Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη: Αποτελεσματικό πάνω από 90% το εμβόλιο της Pfizer και στους εφήβους

Μελέτη: Αποτελεσματικό πάνω από 90% το εμβόλιο της Pfizer και στους εφήβους
Επτά έως 21 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, ο κίνδυνος νόσου Covid-19 με συμπτώματα ήταν μειωμένος κατά 93%
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι του κινδύνου λοίμωξης είναι το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech στους έφηβους, όπως προκύπτει από νέα ισραηλινο-αμερικανική μελέτη, η οποία είναι και η μεγαλύτερη που έχει γίνει έως τώρα στον κόσμο με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Clalit και του Πανεπιστημίου Harvard, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 94.354 εμβολιασμένους εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών μεταξύ Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2021, μια περίοδο που συμπίπτει με το τέταρτο κύμα λοιμώξεων, όταν η παραλλαγή Delta είχε κυριαρχήσει στο Ισραήλ.

Τα ευρήματα

Βάσει των ευρημάτων, στους πλήρως εμβολιασμένους εφήβους, 7 έως 21 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, ο κίνδυνος νόσου Covid-19 με συμπτώματα ήταν μειωμένος κατά 93% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους συνομηλίκους τους, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης (ασχέτως συμπτωμάτων) ήταν μειωμένος κατά 90%.
Αλλά και 14 έως 20 μέρες μετά την πρώτη δόση, ο κίνδυνος συμπτωματικής Covid-19 ήταν κατά 57% μικρότερος στους εμβολιασμένους, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης ήταν μειωμένος κατά 59% σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους εφήβους.
Δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για να εκτιμηθεί η μείωση του κινδύνου στους εμβολιασμένους όσον αφορά τη βαριά νόσο, τη νοσηλεία και το θάνατο, καθώς όλα αυτά είναι σπάνια μεταξύ των εφήβων.

Επαρκές το εμβόλιο

«Με το ξέσπασμα του τέταρτου κύματος της παράλλαξης Delta, το ερώτημα ήταν εάν το εμβόλιο που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ παρέχει επαρκή προστασία έναντι του ιού, όπως έκανε και έναντι της παράλλαξης Alpha τον Ιανουάριο.
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους εφήβους εμβολιάστηκαν για πρώτη φορά σε αυτό το κύμα του ιού, η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου θα έδινε την απάντηση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πειστικά ότι μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, αυτό το εμβόλιο είναι άκρως αποτελεσματικό στους εφήβους έναντι της συμπτωματικής Covid-19 και έναντι κάθε λοίμωξης», δήλωσε ο καθηγητής Ran Balicer, διευθυντής του Ινστιτούτου Clalit και τόνισε ότι τα ευρήματα «συνιστούν ισχυρό επιχείρημα υπέρ της επιλογής του εμβολιασμού των εφήβων, ιδίως στις χώρες όπου ο ιός σήμερα είναι ευρέως εξαπλωμένος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης