Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Οι συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα - Πως ερμηνεύεται η επιστολή Blinken

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Οι συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα - Πως ερμηνεύεται η επιστολή Blinken

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ κάνουν ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας

Σχετικά Άρθρα

«Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και περιφερειακός ηγέτης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, αναφερόμενος στη σημασία της επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken, προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που συνόδευε την ανανεωμένη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.
«Η εν λόγω επιστολή αποτελεί μονομερή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ προς τη χώρα μας και άρα έχει ιδιαίτερο βάρος», σημείωσε, ενώ προσέθεσε πως επιβεβαιώνει τις άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες «φτάνουν σε νέα ύψη».
«Η επιστολή υπογραμμίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η σχετική αναφορά, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά, σε μονομερές πολιτικό κείμενο που δεσμεύει αποκλειστικά τις ΗΠΑ».
Ακόμη επισήμανε πως γίνεται ρητή αναφορά στη δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης, είτε για επιχειρήσεις, είτε για εκπαίδευση.

Σεβασμός κυριαρχίας

«Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ κάνουν ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό νέο στοιχείο».
Γίνεται ακόμη αναφορά, όπως υπενθύμισε, στην κοινή αφοσίωση Ελλάδας και ΗΠΑ στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής προόδου, την οποία αντικατοπτρίζει η ανανεωμένη MDCA.
Αναφερόμενος αναλυτικά στο τι καινούργιο κομίζει η ανανέωση της MDCA, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε πως επιβεβαιώνεται, από τις ΗΠΑ, ο στρατηγικός και σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.
«Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν περάσει σε ένα, μοναδικό στα χρονικά, επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ελλάδα, ως μια από τις ελάχιστες πλέον ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες επενδύουν, ενισχύοντας το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα, επιλέγοντας μάλιστα νέες τοποθεσίες, όχι απλώς την διατήρηση των υφισταμένων.
Επίσης, σημείωσε πως «η συμβατική δέσμευση είναι, καταρχήν, πενταετούς διάρκειας, κάτι που σημαίνει ότι δεσμεύει τόσο την παρούσα, όσο και την επόμενη Διοίκηση».
Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών και θα παραμείνουν υπό ελληνική διοίκηση, σε στρατηγικά σημεία, όπως η Θράκη και η Κρήτη. Αυτό μάλιστα μετά την μεταναστευτική κρίση του Μαρτίου 2020, αλλά και την σχεδόν συνεχιζόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας θωρακίζεται περαιτέρω, ενώ γίνεται ρητή αναφορά στην απειλή επίθεσης», σημείωσε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Ασπίδα προστασίας στην Ελλάδα

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς και αυτές με τη Γαλλία και τα ΗΑΕ δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα, «η οποία υπερβαίνει δεσμεύσεις σε πολυμερή σχήματα», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι εμφανές ότι ο στρατηγικοί σύμμαχοι της Ελλάδας επενδύουν διμερώς στη χώρα μας, ενισχύοντας υπάρχουσες δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, υποδηλώνοντας έτσι την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στην προστασία και ευημερία της χώρας μας».
Επισήμανε δε πως οι συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία αλληλοσυμπληρώνονται και δεν είναι ανταγωνιστικές, ενώ «αποτελούν σημεία σταθμούς στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή, καθώς και για την Ευρω-Ατλαντική ασφάλεια».

Η συνάντηση Δένδια με Blinken

Κατά την πρώτη συνάντηση εργασίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τις αξίες και αρχές που διέπουν διαχρονικά την ελληνική εξωτερική πολιτική και τόνισε την ενίσχυση των σχέσεων με χώρες, και πέρα από την άμεση γειτονία της Ελλάδας, όπως την Ινδία και την Αυστραλία, οι οποίες, όπως και η Ελλάδα, είναι προσηλωμένες στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
«Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στην ενδυνάμωση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), το οποίο θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε τετραμερές σχήμα συνεργασίας, και ενδεχομένως σε πολυμερές με την συμπερίληψη και άλλων κρατών της περιοχής όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος», σημείωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στον Blinken πως η συμφωνία με την Γαλλία ενισχύει την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, και ενισχύει τον διατλαντικό δεσμό μέσω ενός μιας περισσότερο ισορροπημένης κατανομής των βαρών, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται και εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ (όπως για παράδειγμα το ύψος των αμυντικών δαπανών πάνω από 2% του ΑΕΠ).
Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, καθώς και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ενδελεχώς για την τουρκική προκλητική συμπεριφορά, δείχνοντας του και σχετικούς χάρτες, ενώ τόνισε την απειλή πολέμου που η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο όλο και συχνότερα (casus belli) καθώς και το παράνομο και ανυπόστατο "τουρκο-λιβυκό μνημόνιο".
Παρατήρησε μάλιστα, όπως μετέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, ότι πέρα από το γεγονός ότι τα ανωτέρω παραβιάζουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινής λογικής.
«Υπό τις συνθήκες αυτές, τα περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία, και εφόσον η τελευταία δεν μεταβάλει την στάση της, παραμένουν πολύ περιορισμένα», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης