του λογαριασμού να υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ και να δημιουργεί ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών για το ποσό των υποχρεώσεων που θα καταλήξει στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Το φορτίο των φόρων που θα πρέπει να σηκώσουν οι υπόχρεοι αφορά στην εξόφληση της τέταρτης δόσης του φόρου εισοδήματος, των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ, των τριών δόσεων για την επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και την καταβολή του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα έως το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη, κενά η παραλείψεις στο έντυπο Ε9 προκειμένου να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις

Ειδικότερα το ημερολόγιο των υποχρεώσεων περιλαμβάνει:

  1. Δόση φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ύψους 670 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος ύψους περίπου 270 εκ. ευρώ ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν 400 εκ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες τέσσερις μηνιαίες δόσεις με την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.
  2. Δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ 850 εκατ. ευρώ. Έως την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα πρέπει 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και 65.000 επιχειρήσεις να πληρώσουν διπλή δόση ΕΝΦΙΑ με τη τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.
  3. Τρείς δόσεις 100 εκατ. ευρώ για αναβίωση 100 και 120 δόσεων. Οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο mybusinessSupport και να καταβάλλουν τη δόση του Αυγούστου μαζί με τις δόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι απώλεια της ρύθμισης επέρχεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. β) οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους. γ) ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιεί τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.
  4. Πληρωμή ΦΠΑ ύψους 600 εκ. ευρώ. Στις 29 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2021.
  5. Νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Λάθη η παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν οι φορολογούμενοι, υποβάλλοντας αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 πριν την λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των δόσεων του φόρου. Με την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσουν.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης