Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Πάγωσε» το ενδιαφέρον για μικρομεσαίες - Τι δείχνει η πορεία των μετοχών τον τελευταίο μήνα

«Πάγωσε» το ενδιαφέρον για μικρομεσαίες - Τι δείχνει η πορεία των μετοχών τον τελευταίο μήνα
Λίγες μετοχές έχουν ξεχωρίσει στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις και οι περισσότερες κινούνται με απώλειες έως και 33%
Σχετικά Άρθρα

Η διατήρηση των όγκων συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο σε χαμηλά επίπεδα, από τη μία αποτυπώνει την στάση αναμονής των επενδυτών το τελευταίο διάστημα και από την άλλη την απουσία ενδιαφέροντος για μικρομεσαίες εισηγμένες.
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου η εν λόγω κατηγορία μετοχών άρχισε να δείχνει διαθέσεις διολίσθησης σε χαμηλότερα επίπεδα και λόγω περιορισμένου αριθμού επενδυτών και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, περιορίστηκε σημαντικά η εμπορευσιμότητα αρκετών τίτλων.
Λίγες μετοχές έχουν ξεχωρίσει στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις και οι περισσότερες κινούνται με απώλειες έως και 33%.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου ο Γενικός Δείκτης κινείται ήπια πτωτικά μετά την αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης των 910 μονάδων, παραμένοντας πάντα εντός του εύρους στο οποίο συσσωρεύει τους τελευταίους μήνες.
Από τις μετοχές που έχουν ξεχωρίσει είναι η ΣΙΔΜΑ με άνοδο περίπου 50%, λόγω των καλών αποτελεσμάτων, της αναδιάρθρωσης των δανείων, αλλά και της εξόδου της μετοχής από την επιτήρηση.
Η Μπήτρος στο ίδιο διάστημα (από 15/9) ενισχύεται κατά 30%, λόγω της συμμετοχής που έχει στη ΣΙΔΜΑ, αλλά και των προσδοκιών για κούρεμα των δανείων.
Η Epsilon Neta με άνοδο 28% συνεχίζει να υπεραποδίδει.
Η Medicon λόγω αποτελεσμάτων έχει άνοδο 26%.
Κορδέλλου, Φιερατέξ, Mevaco, Τζιρακιάν και Κέκροψ, έχουν επίσης απόδοση ανώτερη από αυτή της αγοράς.

Στον αντίποδα, οι εταιρείες της επιτήρησης Δούρος και Yalco έχουν τις υψηλότερες απώλειες 33% και 24% αντίστοιχα, ενώ η Frigoglass έχει υποχωρήσει κατά 19%.
Η Παϊρης, Βιοτέρ, Σπύρου και Λανακάμ έχουν απώλειες 15%, ενώ έχουν περιορισθεί αισθητά και οι συναλλαγές.
Μετά το ράλι, η Intrakat και λόγω των ζημιών που δημοσίευσε στο εξάμηνο έχει υποχωρήσει κατά 14,5%, ενώ και η Τεχνική Ολυμπιακή, παρά τις υπεραξίες που έχει αποκομίσει από τα πλοία που αγόρασε, λόγω ζημίας στην τελική γραμμή στο εξάμηνο έχει αντίστοιχες απώλειες.
Η Flexopack έχει χάσει 15% λόγω μειωμένης κερδοφορίας αλλά και περιορισμένης εμπορευσιμότητας, με αποτέλεσμα ο πωλητής να μη βρίσκει αγοραστές να απορροφήσουν τα κομμάτια του.
Intertech και Δρομέας έχουν απώλειες λίγο πάνω από 10%, όπως και η Επίλεκτος.

Πίεση, ανάλογη, έχει δεχθεί και η μετοχή της Κρι-Κρι με τον βασικό μέτοχο να βγαίνει στην πλευρά των αγοραστών.
Ίλυδα και Πλαστικά Θράκης έχουν επίσης απώλειες 10%.
Η Πλαστικά Θράκης παρά την εξαιρετική κερδοφορία έχει πιεστεί από τα υψηλά της, λόγω ανησυχιών για μείωση των κερδών στις επόμενες χρήσεις.
Ωστόσο, είναι και μεγάλο το ράλι που έχει καταγράψει στους μήνες που πέρασαν.
Λίγο κάτω από 10% είναι οι απώλειες για Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελγέκα, Centric, Intracom, Δομική Κρήτης και Λογισμός.

Οι κερδισμένοι από την αρχή του έτους

Δε θα πρέπει βέβαια να αγνοείται και το γεγονός ότι πολλές μικρομεσαίες έχουν τεράστια άνοδο από την αρχή του έτους, επομένως έως ένα βαθμό η μέχρι στιγμής διολίσθηση μπορεί να δικαιολογηθεί.
Η ΣΙΔΜΑ στο εν λόγω διάστημα έχει άνοδο 300%, η Μπήτρος 292%, η Epsilon Net 251%, η Intralot 222%, η Intracom 152%, η Yalco 130%. η Unibios 111%, τα Κλωστήρια Ναυπάκτου 105%, η Ξυλεμπορία 93%, η Ίλυδα και η Δομική Κρήτης 91% και η Entersoft 88%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης