Κοινωνία

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson συνδέεται με δύο σοβαρές παρενέργειες, θρομβοεμβολής και επίθεσης στα αιμοπετάλια

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson συνδέεται με δύο σοβαρές παρενέργειες, θρομβοεμβολής και επίθεσης στα αιμοπετάλια
Προκύπτουν σοβαρές παρενέργειες από εμβόλια της Johnson & Johnson
Σχετικά Άρθρα

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του COVID-19 πιθανότατα να σχετίζεται με δύο πολύ σοβαρές παρενέργειες για την ανθρώπινη υγεία.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson συνδέεται πιθανώς με θρόμβωση στις φλέβες και μια ανοσολογική κατάσταση που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα αιμοπετάλια.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανή σύνδεση με σπάνιες περιπτώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE) με το εμβόλιο Janssen για τον COVID-19, ανέφερε η αρμόδια Επιτροπή.
Η φλεβική θρομβοεμβολή «είναι μια κατάσταση κατά την οποία σχηματίζεται θρόμβος στο αίμα σε φλέβα, συνήθως στο πόδι, στον βραχίονα ή στην βουβωνική χώρα και μπορεί να φθάσει στους πνεύμονες προκαλώντας απόφραξη της παροχής αίματος, κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε η επιτροπή.

Προέκυψαν και νέες παρενέργειες

Μετά την επανεξέταση νέων στοιχείων, η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια «λογική πιθανότητα» ότι η κατάσταση πήξης στο αίμα συνδέεται με τον εμβολιασμό με εμβόλιο Johnson & Johnson.
Η επιτροπή συνέστησε την καταχώριση της φλεβικής θρομβοεμβολής ως μια σπάνια παρενέργεια στις πληροφορίες του πρέπει να αναγράφονται στο εμβόλιο Johnson & Johnson.

Η επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η χρήση των εμβολίων Johnson & Johnson και AstraZeneca συνδέεται με μια ανοσολογική κατάσταση που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να στοχεύει υγιή αιμοπετάλια που απαιτούνται για την φυσιολογική πήξη του αίματος.

«Πολύ χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα μπορεί να σχετίζονται με αιμορραγία και να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία», ανέφερε η επιτροπή.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) συνέστησε την καταχώριση της ανοσολογικής κατάστασης ως «ανεπιθύμητη αντίδραση με άγνωστη συχνότητα» τόσο για τα εμβόλια J&J όσο και για τα AstraZeneca.
Η ρυθμιστική αρχή συμφώνησε να στείλει προειδοποιήσεις απευθείας στους επαγγελματίες υγείας σχετικά με την πήξη του αίματος και την ανοσολογική κατάσταση.

Η παρενέργεια της ανοσοποιητικής θρομβοπενίας (ITP) εμφανίζεται τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και «περιλάμβαναν σοβαρές περιπτώσεις με πολύ χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων».
«Εάν ένα άτομο έχει ιστορικό ανοσοποιητικής θρομβοπενίας, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χαμηλών επιπέδων αιμοπεταλίων πριν από τη χορήγηση του εμβολίου.
Σε άτομα με ιστορικό ανοσοποιητικής θρομβοπενίας, συνιστάται η παρακολούθηση των επιπέδων αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Janssen της Johnson & Johnson για τον COVID-19».

Το μήνυμα προς τους γιατρούς σχετικά με τη φλεβική θρομβοεμβολή (VTE) σημείωσε ότι οι περιπτώσεις της πάθησης ήταν σπάνιες, αλλά ότι ο κίνδυνος της παρενέργειας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
Μάλιστα η Επιτροπή ανέφερε ότι ασθενείς που παρουσιάζουν μία από τις δύο παθήσεις πρέπει να ελέγχονται εξονυχιστικά.

«Αυτό είναι σημαντικό, για να εκτιμηθεί μια πιθανή διάγνωση θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS), η οποία απαιτεί εξειδικευμένη κλινική διαχείριση».
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξουσιοδότησε το εμβόλιο Johnson & Johnson για επείγουσα χρήση στις 27 Φεβρουαρίου 2021.
Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, στις 23 Απριλίου, ο FDA τροποποίησε την εξουσιοδότηση ώστε να περιλαμβάνει πληροφορίες «σχετικά με έναν πολύ σπάνιο και σοβαρό τύπο θρόμβο αίματος σε άτομα που εμβολιάστηκαν».
Τα δεδομένα για την πήξη του αίματος σε αυτή την περίπτωση ήταν διαφορετική από εκείνη που επισημάνθηκε από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή την 1η Οκτωβρίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης