Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο κίνδυνος από την αύξηση του κόστους – Πού αναμένονται ανατιμήσεις και τι αναφέρουν οι εισηγμένες

Ο κίνδυνος από την αύξηση του κόστους – Πού αναμένονται ανατιμήσεις και τι αναφέρουν οι εισηγμένες
Οι αλευροβιομηχανίες, από την άλλη, είδαν τα κέρδη τους να υποχωρούν παρά την αύξηση του τζίρου, καθώς δεν κατάφεραν να «περάσουν» τις αυξήσεις στους καταναλωτές
Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, των τιμών των πρώτων υλών και των μετάλλων έχει μπει για τα καλά στη ζωή των επιχειρηματιών, οι οποίοι καταστρώνουν σχέδια για την αντιμετώπιση της πίεσης που ασκεί το κόστος αυτό στα αποτελέσματα.
Οι μεγάλοι ευνοημένοι είναι οι επιχειρηματίες του μεταλλουργικού κλάδου, οι οποίοι είδαν τα κέρδη και το τζίρο τους να εκτοξεύεται στα ύψη.
Όμως και αυτοί καταστρώνουν σχέδια ώστε να διατηρηθεί το όφελος και στα επόμενα τρίμηνα αφού φαίνεται μία υποχώρηση της τιμής, αλλά όπως σημειώνουν η ζήτηση διατηρείται υψηλή.
Από την άλλη οι αλευροβιομηχανίες είδαν τα κέρδη τους να υποχωρούν παρά την αύξηση του τζίρου, καθώς δεν κατάφεραν να περάσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές.
Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες πως ήδη έχουν ξεκινήσει αυξήσεις, από το τρίτο τρίμηνο και αναμένονται και άλλες μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αυτό σημαίνει πως τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενδέχεται να έχουν και άλλες ανατιμήσεις.
Οι αυξημένες τιμές των μετάλλων επηρέασαν κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ αυξήσεις παρατηρούνται ακόμα και στις ζωοτροφές.
Υπενθυμίζεται πως από τους πρώτους επιχειρηματίες που μίλησαν για τα αυξημένα μεταφορικά κόστη και τα κόστη των πρώτων υλών ήταν ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo.
Στη λογιστική κατάσταση πρώτου εξαμήνου η εταιρεία αναφέρει πως με δεδομένη την αυξανόμενη περιπλοκότητα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και τον βαθμό διασύνδεσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, οι επιπτώσεις της αρχικής εμφάνισης του ιού στην Ασία γρήγορα έγιναν αισθητές και σε άλλες οικονομίες διαταράσσοντας με βίαιο τρόπο ισορροπίες ετών.
Ενδεικτικά, μία από τις πολλές παραμέτρους της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στις αγορές αφορά την αύξηση τιμής των πρώτων υλών ενώ και το μεταφορικό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά.
Αν και ο όμιλος δεν έχει περικόψει τις επενδύσεις του, η έλλειψη προϊόντων λόγω της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, οδηγεί στην αναβολή της λειτουργίας των νέων χώρων καταστημάτων και αποθηκών καθώς και της λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία.

Τι αναφέρουν οι εισηγμένες

INTRAKAT
Η υστέρηση του μικτού κέρδους και του EBITDA οφείλεται μεταξύ άλλων και στις απρόβλεπτες αυξήσεις υλικών (σίδηρος, ενέργεια, πλαστικά, καλώδια, ασφαλτικά κλπ) σε παγκόσμιο επίπεδο στην περίοδο της πανδημίας Covid 19 με άμεση επίδραση στο κόστος πωληθέντων το οποίο αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2020.
Ενδεικτικά το μικτό αποτέλεσμα του Ομίλου ήταν 10,8% για το α’ εξάμηνο του 2019, 9,3% για το α’ εξάμηνο του 2020 και 2% για το α’ εξάμηνο του 2021.

Καραμολέγκος

Ήδη στο δεύτερο εξάμηνο έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις στις πρώτες και δευτερεύσουσες ύλες , τα υλικά συσκευασίας και την ενέργεια, για τις οποίες μέχρι στιγμής η εταιρεία και ο Όμιλος δεν έχουν προβεί σε καμία αύξηση τιμών σε προϊόντα και εμπορεύματα.

Μύλοι Λούλη
Το Κόστος Πωληθέντων στον Όμιλο για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθε στα € 51,05 εκ. από € 43,40 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, αυξημένο κατά 17,63%.
Η εν λόγω αύξηση στο κόστος πωληθέντων οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους κτήσης των πρώτων και βοηθητικών υλών στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά όπως επίσης και στην γενικότερη αύξηση των εξόδων παραγωγής.
Επίσης μειώθηκε το μικτό κέρδος και οφείλεται αφενός στην γενικότερη αύξηση του κόστους των υλικών παραγωγής και αφετέρου στην διατήρηση των τιμών πώλησης στα ίδια επίπεδα.

Σαραντόπουλος
Κατά την νέα σιτική περίοδο παρατηρούνται έντονα αυξητικές τάσεις διεθνώς στις τιμές των σιτηρών, όπως και των λοιπών πρώτων΄υλών καθώς και της ενέργειας.
Αυτό σε συνδυασμό με μείωση της ζήτησης που διαφαίνεται λόγω του αργού ρυθμού με τον οποίο ομαλοποιούνται οι υγειονομικές συνθήκες θα έχει αποτέλεσμα την ένταση του ανταγωνισμού.
Η Διοίκηση εκτιμά ότι για το Β΄ εξάμηνο του 2021 οι πωλήσεις θα παραμείνουν στα επίπεδα του Α΄εξαμήνου, ενώ οι προσπάθειες της Διοίκησης επικεντρώνονται στην είσπραξη του αντιτίμου των πωλήσεων, στην βελτίωση του μικτού κέρδους και την μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Αφοί Κορδέλλου
Η αύξηση των διεθνών τιμών του χάλυβα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου, αλλά η σταθεροποίηση τους σε υψηλά επίπεδα λειτουργεί αποτρεπτικά στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.
Η διαφαινόμενη κόπωση στην αγορά αναμένεται να μειώσει προσωρινά τη ζήτηση αλλά η διόρθωση των τιμών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα την επαναφέρει σταδιακά σε υψηλά επίπεδα, χάρη στην υλοποίηση των ιδιωτικών έργων που έχουν ανασταλεί προσωρινά λόγω υψηλού κόστους.
Η διόρθωση των τιμών, η οποία μειώνει το περιθώριο κερδοφορίας, θα είναι περιορισμένη, λόγω της έντονης αύξησης που αναμένεται στην ζήτηση του Κλάδου με τα έργα υποδομών που δρομολογούνται και με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ
Παρά την διόρθωση η οποία ήδη παρατηρείται στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ο ρυθμός ανάπτυξης της ζήτησης χαλυβουργικών προϊόντων παρουσιάζει σταθεροποίηση ή και μικρή κάμψη εν αναμονή ενδεχόμενης περαιτέρω διόρθωσης, ενώ τα περιθώρια κερδοφορίας του ομίλου αναμένεται να εξομαλυνθούν εξαιτίας του υψηλότερου κόστους αντικατάστασης των Ά υλών.

FLEXOPACK
Λόγω της πανδημίας Covid-19, έχει επέλθει από την αρχή του τρέχοντος έτους σημαντική διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα µε κύρια χαρακτηριστικά τα ακόλουθα.
1.Συνεχιζόµενες ελλείψεις σε βασικές κατηγορίες πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο.
2.Σηµαντικές και συνεχείς αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών στη διεθνή αγορά.
3.Σηµαντική αύξηση του μεταφορικού κόστους και ιδίως του ναυτιλιακού ναύλου για τις μεταφορές µε κοντέινερ
Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 36,2%, κυρίως λόγω των σημαντικών και συνεχιζόμενων αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών και στην αύξηση των εξόδων διάθεσης λόγω της μεγάλης αύξησης του μεταφορικού κόστους και ιδίως του ναυτιλιακού ναύλου

Κλουκίνας-Λάππας
Στην προσπάθεια εξομάλυνσης των συνεπειών του Brexit και της αύξησης του κόστους μεταφοράς, η Εταιρεία, προέβη στον επανασχεδιασμό της δρομολόγησης του εμπορεύματος των προϊόντων ρουχισμού που αποτελεί το σημαντικότερο μέρος των πωλήσεων της, με διακοπή του σκέλους της Αγγλίας και απευθείας φορτώσεις από λιμάνια του Μπαγκλαντές και της Ινδίας.
Η απόφαση αυτή οδήγησε σε πιο ομαλό και άμεσο ανεφοδιασμό των καταστημάτων και σε περιορισμό του κόστους μεταφοράς.
Η αλλαγή αυτή στον τρόπο εφοδιασμού από το Φεβρουάριο του 2021, είχε ως αποτέλεσμα την πιο έγκαιρη παράδοση στις κεντρικές αποθήκες στην Ελλάδα και γι’ αυτό το λόγο τα αποθέματα της Εταιρείας εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με το ύψος των αποθεμάτων της 31/12/2020.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ
Το λειτουργικό κέρδος μειώθηκε ως απόρροια της επίπτωσης των αυξημένων τιμών σε α΄ ύλες, των ζωοτροφών που επηρεάζουν την Campus και γενικότερα τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης