Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικές εκλογές 2021: Νίκη SPD (25,7%) έναντι CDU (24,1%) - Τα σενάρια των συμμαχιών για την επόμενη κυβέρνηση

Γερμανικές εκλογές 2021: Νίκη SPD (25,7%) έναντι CDU (24,1%) - Τα σενάρια των συμμαχιών για την επόμενη κυβέρνηση
Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν τον πρώτο λόγο για το σχηματισμό κυβέρνησης - Ιστορικό χαμηλό για τους Χριστιανοδημοκράτες
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) Νικητής των βουλευτικών εκλογών της Γερμανίας που διεξήχθησαν χθες Κυριακή 26/9 αναδείχθησαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) , οι οποίοι πλέον θα έχουν και τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, διαδικασία πάντως που εκτιμάται πως θα διαρκέσει αρκετούς ακόμα μήνες.
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων
(δεν πρόκειται ακόμα για τα τελικά επίσημα αποτελέσματα), το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (– 8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές).
Πρόκειται για την χειρότερη εκλογική επίδοση των Χριστιανοδημοκρατών στην πολιτική τους διαδρομή και ύστερα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.
Οι Πράσινοι
καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζοντας το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Bundestag.
Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP)
λαμβάνει το 11,5% των ψήφων, ενώ το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων.
Το αριστερό κόμμα Die Linke πέφτει στο 4,9%,
κάτω δηλαδή από το 5% που επιτρέπει την είσοδο στη Βουλή.

 Σενάρια συνεργασίας: Εκτός το Die Linke – Ο Μεγάλος Συνασπισμός και Συνασπισμός «Τζαμάικα»

Αν η εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά με την καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου που θα αργήσει, αριθμητικά είναι εφικτοί μια σειρά από πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς:
• ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU,
• ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP,
• ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP,
• ενώ ΔΕΝ είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.
Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.
Το εκλογικό θρίλερ ξεκίνησε με το πρώτο exit poll στις 19:00 ώρα Ελλάδας με τη δημοσιοποίηση του exit poll το οποίο έδειχνε την απόλυτη ισοπαλία μεταξύ CDU/CSU και SPD με 25%.
Οι Πράσινοι ακολουθούσαν στο exit poll με 15%,  οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, FDP με 11%, η  Εναλλακτική για την Γερμανία, (ακροδεξιό κόμμα) AfD 11% και το  Αριστερό Κόμμα Die Linke με 5%

Οι πρώτες εκτιμήσεις και δηλώσεις

Τα exit poll που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των 60.000 εκλογικών κέντρων επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.
Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.
Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.
Αυτό σημαίνει ότι τα χριστιανικά κόμματα καταγράφουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους.

Προβάδισμα δύο μονάδων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) δίνει το ZDF

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καναλιού, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης.
Οι αρχικές προβλέψεις από τα exit polls τοποθετούν το Die Linke (Αριστερά) στο 5% – ικανό ποσοστό για να μπει στη Bundestag και καθοριστικό για τη διαμόρφωση των μελλοντικών κυβερνητικών συμμαχιών, σύμφωνα με το blog του Politico την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021.
«Γεγονός είναι ότι χάσαμε, χάσαμε σημαντικά (από τα ποσοστά μας) και πρέπει να το συζητήσουμε», δήλωσε ο Jörg Schindler, υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος της Αριστεράς, ενώ όπως σημειώνουν υποστηρικτές του κόμματος αναμένεται μια μεγάλη εκλογική βραδιά.
H Χριστιανική Ένωση (CDU) αναμένεται να συγκεντρώσει περί τις 195 έδρες, 205 το SPD, 113 οι Πράσινοι, 83  η AfD, 91 το FDP και 40 το Die Linke.
24liveblog


Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις εκλογές του 2017

Το κόμμα των Πράσινων είναι εκείνο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό των ψήφων σε σχέση με τις εκλογές του 2017.
Η Deutsche Welle με βάσει τα έως τώρα δεδομένα καταγράφει τα ποσοστά μεταβολής των κομμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και το κόμμα των Πράσινων εμφανίζεται να έχει κερδίσει έως 6,1% στις φετινές εκλογές.
Ξεκάθαρη είναι η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών της απερχόμενης καγκελαρίου Angela Merkel καθώς οι απώλειες ενδεχομένως να φθάσουν έως το -8,9%.
Σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2017 τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων διαμορφώνονται, (κατά προσέγγιση και με κάθε επιφύλαξη επισημαίνει η DW), ως εξής (σε παρένθεση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2017) διαμορφώνονται ως εξής:

+5,5%/ +4,5% SPD (20,5%
-7,9%// -8,9% CDU/CSU (32,9%)
+4,1/ +6,1% Πράσινοι (8,9%)
+0,3%/ 3,3% FDP (10,7)
-1,6%/ 1,6%% AfD (12,6%)
-4,2%/ 4,2% Die Linke (Αριστερά) (9,2%)


Laschet (CDU): Απογοητευτικά τα αποτελέσματα – Να κρατήσουμε τη Γερμανία ενωμένη

«Όλα τα κόμματα πρέπει τώρα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να κρατήσουν τη Γερμανία ενωμένη».
Αυτή την έκκληση απηύθυνε ο υποψήφιος για τη θέση του καγκελάριου του κόμματος των Συντηρητικών, Armin Laschet κατά τις πρώτες του δηλώσεις από τα κεντρικά του CDU, μετά τα πρώτα exit polls που δείχνουν ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση στις εκλογές, καθώς το SPD φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 25% μαζί με τους Συντηρητικούς.
 «Θα είναι μια μακρά νύχτα», δήλωσε, αφού αναγνώρισε τα απογοητευτικά αποτελέσματα.
«Λάβαμε μια σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους μας.
Η ψήφος για το κόμμα μας είναι μια ψήφος εναντίον μιας αριστερής κυβέρνησης», συμπλήρωσε.
«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση με επικεφαλής το CDU».
Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Laschet προειδοποιούσε επανειλημμένα ότι κάθε ψήφος στο SPD οδηγεί προς την άκρα αριστερά και κόμμα της Αριστεράς το οποίο ενδέχεται και να μην μπει στο κοινοβούλιο.
Τo κλίμα στα κεντρικά γραφεία του CDU ήταν ασυνήθιστα ήσυχο όταν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls έδειξαν ότι το CDU/CSU και το SPD έλαβαν ποσοστό 25 % το καθένα, όπως επισημαίνεται στο Blog του Politico αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Ορισμένα στελέχη διστακτικά άρχισαν να χειροκροτούν, αλλά όταν κατέστη σαφές ότι ο συνασπισμός μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του Αριστερού κόμματος δεν θα είχε την απόλυτη πλειοψηφία με βάση αυτές τις προβολές του εκλογικού αποτελέσματος, το χειροκρότημα έγινε πολύ δυνατό.

Scholz (SPD): Οι ψηφοφόροι θέλουν να είμαι ο επόμενος Καγκελάριος

Eνθουσιασμένος δήλωσε ο ηγέτης των Σοδιαλδημοκρατών, Olaf Scholz, με τα έως τώρα στοιχεία από τις σημερινές εκλογές, τονίζοντας ότι οι Γερμανοί σήμερα έδειξαν ότι τον θέλουν για τον επόμενο καγκελάριο.
«Είμαι χαρούμενος που οι πολίτες αυτής της χώρας ψήφισαν με τον τρόπο που ψήφισαν.
Το κόμμα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι πριν, για πολύ καιρό».
Περιγράφοντας το αποτέλεσμα ως μεγάλη επιτυχία, είπε ότι το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να είναι ο επόμενος καγκελάριος.
Μιλώντας από τα κεντρικά του κόμματός του, σημείωσε ότι η παράταξή του έχει δείξει τι χρειάζεται για να κυβερνηθεί μια χώρα.
Φυσικά, τόσα χρόνια βρισκόταν σε συνασπισμό με το κόμμα της Angela Merkel.
Όπως δήλωσε περιμένει τα τελικά αποτελέσματα «και τότε θα αρχίσουμε να δουλεύουμε».
Λίγη ώρα αργότερα, ο γενικός γραμματέας του CDU, Paul Ziemiak, σχολίασε το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι θα είναι «μια μακρά εκλογική βραδιά» και «μία μάχη ψήφο με ψήφο».
Το ερώτημα τώρα θα είναι «ποιος μπορεί να σχηματίσει μια καλή κυβέρνηση», είπε ο Ziemiak, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι υπάρχει πιθανότητα για έναν συνασπισμό ο οποίος θα αποτελείται από CDU/CSU, τους Πράσινους και το FDP - πιο γνωστός ως «Τζαμάικα».

Πράσινοι: «Φανταστικά» τα αποτελέσματα – Εντολή συμμετοχής στην κυβέρνηση

Ποσοστό κοντά στο 15% δίνουν τα πρώτα exit polls για το κόμμα των Πράσινων και για την επικεφαλής του κόμματος, Annalena Baerbock τα νούμερα αυτά είναι «φανταστικά».
«Έχουμε εντολή για το μέλλον», υπογράμμισε στις πρώτες της δηλώσεις.
«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και μια “κυβέρνηση για το κλίμα”», συμπλήρωσε.
Βρισκόμενη στο πλευρό του συνεπικεφαλήςτου κόμματος Robert Habeck, επαίνεσε τους νέους ψηφοφόρους και τους μαθητές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο Fridays for Future στο Βερολίνο πριν από δύο ημέρες.

FDP: Αποδυναμώθηκαν τα άκρα, ώρα για ένα νέο ξεκίνημα

«Ήρθε η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα», παρότρυνε ο επικεφαλής του FDP Christian Lindner στη μετεκλογική του ομιλία.
«Τα θετικά εκλογικά αποτελέσματα του FDP και των Πρασίνων δείχνουν ότι η εποχή της συνέχειας του πολιτικού συστήματος και των γνωστών συνταγών έχει τελειώσει, shme;ivse.
Το πολιτικό κέντρο έχει ενισχυθεί, οι εξτρεμιστές έχουν αποδυναμωθεί, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Αριστερά και το AfD, και οι δύο είχαν χειρότερη απόδοση από ό, τι το 2017.
Για τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι «αξιόπιστης συνεργάτης»,δήλωσε.
Το FDP μπόρεσε να διατηρήσει διψήφιο αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος.


ΑfD : Διατήρησε τις εκλογικές δυνάμεις, επιτυχία στην Ανατολική Γερμανία, αλλά εκτός κυβερνητικών συμμαχιών

Η Alice Weidel, μια από τις κορυφαίες πολτικές πρωπικότητες του ακροδεξιού AfD, δήλωσε ικανοποιημένη με το διψήφιο ποσοστό για το κόμμα της, το οποίο αναμένεται να χάσει περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 12,6% του 2017.
«Πετύχαμε ένα πολύ σταθερό αποτέλεσμα», είπε στο ARD, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι «κανείς δεν μπορεί να μας θεωρήσει δεδομένους».
Αποδέχθηκε ότι στην πραγματικότητα κανένα κόμμα δεν θα εξετάσει τον συνασπισμό με το AfD.
Η Weidel κατηγόρησε μέρος των ΜΜΕ για την αποτυχία του κόμματος να κερδίσει και να είναι υποψήφιος εταίρος σε κυβέρνηση συνασπισμού, τα οποία, όπως είπε, δημιούργησαν τους Πράσινους και χαρακτήρισαν το AfD ως ανάξιο να αναλάβει την ευθυνη της διακυβέρνησης.
Το AfD είναι το δεύτερο κόμμα την Ανατολικη Γερμανία


zdf.jpg


03_3.JPG


Μεγάλη συμμετοχή

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των Γερμανών στις βουλευτικές εκλογές,
που διεξήχθησαν σήμερα Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο.
Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.
Ιδιαίτερη σημασία έχει, επισημαίνεται, το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο - ανάμεσά τους και η καγκελάριος Angela Merkel.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

0_8.JPG
Τι θα συμβεί μετά τη νύχτα των εκλογών

Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει συνομιλίες υψηλού επιπέδου για πιθανές κυβερνητικές επιλογές (το λεγόμενο «Sondierungsgespräche»).
Η Goldman Sachs αναμένει οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Τζαμάικας (CDU, Πράσινοι , FDP) ή Φαναριού (SPD, Πράσινοι, FDP) να εκτυλιχθούν παράλληλα.
Στις προηγούμενες εκλογές, αυτό το στάδιο διήρκεσε από 2 έως 4 εβδομάδες.
Μόλις εμφανιστεί μια κορυφαία επιλογή, το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεπάγεται λεπτομερείς διαπραγματεύσεις συνασπισμού μεταξύ των πιθανών μελλοντικών κυβερνητικών κομμάτων.
Σε αυτό το σημείο, η μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα πιθανότατα θα δώσει τη θέση της απλώς στην πολιτική αβεβαιότητα.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ενώ δεν υπάρχει συνταγματική προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, υπάρχει πολιτική πίεση για να αποφευχθούν τα γεγονότα του 2017, όπου η διαδικασία κράτησε σχεδόν 6 μήνες, επειδή οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό της «Τζαμάικα» κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, μια κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στη θέση της στις αρχές του 2022 για να ξεκινήσει τον προγραμματισμό του σχεδίου προϋπολογισμού του 2023.
Επομένως, θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από τα Χριστούγεννα.
Παρόλο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αναμένεται μια πιο επεκτατική δημοσιονομική στάση για οποιοδήποτε από τα κορυφαία τριμερή αποτελέσματα σε σύγκριση με τις τρέχουσες πολιτικές.
Ένας συνασπισμός της Τζαμάικα θα ήταν πιο προσηλωμένος αφοσιωμένος στους δημοσιονομικούς κανόνες με λιγότερες εκδόσεις ομολόγων σύμφωνα με την Goldman.
Αντιθέτως στην περίπτωση κυβέρνησης «φαναριού», αναμένεται μεγαλύτερη πρόσθετη έκδοση χρέους (75 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ), ή 0,9% του ΑΕΠ επιπλέον).
Η έκδοση χρεών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη υπό μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε το αριστερό Die Linke (130 διse. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ).

Οι πιέσεις

Όλο και περισσότερο, ο Armin Lascet του CDU, ο υποψήφιος που διαδέχθηκε τη Merkel στην ηγεσία του κόμματος ασκούσε τις προηγούμενες ημέρες πιέσεις στους Σοσιαλδημοκράτες και τον υποψήφιο τους, Olaf Scholz, να δεσμευτούν ότι δεν θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το Linke (Αριστερά), με το οποίο το SPD είναι πιθανότατα εγγυτέρα ιδεολογικά σε σχέση με τους Φιλελεύθερους, σύμφωνα με το Reuters.
afises.jpg

Reichel (Γερμανός πρέσβης): Περίοδος διερευνητικών επαφών για κυβέρνηση στη Γερμανία

Τα exit poll και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών παρακολούθησε από τον κήπο της γερμανικής πρεσβευτικής κατοικίας στην Αθήνα, με την παρουσία προσκεκλημένων από τον πολιτικό κόσμο, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Ernst Reichel.
Κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς, που ξεκίνησε με το κλείσιμο της κάλπης στη Γερμανία και την ανακοίνωση των exit poll, ο Γερμανός πρέσβης δήλωσε:
«Ήταν μια συναρπαστική εκλογική βραδιά. Δεν έχουμε ξαναδεί στη Γερμανία τέτοια εκλογική βραδιά στην οποία το αποτέλεσμα είναι τόσο κοντινό.
Είναι πολύ νωρίς να πούμε τι είδους κυβέρνηση θα σχηματιστεί. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ποιο κόμμα θα είναι πρώτο.
Περιμένω ότι θα υπάρξει μια περίοδος κατά την οποία τα κόμματα θα διερευνήσουν ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα διαμορφωθεί».



scholz.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης