Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Το colpo grosso με τις συμφωνίες δεκάδων δισ. δολ. για την προμήθεια LNG από τις ΗΠΑ εν όψει ενεργειακής κρίσης

Κίνα: Το colpo grosso με τις συμφωνίες δεκάδων δισ.  δολ. για την προμήθεια LNG από τις ΗΠΑ εν όψει ενεργειακής κρίσης

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία πενταπλασιάστηκαν φέτος, προκαλώντας φόβους για έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα

Σχετικά Άρθρα
Στην τελευταία φάση πριν από την ολοκλήρωσή τους βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με εξαγωγικές εταιρείες των ΗΠΑ με αντικείμενο την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων συμβολαίων προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από μεγάλες κινεζικές εταιρείες ενέργειας εν όψει των ανησυχιών για την επάρκεια καυσίμων στη χώρα, εξαιτίας της εκτόξευσης στις τιμές φυσικού αερίου και τις ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021.

Οι εταιρείες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, τουλάχιστον πέντε κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής Sinopec Corp και της China National Offshore Oil Company (CNOOC) και διανομείς υποστηριζόμενοι από το Πεκίνο, όπως η Zhejiang Energy, βρίσκονται σε συζητήσεις με εξαγωγείς των ΗΠΑ, κυρίως τις Cheniere Energy και Venture Global.
Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνίες αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα σημάνουν αύξηση των εισαγωγών LNG της Κίνας από τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Ο εμπορικός πόλεμος

Στην κορύφωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ το 2019, το εμπόριο φυσικού αερίου σταμάτησε προσωρινά.
Η κατασκευή εγκαταστάσεων για εξαγωγή LNG, επισημαίνουν οι συντάκτες, μπορεί να πάρει χρόνια και υπάρχουν πολλά έργα στη Βόρεια Αμερική σε εξέλιξη, από τα οποία δεν αναμένεται να ξεκινήσουν εξαγωγές μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.

Πενταπλασιασμός των τιμών

Οι συνομιλίες με τους προμηθευτές των ΗΠΑ ξεκίνησαν στις αρχές του 2021, αλλά επιταχύνθηκαν τους τελευταίους μήνες εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην τροφοδοσία καυσίμων για παραγωγή θερμότητας εδώ και δεκαετίες.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία πενταπλασιάστηκαν φέτος, προκαλώντας φόβους για έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα.

Το πρώτο deal

Πηγή από το Πεκίνο την οποία επικαλείται το δημοσίευμα φέρεται να σχολίασε ότι παρατηρώντας την αστάθεια που διαμορφώνεται στην αγορά, πολλοί αγοραστές μετάνιωσαν που δεν υπέγραψαν ακόμη μεγαλύτερα συμβόλαια για μακροπρόθεσμες προμήθειες.
Οι νέες συμφωνίες αναμένεται να ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, αφού η ιδιωτικά ελεγχόμενη ENN Natural Gas Co, με επικεφαλής τον πρώην επικεφαλής του μεγαλύτερου αγοραστή LNG της Κίνας, CNOOC, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 τη σύναψη 13ετούς συμφωνίας με την Cheniere.
Πρόκειται για την πρώτη σημαντική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας LNG από το 2018.
Οι νέες αγορές θα ενισχύσουν επίσης τη θέση της Κίνας ως κορυφαίου αγοραστή LNG στον κόσμο, καθώς θα ξεπεράσει την Ιαπωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης