Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Το εμβόλιό μας κατά του Covid θα είναι πιο ασφαλές από της Pfizer - Ένα πολύ «σύντομο πείραμα» η τεχνολογία mRNA

Ισραήλ: Το εμβόλιό μας κατά του Covid θα είναι πιο ασφαλές από της Pfizer - Ένα πολύ «σύντομο πείραμα» η τεχνολογία mRNA
«Επιλέξαμε μια προσέγγιση που είναι, αφενός, σύγχρονη και, αφετέρου, πιο συντηρητική και λιγότερο τολμηρή από ό, τι επέλεξαν οι άλλοι κατασκευαστές εμβολίων», είπε χαρακτηριστικά ο δημιουργός του ισραηλινού εμβολίου
Σχετικά Άρθρα

Το Ισραήλ βρίσκεται πολύ κοντά στην παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Covid -19, οι δημιουργοί του οποίου πιστεύουν πως θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι των μεταλλάξεων του ιού σε σχέση με τα άλλα, όπως αυτό της Pfizer.
Σε συνέντευξή του στην «The Jerusalem Post», ο πατέρας του Ισραηλινού εμβολίου για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής Shmuel Shapira, προέβλεψε ότι όταν το εμβόλιο της χώρας είναι έτοιμο και «θα είναι καλύτερο» από αυτό που έχουν σήμερα οι πολίτες της».
Το BriLife αναπτύχθηκε από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας (IIBR).
Ο Shapira υπηρέτησε ως διευθυντής του τα τελευταία οκτώ χρόνια, αποχωρώντας τον Μάιο.
Το ινστιτούτο λειτουργεί υπό άκρα μυστικότητα και υπό την αιγίδα του γραφείου του πρωθυπουργού και συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Άμυνας.
Οι στρατηγικές και τεχνικές δυνατότητές του επίσης καλύπτονται από μυστικότητα.

Λιγότερο τολμηρό

«Παρασκευάσαμε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς για ολόκληρο τον πληθυσμό του Ισραήλ», σημείωσε ο Shapira.
«Υπάρχουν και άλλα εμβόλια, αλλά δεν μπορώ να πω τι είναι.
Επιλέξαμε μια προσέγγιση που είναι, αφενός, σύγχρονη και, αφετέρου, πιο συντηρητική και λιγότερο τολμηρή από ό, τι επέλεξαν οι άλλοι κατασκευαστές εμβολίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Shapira, εξηγώντας ότι το BriLife, που έχει ως βάση τον ιό, αξιοποιεί μια τεχνολογία που υπήρχε για τρία ή τέσσερα χρόνια και έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχής ενάντια στον θανατηφόρο ιό Ebola.
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα υπάρξει άλλη πανδημία», συνέχισε ο Shapira και χαρακτήρισε στρατηγική πρωτοβουλία το ισραηλινό εμβόλιο.

Ανησυχία για μακροπρόθεσμες παρενέργειες από την τεχνολογία mRNA

«Πιθανώς αύριο δεν θα έχουμε τόσο καλή σχέση με μια συγκεκριμένη εταιρεία» και το Ισραήλ δεν θα λάβει τα δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια που χρειάζεται τόσο άμεσα», είπε.
«Υπάρχουν ορισμένες βασικές ανάγκες που δεν μπορούν να αφεθούν στους άλλους, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε ζητήματα ζωής ή θανάτου.
Το Ισραήλ είναι μια χώρα με καλούς επιστήμονες και ισχυρή βιοτεχνολογική βιομηχανία.
Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παράγουμε εμβόλια είτε υπάρχει είτε όχι η Pfizer », συνέχισε.
Επιπλέον, τόνισε ότι κατά την εκτίμησή του, το εμβόλιο της Pfizer δεν είναι τόσο καλό όσο εμφανίστηκε για πρώτη φορά.
«Νομίζω ότι το εμβόλιο με το οποίο εμβολιάζονται οι Ισραηλινοί πολίτες δεν είναι το καλύτερο εμβόλιο», σημείωσε ο Shapira.
«Δεν ξέρω ποιο βαθμό να του δώσω, αλλά ένα εμβόλιο που λειτουργεί μόνο για λίγους μήνες απέχει πολύ από το να είναι τέλειο», υπογράμμισε.
Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου.
«Το κύριο πλεονέκτημα των εμβολίων mRNA είναι ότι μπορούν να σχεδιαστούν πολύ γρήγορα.
Το μειονέκτημα είναι ότι η τεχνολογία τους είναι άγνωστη, εγείροντας κάθε είδους ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά του για μακροπρόθεσμες παρενέργειες », δήλωσε ο Shapira.

Πολύ σύντομο πείραμα

Ο ίδιος χωρίς να θέλει να γίνει πιο συγκεκριμένος, ανέφερε συζητήσεις σε ιατρικούς κύκλους για παρενέργειες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με το εμβόλιο.
«Δεν νομίζω ότι κάποιος προσπάθησε αρκετά για να αναζητήσει παρενέργειες στο εμβόλιο ...
Ένας χρόνος είναι ένα πολύ σύντομο πείραμα», δήλωσε στη συνέντευξή του στη Jerusalem Post.

Οι πρώτες δοκιμές του ισραηλινού εμβολίου

Τα πρώτα κλινικά πειράματα επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης και να προσφέρει διαρκή ανοσία, δήλωσε ο καθηγητής Yossi Caraco, διευθυντής της κλινικής μονάδας έρευνας του Hadassah, ο οποίος ήταν ο κύριος ερευνητής κατά την ανάπτυξη του ισραηλινού εμβολίου.
Είπε επίσης ότι το ποσοστό των παρενεργειών είναι πολύ χαμηλότερο και είναι λιγότερο έντονο από ό, τι σε σχέση με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna, και το επίπεδο των αντισωμάτων που παράγουν τα εμβόλια είναι «ελπιδοφόρο» και ακόμη «ενθαρρυντικό».
Ο καθηγητής Cyrille Cohen, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για κλινικές δοκιμές σε εμβόλια SARS-COV2, που δεν συνδέεται με το IIBR ή το εμβόλιο, είπε πως ενώ είναι πολύ νωρίς για να πούμε σχετικά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, πιστεύει ότι έχει μια ευκαιρία για επιτυχία και θα ήταν καλός υποψήφιος για ενισχυτικές λήψεις κάποια στιγμή.
«Πώς θα λειτουργήσει έναντι άλλων εμβολίων που κυκλοφορούν ήδη;» διερωτήθηκε ο Choen.
«Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός», τόνισε.


jerusalem_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης