Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2022 με όλα τα σενάρια ανοικτά…στις 4 Οκτωβρίου 2021 - Ετοιμάζονται νέες παροχές

Προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2022 με όλα τα σενάρια ανοικτά…στις 4 Οκτωβρίου 2021 - Ετοιμάζονται νέες παροχές
Κατατίθεται τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 στη Βουλή
Σχετικά Άρθρα

Προϋπολογισμό υπό αναθεώρηση και με το βλέμμα στο «φινάλε» για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τα δημοσιονομικά και τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για πρόσθετες παρεμβάσεις καταθέτει στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το προσχέδιο για το 2022 δεν αναμένεται να περιλαμβάνει εκπλήξεις στα μεγέθη ούτε να ξεκαθαρίζει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων και των εισοδηματικών ενισχύσεων καθώς όλα θα κριθούν λίγο πριν το τέλος τη χρονιάς, όπου το τοπίο θα έχει ξεθολώσει:

  1. Για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 μετά και την ενσωμάτωση των εσόδων από τον τουρισμό στο τρίτο τρίμηνο του 2021 που θεωρείται κομβικό για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ.
  2. Για το πρωτογενές έλλειμμα, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα που ακριβώς θα καθίσει ο πήχης. Εάν δηλαδή θα υπερβεί τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου για έλλειμμα 7,1% του ΑΕΠ το 2021 ή λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ το 2022.
  3. Τη συμφωνία με τους δανειστές για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο
  4. Την πορεία της πανδημίας

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι στόχοι για τα βασικά μεγέθη αλλά και είδος και το εύρος των παρεμβάσεων στην οικονομία δεν έχουν κλειδώσει και θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα έρθει για ψήφιση μετά τις 20 Νοεμβρίου.
Το μέγα ζητούμενο είναι η δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση πρόσθετων μέτρων μείωσης του φορολογικού βάρους για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων που πλήττει τα εισοδήματα και απειλεί να εξανεμίσει τα οφέλη από το «κούρεμα» των φόρων και των εισφορών
Ο σχεδιασμός στηρίζεται στη νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 5,9% στη περιοχή του 6,1% έως 6,5% για το 2021.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 7,9% έναντι 4,7% που προέβλεπε τον Ιούλιο ενώ διεθνείς οργανισμοί και οίκοι προεξοφλούν δυναμική ανάκαμψη.

Με όπλο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν να κάμψουν τις αντιστάσεις των δανειστών και να «ξεκλειδώσουν» συμπληρωματικές παροχές για το 2022 ακόμα και αν είναι προσωρινού χαρακτήρα με επίκεντρο την επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, περαιτέρω μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και διεύρυνσης του πακέτου των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής ακρίβειας».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο να δοθεί έως το τέλος του έτους έκτακτη εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να προσεγγίσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Οι παράμετροι που θα καθορίσουν τον τελικό δημοσιονομικό χώρο συνδέονται με την πορεία του ΑΕΠ με τον πληθωρισμό με την πορεία του τουρισμού και του αντίκτυπου που θα έχει στα κρατικά έσοδα αλλά και το κόστος της πανδημίας.

Μία ευρύτερη συζήτηση για το πακέτο με τους επικεφαλής των θεσμών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 19 και 20 Οκτωβρίου.
Τα μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα και εντός των ορίων που παρέχει η πρόσθετη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει την εικόνα συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης ενόψει των συζητήσεων για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και την εξασφάλιση σχετικά χαμηλών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, όταν θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, το 2023.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης