Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία επικήρυξε τον 31χρονο που διέρρευσε τα βίντεο με τα βασανιστήρια στις ρωσικές φυλακές

H Ρωσία επικήρυξε τον 31χρονο που διέρρευσε τα βίντεο με τα βασανιστήρια στις ρωσικές φυλακές
Πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του σωφρονιστικού συστήματος απολύθηκαν και μια σειρά ποινικών ερευνών ξεκίνησε από τότε που το Gulagu.net άρχισε να δημοσιοποιεί τα βίντεο τον Οκτώβριο
Σχετικά Άρθρα

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας κήρυξε καταζητούμενο τον Sergey Saveliev, ο οποίος διέρρευσε τα βίντεο όπου φέρονται να καταγράφονται βασανιστήρια σε ρωσικές φυλακές σε μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγινε γνωστό σήμερα από τη βάση δεδομένων στον ιστότοπό του.
Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων Gulagu.net λέει πως τα βίντεο που ο Saveliev της έδωσε καταγράφουν στιγμιότυπα τόσο βασανιστηρίων όσο και σεξουαλικών επιθέσεων σε μια φυλακή στην περιοχή Σαράτοφ, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Μόσχας.
Πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του σωφρονιστικού συστήματος απολύθηκαν και μια σειρά ποινικών ερευνών ξεκίνησε από τότε που το Gulagu.net άρχισε να δημοσιοποιεί τα βίντεο αυτόν τον μήνα.

Η βάση δεδομένων δεν διευκρινίζει για ποιο έγκλημα καταζητείται ο 31χρονος Λευκορώσος.

Σε ένα βίντεο, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Gulagu.net, ο Saveliev λέει πως δεν εκπλήσσεται και τώρα βρίσκεται στη Γαλλία.
«Προετοιμαζόμουν για αυτό, όμως δεν είναι ευχάριστο», επισημαίνει.
Ο Sergey Saveliev, ένας προγραμματιστής που βοήθησε στη λειτουργία του τοπικού δικτύου υπολογιστών και των καμερών, ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης στη φυλακή, ανέφερε πως η Ρωσία ενδέχεται να θέλει να τον κατηγορήσει για αποκάλυψη κρατικών μυστικών:
«Δεδομένων των πληροφοριών που έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει, θα πίστευα ότι θα παραδεχθούν τα γεγονότα των βασανιστηρίων και θα επιχειρήσουν να επιλύσουν το θέμα των βασανισμών, προσπαθώντας, παράλληλα, να αντιμετωπίσουν το θέμα της αποκάλυψης κρατικών μυστικών».
Το Gulagu.net ισχυρίζεται πως τα έγγραφα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ο Saveliev του έδωσε αποδεικνύουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι στο ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα έχουν βασανιστεί ή βιαστεί από άλλους κρατουμένους, υπό την καθοδήγηση αξιωματούχων των φυλακών.
Επιπλέον, το Gulagu.net ανέφερε πως η Saveliev επιδιώκει να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στη Γαλλία και ότι θα στείλει το υλικό στην Interpol.

Ποιος είναι ο Ρώσος Snowden Sergey Saveliev

Ο Σεργκέι Saveliev, κάτοικος Λευκορωσίας, είχε καταδικαστεί στην Ρωσία για μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών. Στις φυλακές του Σαράτοφ η διοίκηση τον τοποθέτησε στην θέση του γραμματέα και του διαχειριστή του συστήματος παρακολούθησης των φυλακών, και ο Saveliev εξέτισε σχεδόν ολόκληρη την ποινή του στο νοσοκομείο για φυματικούς της φυλακής, όπου ήταν καταχωρημένος ως ασθενής. Ήταν υπεύθυνος για το τοπικό δίκτυο και τις βιντεοκάμερες της ζώνης, αρχειοθετούσε έγγραφα, έδινε βιντεοκάμερες στο προσωπικό, αλλά και σε ορισμένους κρατούμενους (ένα προνόμιο) για να καταγράφουν την κακοποίηση άλλων.
Πριν αφεθεί ελεύθερος ο Saveliev αντέγραψε ό,τι μπορούσε σε έναν εξωτερικό δίσκο, τον έβγαλε από τις φυλακές και στη συνέχεια αναχώρησε με τον δίσκο για τη Γαλλία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Εκτός από τον Οσέτσκιν, τον συνδράμει ο Ντενίς Πσενίτσνι, ο οποίος εντάχθηκε στο πρόγραμμα Gulagu.net μετά τον θάνατο του πατέρα του.
Ο πατέρας του Ντενίς, ο επιχειρηματίας Βαλέρι Πσενίτσνι, τον Φεβρουάριο του 2018 βρέθηκε κρεμασμένος σε κελί κρατητηρίου της Αγίας Πετρούπολης. Κατέληξε εκεί με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων που είχε σχέση με μια κρατική αμυντική σύμβαση που είχε εκτελέσει η εταιρεία του. Λίγο πριν από τον θάνατό του, είχε στείλει ένα σημείωμα στη σύζυγό του στην οποία έγραφε: «Μην πληρώσεις τίποτα σε κανέναν». Παρά τα τραύματα στο σώμα του, τα οποία οι ιατροδικαστές ομόφωνα λένε ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από τον ίδιο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας (FSIN) εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι ο Πσενίτσνι έπαθε κατάθλιψη και αυτοκτόνησε στο κελί του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης