Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η συμβουλευτική επιτροπή των αμερικανικών CDC επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο της Moderna είναι σημαντικά πιο επικίνδυνο

Η συμβουλευτική επιτροπή των αμερικανικών CDC επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο της Moderna είναι σημαντικά πιο επικίνδυνο
Τα ποσοστά σπάνιων καρδιακών κινδύνων (μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα) μεταξύ των ηλικιών 18-39 ετών είναι υψηλότερα για τα εμβόλια της Moderna έναντι αυτών της Pfizer
Σχετικά Άρθρα

Η ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή του CDC ψήφισε ομόφωνα για την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για τα εμβόλια των Moderna και Johnson & Johnson για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες ενώ θα μπορούν να επιλέγουν και το εμβόλιο ακόμη και εάν είναι και διαφορετικών εταιριών.
Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με την εξουσιοδότηση του αμερικανικού οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων του FDA, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν το 3ο εμβόλιο ανεξαρτήτως των εμβολίων με τα οποία είχαν εμβολιαστεί.

Οι αναμνηστικές δόσεις, για το εμβόλιο δύο δόσεων της Moderna και το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson μπορούν να ληφθούν από Αμερικανούς άνω των 65 ετών, καθώς και από άτομα άνω των 18 ετών που διατρέχουν κίνδυνο.

Η δοσολογία για το εμβόλιο της 3ης δόσης της Moderna θα είναι μικρότερη από τα εμβόλια των δύο δόσεων και θα επιτρέπεται έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό ενώ της J&J θα επιτρέπεται μετά από δύο μήνες.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Τον Ιούλιο, παρουσιάστηκε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA's Cardiology journal, η οποία συνέδεε τον «οξύ πόνο στο στήθος» σε Αμερικανούς στρατιώτες με τα εμβόλια mRNA.
Ο πόνος, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, προκλήθηκε από μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα, δύο διαφορετικούς τύπους καρδιακής φλεγμονής, που, όπως γνωρίζουμε τώρα, είναι σπάνιες αλλά επικίνδυνες παρενέργειες των εμβολίων mRNA.
Περίπου 1,5 μήνα μετά από αυτό, η Washington Post δημοσίευσε δεδομένα που διέρρευσαν από μια μελέτη στον Καναδά που υποστήριξε ότι αυτές οι παρενέργειες (που εμφανίζονται κυρίως σε νεότερους άνδρες) ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε ασθενείς που εμβολιάστηκαν με εμβόλια της Moderna έναντι της Pfizer.

Μετά την απόφαση του FDA που αψήφησε τους δικούς της συμβούλους εγκρίνοντας το εμβόλιο της Moderna και της J&J για αναμνηστικές δόσεις για σχεδόν όλους τους Αμερικανούς ενήλικες (ενώ επίσης συνέταξε οδηγίες για την ανάμειξη εμβολίων για αναμνηστικές δόσεις), μια συμβουλευτική επιτροπή των αμερικανικών CDC των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που συνεδρίασε στις 21 Οκτωβρίου 2921 κατά την εξέταση όλων των δεδομένων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, τελικά παραδέχτηκε ότι οι προηγούμενες προειδοποιήσεις σχετικά με τους υπερβολικούς κινδύνους που σχετίζονται με το εμβόλιο της Moderna έχουν επιβεβαιωθεί.

Επιπλέον, τα ποσοστά σπάνιων καρδιακών κινδύνων (μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα) μεταξύ των ηλικιών 18-39 ετών είναι υψηλότερα για τα εμβόλια της Moderna έναντι αυτών της Pfizer.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι υπαρκτοί και για τα δύο εμβόλια, κοινώς οι νέοι καλούνται να αξιολογήσουν την χρήση των εμβολίων για τον Covid 19 έναντι των δυνητικών παρενεργειών.

Σίγουρα, τα επιχειρήματα της συμβουλευτικής επιτροπής του CDC πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Οι περισσότερες περιπτώσεις φλεγμονής της καρδιάς μετά τον εμβολιασμό είναι «γενικά ήπιες, με άμεση επίλυση των συμπτωμάτων».
Ωστόσο οι παρενέργειες αυτές συμβαίνουν σε ενήλικες ασθενείς ηλικίας κάτω των 40 ετών, οι οποίοι διατρέχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο για τον Covid 19 (εκτός εάν έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι παχύσαρκοι ή έχουν άλλα προβλήματα που τους καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτους).
φ1.jpeg

MyocarditisΦ2BN.jpeg
Για την απεικόνιση των κινδύνων του εμβολίου της Moderna έναντι της Pfizer, παρουσιάστηκε διάγραμμα από την Συμβουλευτική Επιτροπή του CDC για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης και βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Kaiser Permanente στην Βόρεια Καλιφόρνια.
Φυσικά, αυτά τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν ασθενείς που έλαβαν αναμνηστικά, αν και ορισμένα δεδομένα έχουν δείξει ότι οι αναμνηστικές δόσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες (αν και παραμένουν αρκετά σπάνιες).

Όσον αφορά τις ενισχυτικές δόσεις, δεν είναι σαφές εάν ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από την 3η δόση του εμβολίου της Moderna θα είναι τόσο υψηλός, καθώς η αμερικανική FDA και τα CDC ζητούν από τη Moderna να παράξει την 3η δόση με χαμηλότερη δόση (καθώς υπάρχουν επίσης δεδομένα που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβόλου της Moderna είναι μεγαλύτερης διάρκειας έναντι του εμβολίου της Pfizer).

Δυστυχώς, το μέλος του ACIP Keipp Talbot, ο οποίος προεδρεύει μιας ομάδας εργασίας για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του COVID, επισήμανε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή εάν οι κίνδυνοι από το εμβόλιο της Moderna θα μειωθούν μετά την μείωση της δόσης του 3ου εμβολίου κατά 50%.
Ένα άλλο μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής είπε ότι ανησυχεί για το να εγκρίνει τα ενισχυτικά εμβόλια mRNA σε νέους άνδρες και ανησυχεί επίσης να εγκρίνει ενισχυτικά εμβόλια J & J σε νεαρές γυναίκες (τα εμβόλια της J&J και AstraZeneca έχουν συνδεθεί με σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και θανάτους).

Τέλος, μετά την ανασκόπηση όλων των δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, ένας παρατηρητής που προφανώς παρακολούθησε τη συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής θέτει ένα καίριο ερώτημα:
Θα οδηγήσουν οι ενισχυτικές δόσεις mRNA σε σταθεροποιημένη της αποτελεσματικότητας ή η προστασία των εμβολίων mRNA είναι βραχύβια;

Για την απάντηση μάλλον θα το διαπιστώσουμε όλοι αφού μετά την παραλλαγή Delta εμφανίζονται και νέες μεταλλάξεις…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης