Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: «Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση της Monte dei Paschi - Πιέσεις από ΕΕ στην κυβέρνηση Draghi για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων

Ιταλία: «Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση της Monte dei Paschi -  Πιέσεις από ΕΕ στην κυβέρνηση Draghi για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων
Η Ρώμη αποφάσισε ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο αίτημα της UniCredit για πακέτο ανακεφαλαιοποίησης αξίας άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Η ιταλική κυβέρνηση και η UniCredit ετοιμάζονται να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση της προβληματικής τράπεζας Monte dei Paschi (MPS) αφού οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με αντικείμενο ένα δαπανηρό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης απέτυχαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021,
Η Ρώμη αποφάσισε ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αιτήματα της UniCredit για ένα πακέτο ανακεφαλαιοποίησης ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς αυτό θα καθιστούσε τη συμφωνία «υπερβολικά ακριβή» για τον Ιταλό φορολογούμενο, σύμφωνα μια από τις πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.

Χρονοδιαγράμματα

Η απόφαση καθιστά δυσκολότερο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mario Draghi να επιτύχει το στόχο να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να ιδιωτικοποιήσει εκ νέου την τράπεζα μέχρι τα μέσα του 2022.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρώμη θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για την άντληση περισσότερων κρατικών χρημάτων από την MPS για την κάλυψη του ελλείμματος 2,5 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να γίνει νέα συμφωνία για τη διαδικασία εξόδου του δημοσίου από την ιστορική τράπεζα.

Στροφή από την UniCredit

Η UniCredit είχε ξεκίνησε να συζητά μια πιθανή αγορά του Monte dei Paschi υπό τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο Jean Pierre Mustier, ζητώντας να μην επηρεαστούν τα αποθεματικά της τράπεζας
Αλλά το νέο αφεντικό Andrea Orcel, που ανέλαβε τον Απρίλιο, ανέβασε τον πήχη, στοχεύοντας σε μια συμφωνία που να αφορά αποκλειστικά τα πιο κερδοφόρα τμήματα της τράπεζας και ζήτησε ένα συνολικό «πακέτο» για την ανακεφαλαιοποίησή της άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εύλογη αξία και οι απολύσεις

Οι διαφωνίες επανεμφανίστηκαν πρόσφατα σχετικά με τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία, με τη Ρώμη να πιέζει να συμπεριλάβει τον βραχίονα επενδυτικών υπηρεσιών της MPS και τις μονάδες leasing και factoring, σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.
Επιπλέον, οι διαπραγματευτές αφορούσαν και τον τρόπο με τον οποίο η UniCredit υπολόγιζε την εύλογη αξία για τις υποχρεώσεις MPS, κάτι που κατέστη άλλο ένα σημαντικό εμπόδιο μαζί με το μέγεθος και το κόστος των περικοπών θέσεων εργασίας που έπρεπε να αναλάβει το ιταλικό δημόσιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αναθεώρηση

«Καμία συμφωνία δεν είναι δυνατή υπό τους όρους της UniCredit αυτή τη στιγμή.
Αλλά το ίδιο πλαίσιο που προσφέρθηκε στην UniCredit θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ένα αυτόνομο σχέδιο», σύμφωνα με μια πηγή.
Η Ρώμη έχει ήδη εξετάσει τα πιθανά οφέλη μιας αυτόνομης στρατηγικής, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόζει μέρη της συμφωνιας με την UniCredit, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κεφαλαίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Εάν το αυτόνομο σχέδιο προχωρήσει, το MPS θα απαλλαγεί επίσης από το τοξικό χρέος - το οποίο πρόκειται να μεταβιβαστεί στην κρατική εταιρεία Amco - και οι νομικές διαδικασίες θα τελούν υπό τον έλεγχο και την εγγυηση του δημοσίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης