Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά 13η σύνταξη στο τέλος του 2021 – Θα είναι στο 2ο καλάθι παροχών που θα ανακοινωθεί

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά 13η σύνταξη στο τέλος του 2021 – Θα είναι στο 2ο καλάθι παροχών  που θα ανακοινωθεί
Τέλος, όλα θα οριστικοποιηθούν τον Νοέμβριο και ενδεχομένως να ανακοινωθούν πριν ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός καθώς το σχετικό κονδύλι θα εγγραφτεί εκεί.
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρές εισηγήσεις δέχεται το οικονομικό επιτελείο από ομάδες βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για τη χορήγηση 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους, ως κοινωνικό μέρισμα από το υψηλό ποσοστό ανάπτυξης που προβλέπεται να έχει η ελληνική οικονομία.
Οι αιτιάσεις των βουλευτών αλλά και πολλών κυβερνητικών στελεχών συνέκλιναν ότι δεν είναι δυνατόν να μην δοθεί μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με οριακά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς εξασφάλιζε έκτακτο κονδύλι για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το ζήτημα είχε εξεταστεί και νωρίτερα όταν το οικονομικό επιτελείο «μάζευε» το πρώτο καλάθι παροχών για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά τότε αποφασίστηκε να ανακοινωθούν άλλες παροχές και να μείνουν «κάποιες» εκπλήξεις για το τέλος του χρόνου. Από αυτές, εκτός από την 13ή σύνταξη, είναι και άλλες μειώσεις φόρων.
Παράλληλα, έχει ήδη ανακοινωθεί η παροχή διπλάσιου ποσού καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους το οποίο θα καταβληθεί τέλος του χρόνου, ως μέρισμα αλληλεγγύης καθώς το Ε.Ε.Ε το λαμβάνουν περίπου 500.000 πολίτες που είναι στο φάσμα της φτώχειας. Να θυμίσουμε ότι διπλάσιο ποσοστό Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είχε δοθεί και το 2020.
Ωστόσο, το ζήτημα της 13ης σύνταξης παρέμενε «ερωτηματικό» καθώς ήθελε το οικονομικό επιτελείο να δει πως θα εξελιχθούν και οι ρυθμοί ανάκαμψης στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο για να είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να το παράσχει.
Εικάζεται, όμως, ότι θα είναι διψήφιοι οι ρυθμοί.

Τώρα όσον αφορά, τα κριτήρια λήψης της που εξετάζονται και κερδίζουν έδαφος είναι να τη λάβουν συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης κάτω από 1000 ευρώ και αναλόγως το ύψος της σύνταξης να δοθεί ένα αντίστοιχο ποσοστό. Όσο πιο μικρό το άθροισμα κύριας και επικουρικής, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό ενίσχυσης.
Τέλος, όλα θα οριστικοποιηθούν τον Νοέμβριο και ενδεχομένως να ανακοινωθούν πριν ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός καθώς το σχετικό κονδύλι θα εγγραφτεί εκεί.
Χρονικά η 13ή σύνταξη θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα ως και ένα μέτρο να τονωθεί η αγορά.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης