Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχεί η πορεία της πανδημίας - Αναπόφευκτο το δ’ κύμα - Προειδοποιήσεις ειδικών για δύσκολο χειμώνα

Ανησυχεί η πορεία της πανδημίας - Αναπόφευκτο το δ’ κύμα - Προειδοποιήσεις ειδικών για δύσκολο χειμώνα
Αύξηση 28% του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα - Πίεση στο ΕΣΥ με προοπτικές επιδείνωσης
Σχετικά Άρθρα

Με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα βρίσκονται  οι ειδικοί, προειδοποιώντας για έρναν δύσκολο χειμώνα λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού.
Αν και πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την οικονομία και την κοινωνία για τους πλήρως εμβολιασμένους, αναφέροντας πως περίπου 7 στους 10 πολίτες έχουν αποκτήσει ανοσία είτε μέσω νόσησης είτε μέσω εμβολιασμού, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμοί παραμένουν χαμηλά και επισημαίνουν πως δεν έχει κτιστεί το απαραίτητο τείχος προστασίας της κοινωνίας από την πανδημία.
Και ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε ξανά σε lockdown και πως η κοινωνία θα παραμείνει ανοιχτή, οι ειδικοί το αφήνουν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας «ποτέ μην λες ποτέ».
Άλλωστε, ήδη το σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα είναι υπό τεράστια πίεση μια και η διασπορά του ιού είναι μεγάλη τόσο στην κεντρική όσο και στη βόρεια Ελλάδα.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία που δείχνουν πως οι πολίτες που καταλήγουν στις ΜΕΘ, που νοσούν σοβαρά και τελικά πεθαίνουν, είναι κατά περίπου 90% ανεμβολίαστοι.
«Ο κορωνοϊός είναι εδώ, δεν θα φύγει με μαγικό τρόπο, η μόνη αντιμετώπιση του είναι ο εμβολιασμός», υπογράμμισε το Σάββατο 23/10 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ξεκαθαρίζοντας ότι η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή και δεν υπάρχει ζήτημα αυτή την ώρα ζήτημα για τρίτη δόση στους πολίτες κάτω των 50 ετών.

Θεμιστοκλέους: Ο κορωνοϊός είναι εδώ – Όχι πριν το τέλος του έτους η γ΄ δόση για τους περισσότερους

«Τα δεδομένα θα εκτιμηθούν από την ομάδα των ειδικών και θα υπάρξει σχετική εισήγηση. Δεν υπάρχει ζήτημα αυτήν την ώρα, καθώς στην εν λόγω ομάδα η δεύτερη δόση έχει γίνει στο τέλος του α΄ εξαμήνου και το θέμα με την τρίτη δόση δεν θα προκύψει πριν από το τέλος του έτους, για τους περισσότερους», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Υπενθύμισε ότι «η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική, υπάρχει όμως ισχυρή σύσταση να γίνεται η τρίτη δόση, καθώς αυξάνει το επίπεδο των αντισωμάτων και της προστασίας των πολιτών από τον κορωνοϊό».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κορωνοϊός είναι εδώ, δεν θα φύγει με μαγικό τρόπο, η μόνη αντιμετώπιση του είναι ο εμβολιασμός. Η κοινωνία είναι ανοιχτή και πρέπει να μείνει ανοιχτή. Δεν είμαστε στην περσινή κατάστασης, πλέον έχουμε το εμβόλιο».
Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σημείωσε ότι «είναι θέμα πειθούς των πολιτών, που αναλογικά αφορά όλους, από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μέχρι τα ΜΜΕ και την Εκκλησία. Εμείς βλέπουμε ότι είμαστε 4%-5% πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εμείς βλέπουμε ότι «παίρνουμε ραντεβού», θα υπάρξει και νέα καμπάνια».
Ακόμη, σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τις παρελάσεις ότι θα γίνουν και οι στρατιωτικές και οι μαθητικές παρελάσεις και ότι πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας».
Σχετικά με την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων ανέφερε ότι «είναι θετικό πως τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί και είναι σε «ελεγχόμενο επίπεδο», ενώ έχει ανοίξει το σύνολο των δραστηριοτήτων στην αγορά και στην κοινωνία και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας περιορισμός».
«Η πανδημία θα είναι σίγουρα και αυτήν την χρονιά «εδώ», αλλά χωρίς να υπάρξουν άλλα μέτρα και να κλείσουν δραστηριότητες, θα φύγει όταν εμβολιαστεί αυξημένο ποσοστό του πληθυσμού», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Εμβολιασμένη η πλειοψηφία των Ιεραρχών

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ιεραρχών είναι εμβολιασμένοι. Αναδεικνύονται όμως αντίθετες μεμονωμένες συμπεριφορές. Η στάση του Μητροπολίτη ήταν ένα λάθος μήνυμα γιατί δεν τηρήθηκαν τα μέτρα», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, σχολιάζοντας την κίνηση του Μητροπολίτη Γρεβενών να αφαιρεί με το χέρι του τη μάσκα από επίσημους που ασπάζονταν στον Σταυρό στη διάρκεια αγιασμού.
«Είναι υψηλά και αντίστοιχα με τα ποσοστά του γενικού πληθυσμού τα επίπεδα εμβολιασμού των ιερέων σε όλη την Ελλάδα, παρά τα όσα ακούγονται, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους μοναχούς που μισθοδοτούνται από το Κράτος, ενώ δεν υπάρχουν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των μοναχών στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Οικονόμου: Ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10 που νοσούν - Μοναδική λύση το εμβόλιο

«Συνεχίζουμε μέχρι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, να εμβολιαστούν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο ΜEGA.
Όπως είπε, «αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού, για το οποίο μας έδινε συγχαρητήρια όλος ο κόσμος. Είχαμε πλήρη επάρκεια εμβολίων, μπορούσε ο καθένας να εμβολιαστεί όπου ήθελε, με όποιο εμβόλιο ήθελε, και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή. Συνεχίζουμε μέχρι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, να εμβολιαστούν. Εννιά στους δέκα συμπολίτες μας που νοσούν και που είναι στην εντατική διασωληνωμένοι, είναι ανεμβολίαστοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Πρόσθεσε ότι «η άρνηση εμβολιασμού κάποιων ανθρώπων, πρώτα απ’ όλα είναι απειλή για τους ίδιους, για την υγεία τους, διότι κινδυνεύουν να νοσήσουν και να νοσήσουν βαριά. Η άρνησή τους είναι και θέμα κοινωνικό γιατί μπορεί να έχει επίδραση στην υπόλοιπη κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή, πολύ καθαρά είπαμε ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση. Φροντίσαμε να είναι προσβάσιμο σε όλους, δεν αφήσαμε κανέναν αστερίσκο και υποσημείωση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη χρησιμότητά του. Αν όλοι από την αρχή κάναμε το ίδιο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα».

Για τις παρελάσεις

Για τις παρελάσεις, αφού σημείωσε πως δεν είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι και έχουμε πάνω από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «οι παρελάσεις γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και οι θεατές θα φορούν μάσκες. Όσοι θα παρελάσουν θα είναι στοιχισμένοι και στις αποστάσεις που πρέπει».
«Με βάση το γεγονός ότι δύο στους τρεις ενήλικες συμπολίτες μας είναι θωρακισμένοι είτε επειδή έχουν εμβολιαστεί, είτε επειδή έχουν νοσήσει, έχουμε πάρει πίσω την κανονικότητά μας σε ένα μεγάλο ποσοστό. Δεν πρέπει να πάμε πίσω από αυτό. Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά για και λόγους κοινωνικούς και σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Περίπου το 90% στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες για να σπεύσουν να εμβολιαστούν, παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία που δείχνουν πως οι πολίτες που καταλήγουν στις ΜΕΘ,  νοσούν σοβαρά και τελικά πεθαίνουν, είναι κατά περίπου 90% ανεμβολίαστοι.
Ξεπερνά το 94% το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στις σελίδες τους.
Το δε ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, κυμαίνεται από 83,8% έως 85,2%.
Αναλυτικά, στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης ΥΠΕ σήμερα, ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων, λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 356 εκ' των οποίων οι 283 (79,5% ) ανεμβολίαστοι και 73 (20,5%) εμβολιασμένοι.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 27 εκ των οποίων 23 (85,2%) ανεμβολίαστοι και τέσσερις (14,8%) εμβολιασμένοι, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 77 ασθενείς εκ' των οποίων 73 ανεμβολίαστοι (94,8%) και τέσσερις εμβολιασμένοι (5,2%).
Στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ σήμερα ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 293, εκ των οποίων οι 222 (75,8%) ανεμβολίαστοι και οι 71 (24,2%) εμβολιασμένοι.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 37, εκ' των οποίων 31 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 83,8%) και έξι εμβολιασμένοι (16,3%), ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 51 ασθενείς εκ' των οποίων 48 ανεμβολίαστοι (94,1%) και τρεις εμβολιασμένοι (5,9%).

3untitled.jpg
Στους 15.555 οι νεκροί

Τα τελευταία  (στις 22/10) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.585, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 711.128 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.107 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν συνολικά 226.946 τεστ, τα 13.925 μοριακά και τα 213.021 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 1,58% έναντι 2,05% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.555 θάνατοι.
diafgra.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (από 347 χθές), με το 62,4% να είναι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

diaffe.jpg
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 308 (88.51%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,49%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.279 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 250 (ημερήσια μεταβολή +13,64%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 213 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis22_10.webp

7655.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης