Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο πληθωρισμός εκρήγνυται, προσεχώς διόρθωση 20% με 30% στις μετοχές και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας βλέπει τραπεζική κρίση

Ο πληθωρισμός εκρήγνυται, προσεχώς διόρθωση 20% με 30% στις μετοχές και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας βλέπει τραπεζική κρίση
Οικονομίες όπως η ελληνική εάν πληγεί – έχει ξεκινήσει να εμφανίζεται το φαινόμενο – από τον πληθωρισμό τότε είναι βέβαιο ότι θα εκραγούν οι τιμές και θα απαιτηθούν δραστικά μέτρα ώστε να κλείσει το χάσμα.
Σχετικά Άρθρα

(upd5)Ο πληθωρισμός, αποτελεί πλέον σοβαρό πρόβλημα.
Στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε υψηλά ετών, το ίδιο και στην Γερμανία, απότοκος της ακραίας παρεχόμενης ρευστότητας που έφθασε στα 30 τρισεκ. δολάρια νομισματικές παρεμβάσεις, δημοσιονομικά κίνητρα και προϋπολογισμοί και στην Ευρώπη Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο πληθωρισμός αποτελεί μια μεγάλη πληγή για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η ύπαρξη πληθωρισμού αλλάζει το προφίλ ρίσκου της οικονομίας και ετεροχρονίζει την απόδοση της εργασίας με την πορεία των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών.
Οικονομίες όπως η ελληνική εάν πληγεί – έχει ξεκινήσει να εμφανίζεται το φαινόμενο – από τον πληθωρισμό τότε είναι βέβαιο ότι θα εκραγούν οι τιμές και θα απαιτηθούν δραστικά μέτρα ώστε να κλείσει το χάσμα.
Τρόφιμα και ενέργεια πλήττονται ήδη και όπως προβλέπουν πολλοί η κατάσταση πριν σταθεροποιηθεί θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Η αύξηση του πληθωρισμού έφθασε στις ΗΠΑ 7,5% σε μηνιαία βάση και στην Γερμανία έφθασε τον Αύγουστο στο 3,9% επίπεδα ρεκόρ…
Ορισμένοι μιλούν για συγκυριακή αύξηση αλλά τίποτε μονιμότερο του προσωρινού.
Εάν αυτό συμβεί, τότε οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αποσύρουν τα νομισματικά μέτρα και σχεδόν 30 τρισεκ. ομόλογα που έχουν αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια θα επηρεαστούν δυσμενώς.
Αυτό σημαίνει ότι θα πέσουν οι τιμές και θα αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων δημιουργώντας πρόβλημα στην διαχείριση του κρατικού χρέους που έχει εκραγεί.
Η άνοδος των αποδόσεων θα επηρεάσει και τα χρηματιστήρια που αργά ή γρήγορα θα διορθώσουν.
Μια διόρθωση έως και 20% με 30% στα χρηματιστήρια δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Ίσως ο Οκτώβριος εξελιχθεί σε ένα πολύ δύσκολο μήνα για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Μεγάλη κρίση, όπως του 2008, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία εντός 18 μηνών

Έρχεται νέα, μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, ανάλογη αυτής που έλαβε χώρα το 2008, εντός χρονικού διαστήματος 18 μηνών, εκτιμά η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, εάν ο πληθωρισμός δεν διατηρηθεί υπό έλεγχο.
Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους κατά την περίοδο της πανδημίας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τεραστίων διαστάσεων σοκ για την παγκόσμια οικονομία εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξήσει τα επιτόκια για να καταστείλει τον πληθωρισμό, προειδοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στην ετήσια έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μπορούσε να σημειώσει επιβράδυνση, σε μόλις 1,1 %, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια αναγκάζουν τους επενδυτές να μην τοποθετούνται σε περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο.
Οι αναδυόμενες αγορές, που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους, θα πληγούν ιδιαίτερα.
«Τα ασφάλιστρα κινδύνου θα αυξηθούν σημαντικά, οι πιο χρεωμένες χώρες θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και μια σημαντική χρηματοπιστωτική κρίση θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία το α’ τρίμηνο του 2023, η οποία θα είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή του 2008, με μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας» δήλωσε η ρωσική κεντρική τράπεζα.

Το βασικό σενάριο

Εν προκειμένω αξίζει να ειπωθεί πως η «νέα μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση» είναι το «κακό» σενάριο των Ρώσων υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Αντίθετα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, προβλέπεται ευρεία οικονομική ανάκαμψη, με τις πληθωριστικές πιέσεις να εξαφανίζονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μάλιστα, θεωρεί αυτό είναι «πολύ πιο πιθανό» από τα εναλλακτικά σενάρια, που κάνουν λόγο για χρηματοπιστωτική κρίση, επιδείνωση της πανδημίας ή αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού.
Ακόμα κι έτσι, όμως, η ρωσική προειδοποίηση δείχνει την εντεινόμενη ανησυχία που υπάρχει για τα επίπεδα του πληθωρισμού παγκοσμίως.
Και ενώ αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης δηλώνουν ότι θεωρούν τις αυξήσεις στις τιμές προσωρινές, η διοικήτρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Elvira Nabiullina δήλωσε στους Financial Times τον Ιούλιο ότι οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στη Ρωσία είναι πιθανό να αποτελέσουν μακροπρόθεσμο φαινόμενο.
Η προειδοποίηση της Ρωσίας έρχεται εν μέσω καλπάζουσας αύξησης των τιμών στην αναδυόμενη Ευρώπη.
Η χαλάρωση των περιορισμών που είχαν ληφθεί για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού έφερε την οικονομική παραγωγή το β’ τρίμηνο του 2021 σε επίπεδα προ πανδημίας.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, αυτή η «ανάκαμψη συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση στις τιμές.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και Παραγωγού έφτασε σε υψηλά επίπεδα τον Ιούλιο και δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης» αναφέρει η Capital Economics.
Αρκετές αναδυόμενες αγορές αύξησαν επιτόκια επιθετικά φέτος, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.
Η Ουκρανία αύξησε το επιτόκιο της κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η Ρωσία κατά 2,25% και η Βραζιλία κατά 3,25%.
Οι πιέσεις όμως παραμένουν ισχυρές.
Ο πληθωρισμός στη Βραζιλία «τρέχει» με 9%, πολύ πάνω από τον στόχο του 3,75% της κεντρικής τράπεζας, ενώ παράλληλα οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το επιτόκιο πολιτικής θα αυξηθεί στο 7,5% μέχρι το τέλος του έτους, από 5,25% που είναι σήμερα.
«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση παγκοσμίως, η CBR (η ρωσική κεντρική τράπεζα) έκανε το σωστό για να ξεπεράσει τον πληθωρισμό με αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε η Elina Ribakova, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης