Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evergrande: Απέφυγε τη χρεοκοπία την τελευταία στιγμή - Προσωρινή εκτόνωση της κρίσης

Evergrande: Απέφυγε τη χρεοκοπία την τελευταία στιγμή - Προσωρινή εκτόνωση της κρίσης
Προσωρινή ανακούφιση για τους επενδυτές, με την Evergrande να αποφεύγει τη χρεοκοπία... προς το παρόν
Σχετικά Άρθρα
Την τελευταία στιγμή ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande απέφυγε τη χρεοκοπία, καθώς πλήρωσε το κουπόνι ομολόγων πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων.
Η Evergrande, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση στις διεθνείς αγορές λόγω της ανησυχίας για πιθανή κατάρρευσή της, ενημέρωσε την πληρωμή των 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων και οι ομολογιούχοι θα λάβουν τα κεφάλαια πριν από το Σάββατο.
 Η  περίοδος χάριτος 30 ημερών για το κουπόνι του ομολόγου λήγει το Σάββατο, καθώς η εταιρεία αθέτησε την αρχική ημερομηνία πληρωμής.
Εκπρόσωπος της Evergrande αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Προτεραιότητα στα ομόλογα

Η εξέλιξη υποδηλώνει ότι ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων μπορεί να θέσει σε προτεραιότητα τις υποχρεώσεις ομολόγων σε δολάρια καθώς αγωνίζεται να συγκεντρώσει κεφάλαια για να καλύψει τις πληρωμές που οφείλονται σε τράπεζες, προμηθευτές και κατόχους επενδυτικών προϊόντων.
Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Κίνας ενθάρρυναν την Evergrande να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφύγει μια βραχυπρόθεσμη χρεοκοπία σε ομόλογα σε δολάρια, ενώ εστιάζεται στην ολοκλήρωση ακινήτων και στην αποπληρωμή μεμονωμένων επενδυτών.
«Η πληρωμή μοιάζει με μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, δεδομένης της κρίσης ρευστότητας του», σχολιάζει ο Wu Qiong, εκτελεστικός διευθυντής της BOC International Holdings.
«Παρόλα αυτά, η πληρωμή τόκων ομολόγων σε δολάρια είναι θετική και δίνει τον χρόνο που χρειάζεται η Evergrande για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενισχύοντας το βασιοκό σενάριο της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης», προσθέτει.

Καμία πρόοδος στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων

Πάντως η ανησυχία για το μέλλον της αγοράς ακινήτων της Κίνας παραμένει.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της China Evergrande και της Hopson Development Holdings, προκειμένου η πρώτη να πουλήσει μέρος της μονάδας υπηρεσιών της, έπεσαν στο κενό. 
Η Hopson ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες απέτυχαν για την αγορά 50,1% των μετοχών της Evergrande Property Services, με την Evergrande να επιβεβαιώνει τη λύση της συμφωνίας.
Μετά τις ανακοινώσεις μάλιστα, οι μετοχές της China Evergrande υποχώρησαν πάνω από 10%, ενώ οι μετοχές της Hopson σημείωσαν πάνω από 5% κέρδη.
Η συμφωνία θα είχε αξία 20,04 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (2,58 δισ. δολάρια) και θα έδινε σημαντικά ανάσα ρευστότητας στον όμιλο της Evergrande, η οποία έχει συνολικές υποχρεώσεις περίπου 300 δισ. δολαρίων.
Η κατάρρευση της συμφωνίας με την Hopson έρχεται καθώς η Evergrande βλέπει το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών για την πληρωμή τόκων 83 εκατ. δολαρίων σε επενδυτές σε ένα δολαριακό ομόλογο.
Εάν ο όμιλος δεν πληρώσει μέχρι το Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021, θα έχει εισέλθει σε τεχνική χρεοκοπία (default).
Και όπως όλα δείχνουν οι προοπτικές είναι δυσσοίωνες.
Η ίδια η Evergrande δήλωσε ότι από τότε που πούλησε το μερίδιο 1,5 δισ. δολαρίων στην Shengjing Bank στα τέλη Σεπτεμβρίου, «δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στην πώληση περιουσιακών στοιχείων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης