Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αντικατοπτρίζει την «ωραία εικόνα της οικονομίας» και έχει τα μαύρα του τα χάλια;

Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αντικατοπτρίζει την «ωραία εικόνα της οικονομίας» και έχει τα μαύρα του τα χάλια;
Η ουσία λοιπόν είναι ότι όσοι επενδύουν χρήματα στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν πιστεύουν το θετικό σενάριο, εάν το πίστευαν το ελληνικό χρηματιστήριο θα το είχε προεξοφλήσει.
Σχετικά Άρθρα

Στις ΗΠΑ το ράλι στην Wall Street συνδέθηκε με το χρήμα που απλόχερα δόθηκε από την κυβέρνηση και την FED μέσω δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών, επιτρέποντας στο 54% των νοικοκυριών των αμερικανών να έχουν κωδικό στο χρηματιστήριο.
Η Apple έφθασε να έχει 2,35 τρισεκ. δολάρια χρηματιστηριακή αξία και το εντυπωσιακό είναι ότι χρειάστηκε σχεδόν 40 χρόνια για να φθάσει σε αξία το 1 τρισεκ. και 15 μήνες για να προσθέσει άλλα 1,35 τρισεκ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της.
Η Tesla μια εταιρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων – που δεν βγάζει κέρδη από τις πωλήσεις αυτοκινήτων – έχει αποτίμηση 776 δισεκ. δολάρια δηλαδή αποτιμάται 3,8 φορές περισσότερο από το ΑΕΠ της Ελλάδος… και αυτό θεωρείται λογικό.
Η Ferrari αντιθέτως η ιταλική εταιρία κατασκευής supercars που καταγράφει τα περισσότερα κέρδη ανά πωλούμενο αυτοκίνητο έχει μόλις 52 δισεκ. δολάρια αποτίμηση στο χρηματιστήριο.
Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν ένα αποτέλεσμα, οι ισολογισμοί όλων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών φθάνουν τα 30 τρισεκ. δολάρια και συγκρίνοντας με το ελληνικό ΑΕΠ είναι 150 φορές μεγαλύτερο.
Όλα αυτά όμως είχαν μια συνάρτηση.
Όλες αυτές οι ωμές και τοξικές παρεμβάσεις στις αγορές μετοχών απέδωσαν και το ράλι στα χρηματιστήρια συνδέθηκε με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Υπάρχει μια χώρα ουραγός

Αντιθέτως το ελληνικό χρηματιστήριο αποσυνδέθηκε πλήρως με ότι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία.
Το ελληνικό ΑΕΠ ανακάμπτει 16,2% και το χρηματιστήριο υποχωρεί στις 870 μονάδες.
Τραπεζίτες και κυβέρνηση προβλέπουν ανάκαμψη 7,5%, το ΚΕΠΕ 7,9% και το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στάσιμο.
Την ίδια στιγμή οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα π.χ. η DBRs από τον Καναδά σε ΒΒ με θετικές προοπτικές και ακολουθεί και η Standard and Poor’s στις 22 Οκτωβρίου 2021 που ενδέχεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ- με ουδέτερες προοπτικές (η πιθανότητα αναβάθμισης δεν είναι μεγάλη αλλά όχι και απίθανη).
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το ελληνικό χρηματιστήριο, στο οποίο καθημερινά αγοράζονται και πωλούνται μετοχές με πραγματικά κεφάλαια δεν ανακάμπτει.

Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;

Για να δοθεί απάντηση θα πρέπει να δούμε την μεγάλη και την μικρή εικόνα του χρηματιστηρίου.
Στο τεχνικό σκέλος, δηλαδή οι τεχνικές αναλύσεις, ενώ δεν πρέπει να υποτιμούνται σε καμία περίπτωση, δεν μας δείχνουν ακόμη την τάση, οπότε πρέπει να δούμε την μεγάλη και μικρή εικόνα του χρηματιστηρίου πριν συνδέσουμε αυτή την ανάλυση με την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη.
Υπό άλλες συνθήκες το ελληνικό χρηματιστήριο έπρεπε να είναι 1050 μονάδες και αναλογικά με τον δείκτη S&P 500 θα έπρεπε να είναι στις 1.500 μονάδες.
Όμως δεν είναι παραμένει καθηλωμένο εδώ και 5 με 6 μήνες στις 870 μονάδες και δεν αποκλείεται όπως έχουμε αναφέρει ότι μπορεί να δούμε και τις 780 μονάδες στιγμιαία το αμέσως προσεχώς διάστημα.
Βλέποντας την μεγάλη εικόνα η οικονομία ανακάμπτει λογιστικά, δεν αντικατοπτρίζει ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Πρόσφατα αναλύσαμε ότι οι έλληνες χρωστάνε 650 δισεκ. ευρώ - δημόσιο χρέος σχεδόν 400 δισεκ. NPEs 100 δισεκ. οφειλές στην εφορία 110 δισεκ. οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία 36 δισεκ. δηλαδή άθροισμα = 650 δισεκ. ευρώ με ΑΕΠ στα 182 δισεκ. για το 2021 σημαίνει ότι χρωστάμε 3,5 φορές το εθνικό ακαθάριστο προϊόν.
Τι να μας κάνουν τα 31 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης που ούτως ή άλλως δεν θα διαχυθούν ισότιμα στην κοινωνία, καθώς το 50% των ελλήνων δεν είναι επιλέξιμοι για δανειοδότηση.
Τα 31 δισεκ. που μαζί με την μόχλευση των τραπεζικών δανείων θα φθάσουν στα 60 δισεκ. αναλογούν στο 9,5% του συνολικού χρέους δημόσιου και ιδιωτικού.
Εάν πάμε τώρα στην μικρή εικόνα του χρηματιστηρίου θα δούμε ότι μια εταιρία όπως η ΔΕΗ σχεδιάζει αύξηση 850 ή 900 εκατ και το χρηματιστήριο αδρανοποιείται.
Οι τράπεζες κατάφεραν να εξυγιανθούν αλλά οι επενδυτές είναι ανήσυχοι εάν τα business plan που παρουσιάζουν μπορούν να υλοποιηθούν.
Υπάρχουν προφανώς και πολλά άλλα ζητήματα, ποιότητας κεφαλαίων λόγω υψηλής συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου DTC και άλλα..
Η ουσία λοιπόν είναι ότι όσοι επενδύουν χρήματα στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν πιστεύουν το θετικό σενάριο, εάν το πίστευαν το ελληνικό χρηματιστήριο θα το είχε προεξοφλήσει.
Τα πράγματα δεν θα πάνε χειρότερα αλλά δεν θα πάνε και καλύτερα.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Ο προϋπολογισμός του 2022 για την ελληνική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 4,5% που αυτό σημαίνει 4,5% μείον 2,2% το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 καθαρή ανάπτυξη για την κοινωνία 2,3%.
Άρα η Ελλάδα από το 2023 θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάκαμψης που θα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα κοντά στο 2%...
Τα χρέη όπως είδαμε έχουν φθάσει στα 635 δισεκ. οπότε εύλογα γεννώνται πολλά ερωτηματικά.
Ως προς τις μη τραπεζικές μετοχές, λυπούμαστε αλλά θα αναφέρουμε ότι πολλές μετοχές δίνουν μάχη για να κρατήσουν τις υψηλές αποτιμήσεις τους και κρύβουν πολύ καλά τα προβλήματα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης