Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κινδύνους GW θέλουν να πάρουν οι ασφαλιστές

Κινδύνους GW θέλουν να πάρουν οι ασφαλιστές
Ο δρόμος προς την χρηματοδότησης και τις νέες τοποθετήσεις των εγχώριων και ξένων επενδυτών θα ανοίξει με το που θα οριστεί το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων
Σχετικά Άρθρα

Υψηλότερα μερίδια στην αγορά της ενέργειας στοχεύει να αποκτήσει η Howden Matrix, αναλαμβάνοντας κινδύνους μεγάλων offshore αιολικών έργων συνολικής ισχύος 1,5 GW που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα μέχρι 2030 στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

Τρεις προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος

Ο δρόμος προς την χρηματοδότησης και τις νέες τοποθετήσεις των εγχώριων και ξένων επενδυτών θα ανοίξει με το που θα οριστεί το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες σε ό,τι αφορά την χωροθέτηση και αδειοδότηση των έργων, τη σύνδεση των μονάδων στο ηλεκτρικό δίκτυο και την μέθοδο που τα πάρκα θα κυρώνουν τιμή αναφοράς για την έγχυση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ηλεκτροπαραγωγής τους.

Το δέλεαρ των συνεργασιών

Η Howden Matrix μέχρι σήμερα ασφαλίζει 1,5GW στην Ελλάδα και 100GW παγκοσμίως σε επίπεδο ομίλου.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις συνεργασίες που δρομολογούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από εταιρείες, όπως με τη Mytilineos, την Protergia, την πιθανή είσοδο της Equinor από την Νορβηγία, της Principle Power από την Πορτογαλία και της Innogy από την Γερμανία στον θαλάσσιο τομέα αιολικών πάρκων.
Του Όμιλο Κοπελούζου που ήδη έχει στα χέρια του άδεια για αιολικό πάρκο 216 MW στο Θρακικό Πέλαγος, της ΤΕΡΝΑ με την Ocean Winds επίσης για αιολικό πάρκο 585 MW στο Θρακικό Πέλαγος, κ..α., η Howden Matrix ήδη σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για την ασφάλιση και πιθανά την χρηματοδότηση των έργων.

Ανάγκη για hedging

Ενδιαφέρον εκδηλώνει η εγχώρια ασφαλιστική αγορά το τομέα της αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλες μονάδες όπου δίνεται μεγάλη έμφαση και από την κυβέρνηση, έχοντας ήδη προγραμματιστεί ο πρώτος διαγωνισμός προϋπολογισμού ύψους 200 εκ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2022.
Σύμφωνα δε, με τους εκπροσώπους του ενεργειακού κλάδου, υπάρχει μία σημαντική αύξηση στις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) γεγονός που προβάλει ως αναγκαία τα κατάλληλα μέσα αντιστάθμισης (hedging tools) και απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, προκειμένου να ενισχυθούν οι πράσινες επενδύσεις.

Ελ Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης