Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μεγάλα προβλήματα σε όλη την Ελλάδα από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» - Πού θα χτυπήσει το Σάββατο 16/10

Μεγάλα προβλήματα σε όλη την Ελλάδα από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» - Πού θα χτυπήσει το Σάββατο 16/10
Πλημμύρες και προβλήματα σε όλη τη χώρα

Συνεχίζει να σαρώνει την Ελλάδα η κακοκαιρία «Μπάλλος», που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές τις προηγούμενες ώρες, κυκλοφοριακό χάος, πλημμύρες και διακοπές ρεύματος.
Τα προβλήματα παραμένουν σε πολλές περιοχές της χώρες, ενώ οι σφοδρές βροχοπτώσεις εξακολουθούν να προκαλούν δυσκολίες.
Στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκονται  τις τελευταίες ώρες Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με τη διακοπή κυκλοφορίας στους δρόμους, τη συσσώρευση υδάτων και τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, να είναι ενδεικτικά του κλίματος αναστάτωσης.
Η συνδρομή της Πυροσβεστικής στο Ζαγκλιβέρι κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους τέσσερις άνθρωποι και να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.
Εως αυτή την ώρα η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε πέντε σημεία, ενώ κλειστή είναι και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος της Ρεντίνας.
Οι κάτοικοι έλαβαν, νωρίτερα, έκτακτη ειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε Χαλκιδική, Λαγκαδά και Βόλβη.

Καταστροφές σημειώθηκαν στην Ηλεία, ενώ σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε ο Έβρος. Τα πιο σοβαρά προβλήματα ανέκυψαν στην Κέρκυρα, καθώς το νησί κόπηκε στα δύο.
Δραματική ήταν και η επιχείρηση διάσωσης στα Στύρα Ευβοίας όπου πυροσβέστης δέθηκε με σχοινί και απεγκλώβισε με επιτυχία πενταμελή οικογένεια τουριστών. 
Εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων αναμένεται, πάντως, τις επόμενες ώρες, ενώ το Σάββατο θα υπάρξουν λίγες τοπικές βροχές.
Στο μεταξύ, το πρώτο θύμα της κακοκαιρίας είναι 70χρονος κτηνοτρόφος από τη νότια Εύβοια, ο οποίος ήταν αγνοούμενος από το βράδυ της Πέμπτης (14/10/2021).
Ειδικότερα, ο 70χρονος κτηνοτρόφος εντοπίστηκε από ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, νεκρός στην περιοχή του Μεσοχωρίου σε μεγάλη απόσταση από το αυτοκίνητο του που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά την ώρα της καταιγίδας.
Ο 70χρονος είχε ζητήσει βοήθεια από τις Αρχές λίγο πριν χαθούν τα ίχνη του.
Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει πως βρισκόταν σε ένα βοσκοτόπι και ότι ήταν κυκλωμένος από χείμαρρο που έχει φουσκώσει.
Λόγω της συσσώρευσης υδάτων, διεκόπη προς στιγμή η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα της οδού Πειραιώς (και στα δύο ρεύματα από την Πέτρου Ράλλη μέχρι τη Χαμοστέρνας) και της περιφερειακής Αιγάλεω, από το ύψος των διυλιστηρίων.  

Λέκκας: Στην Αττική έπεσαν 30 εκατομμύρια τόνοι νερού – Πρωτόγνωρα φαινόμενα

Τη θέση πως στην Αττική έπεσαν 30 εκατομμύρια τόνοι νερού κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» διατύπωσε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού.
Πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα.
Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας...
Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Λέκκας.
«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή.
Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος.
Θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε σύνθετες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» υποστήριξε ο κ.Λέκκας.
«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις.
Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε ο κ.Λέκκας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Ιθάκη, υποστηρίζοντας πως το νησί υπέστη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό.
«Ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι.
Είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους» τόνισε ο κ.Λέκκας.

1.424 κλήσεις για άντληση υδάτων και μεταφορές ατόμων

Συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.
Όσον αφορά την Αττική, συνολικά από χθες Πέμπτη 14/10 το πρωί, όταν και άρχισε η κακοκαιρία, η Πυροσβεστική έλαβε 779 κλήσεις.
Οι 668 εξ αυτών αφορούσαν αντλήσεις υδάτων από οικίες, κτίρια-γραφεία κλπ, οι 41 κοπές δέντρων και φθορές αντικειμένων, 23 κλήσεις αφορούσαν μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία είτε από ΙΧ είτε από οικίες που κινδύνευαν ενώ 42 κλήσεις που έλαβαν ήταν για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες λόγω πιθανής διακοπής ρεύματος που συνέβη στις περιοχές της Αττικήςι, ενώ οι 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων.
Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική όλη τη νύχτα τα συνεργεία με αντλίες έκαναν ενέργειες, ώστε να απαντλήσουν επί της ουσίας τα ύδατα.
Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η Περιφέρεια Αττικής με μηχανήματα έργου, ο Ελληνικός Στρατός με 5 συνεργεία για άντληση υδάτων καθώς και μηχανήματα έργου. 

Τα προβλήματα στην Ηλεία

«Στις περιοχές των Σαβαλίων, της Γαστούνης, της Βάρδας, της Μανωλάδας και της Κουρούτας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στην Ηλεία», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος.
Παράλληλα, όπως τόνισε, «δεν καταγράφηκαν προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «στην περιοχή των Σαβαλίων διακλαδίζονται διάφορες αποστραγγιστικές τάφροι και αρδευτικά κανάλια, τα οποία έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε καλλιέργειες, ενώ ανάλογη κατάσταση προκλήθηκε και στην περιοχή ανάμεσα στην Βάρδα και την Μανωλάδα». Στις προαναφερόμενες περιοχές, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γιαννόπουλος, «επιχειρούν συνεχώς μηχανήματα, ώστε να υπάρξει απορροή των υδάτων». 

Πνίγηκε η Κέρκυρα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μεγαλύτερο θέμα εντοπίστηκε σε Κέρκυρα και Ιθάκη.
Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει δεχθεί 595 κλήσεις.
Οι 495 κλήσεις αφορούσαν την Κέρκυρα κυρίως για αντλήσεις υδάτων ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 διασώσεις - μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, 8 κοπές δέντρων και πλήθος αντλήσεων υδάτων οι οποίες είναι σε εξέλιξη.
Στο νησί έχει μεταβεί Ε/Π του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. και 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.
Η κατάσταση στην Κέρκυρα είναι πολύ δύσκολη καθώς το νησί κόπηκε στα δύο, καθώς πλημμύρισε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου.
Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν κατολισθήσεις, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, υλικές ζημιές σε κτήρια, αλλά και ακυρώσεις πτήσεων καθώς 7 αεροπλάνα δεν κατάφεραν να προσγειωθούν χθες, λόγω της κακοκαιρίας.
Δύσκολη όμως ήταν η κατάσταση και στην Ιθάκη και στην Κεφαλονιά.

Διαλύθηκε η Ιθάκη

Για τεράστιες καταστροφές στην Ιθάκη έκανε λόγο ο δήμαρχος του νησιού, Δ. Στανίτσας.
«Η κακοκαιρία διέλυσε την Ιθάκη.
Καταγράψαμε το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα.
Σπάσαμε τα μουράγια στην παραλία για να φύγει το νερό στη θάλασσα.
Τώρα δε βρέχει.
Συνεργεία έχουν βγει στους δρόμους για να καθαρίσουν ό,τι μπορούν.
Οι πυροσβέστες, λιμενικοί, αστυνομικοί, εθελοντές, έκαναν ό,τι καλύτερα μπορούσαν.
Έχουμε ρεύμα και τηλέφωνα.
Αλλά οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ζημιές που είχαμε πάθει με τον Ιανό.
Κατέβηκε όλο το βουνό, ερχόταν νερό από όλες τις μεριές.
Υπάρχει λάσπη παντού.
Αν δεν είχαμε σπάσει τα πεζοδρόμια και τα μουράγια θα είχαμε χάσει κόσμο.
Δεν έχουμε αέρα.
Εχτές επικοινώνησα με τον κ. Πέτσα και ζήτησα να κηρυχθεί η Ιθάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αυτή τη στιγμή έχει ηρεμήσει η κατάσταση» είπε ο κ.Στανίτσας.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Πυροσβεστική δέχθηκε 60 κλήσεις στην περιοχή Βαθύ στην Ιθάκη εκ των οποίων 44 για αντλήσεις υδάτων και 16 για διασώσεις - μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία ενώ στο νησί έχουν μεταβεί ακτοπλοϊκώς 8 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Ανησυχία για Εύβοια

Πάντως ο συναγερμός παραμένει για την κακοκαιρία «Μπάλλος» με την ανησυχία να εστιάζει στην Εύβοια.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέχει ακατάπαυστα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί κρίσιμα θέματα.
Οι περιπολίες συνεχίζονται, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα.
Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων, καθώς μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές αλλά και τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν νιώθουν ασφαλείς.
Οι έντονες βροχοπτώσεις όμως δεν έχουν εγκαταλείψει την Εύβοια καθώς δοκιμάζεται το νότιο τμήμα του νησιού.
Σημειώνεται πως στα Νέα Στύρα υπερχείλισε ποταμός, διεκόπη η κυκλοφορία, πλημμύρισαν 8 σπίτια, απεγκλωβίστηκαν οικογένειες.

Πλημμύρες στην Χαλκιδική

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν και την Χαλκιδική.
Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε σπίτια και υπόγεια στην είσοδο της Ιερισσού από την πλευρά του Στρατωνίου εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης από την κακοκαιρία, ενώ η επαρχιακή οδός Θεσσαλονίκης – Ιερισσού στο 117 χιλιόμετρο είναι κλειστή και οι οδηγοί θα πρέπει να ακούσουν στις υποδείξεις της τροχαίας.
Τα δρομολόγια των πλοίων από Ιερισσό για Άγιο Όρος δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ ισχύει απαγορευτικό απόπλου και για την Ουρανούπολη.
Προβλήματα συνεχίζουν να εντοπίζονται από χθες και στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας.
Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Αγίου Παύλου – Νέας Γωνιάς γιατί υπερχείλισε το ρέμα της περιοχής ενώ κλειστός είναι ο δρόμος Ν.Καλλικράτειας – Νέας Ηράκλειας στο 3ο χιλιόμετρο. Κλειστός είναι και ο δρόμος από Ολυμπιάδα προς Σταυρό λόγω υπερχείλισης ρέματος.
«Έχουμε μικρής έκτασης προβλήματα σε σημεία της περιοχής, όπως στην είσοδο της Ιερισσού και στο ρέμα στην Ολυμπιάδα, όπου έχουν ήδη δημιουργηθεί αναχώματα.
Όλη η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Είμαστε σε επιφυλακή, υπάρχουν μηχανήματα έργου που επεμβαίνουν όπου χρειαστεί.
Παραμένουμε, ωστόσο, σε εγρήγορση και ελέγχουμε συνεχώς τη στάθμη των ρεμάτων για να μην έχουμε υπερχείλιση στην περιοχή» είπε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής Δημήτρης Λοκοβίτης.
Σημειώνεται πως τα σχολεία σε ολόκληρο τον νομό παραμένουν σήμερα κλειστά. 
FBpcVm1WUAIXc6L.png
FBpqy0tXsAE594N.jpg
FBppD1KXEAMC93V.jpg
Ο καιρός το Σάββατο


Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες τοπικές βροχές.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους μέχρι το απόγευμα, στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα φτάνουν από το μεσημέρι στα πελάγη τα 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα νότια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις, που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα ανατολικά, βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 7, με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις Κυκλάδες σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τις πρωινές ώρες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και νωρίς το πρωί στα νότια νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις πρώτες πρωινές ώρες είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά γρήγορα θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

Σχετικά βελτιωμένος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει, στα βόρεια τους 16 με 18 βαθμούς και στα
νότια τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης