Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικές εκλογές 2021: Η Γερμανία γυρίζει σελίδα με Scholz - Laschet σε μάχη στήθος με στήθος - Οι προκλήσεις, οι αριθμοί των εκλογών

Γερμανικές εκλογές 2021: Η Γερμανία γυρίζει σελίδα με Scholz - Laschet σε μάχη στήθος με στήθος - Οι προκλήσεις, οι αριθμοί των εκλογών
Λιγότερες από 24 ώρες έμειναν για να αφήσει η Γερμανία πίσω της την εποχή Merkel - Ενισχύσεις για πανδημία, δημόσιες επενδύσεις, φοροαπαλλαγές... ποιος πληρώνει και τι, για όλα αυτά;

Σε λιγότερες από 24 ώρες θα ανοίξουν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία με τους Olaf Scholz (SPD) και Armin Laschet (CDU), να είναι οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθούν την Angela Merkel στην καγκελαρία.
Αμφότεροι κλείνουν τις προεκλογικές εμφανίσεις με τις τελευταίες εμφανίσεις.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: Scholz - Laschet σε μάχη στήθος με στήθος

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή, με το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να κυμαίνεται γύρω στο 25% και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) μεταξύ του 21% και του 23%.
Η Merkel, που ηγήθηκε της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης επί σχεδόν 16 χρόνια, στηρίζει τον υποψήφιο του κόμματός της Laschetτ και θα εμφανιστεί στο πλευρό του στην προεκλογική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει σήμερα στη γενέτειρά του, το Άαχεν, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.
Χθες η απερχόμενη καγκελάριος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή μιας προεκλογικής συνάντησης στο Μόναχο, από όπου κάλεσε τους Γερμανούς να ψηφίσουν τον Laschet, ο οποίος θα εγγυηθεί «τη σταθερότητα» της Γερμανίας.
Από την πλευρά του Scholz θα πραγματοποιήσει μια τελευταία προεκλογική εμφάνιση σήμερα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Στην τρίτη θέση οι Πράσινοι: στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, με περίπου 15%,

Η υποψήφια των Πράσινων Analena Baerbock έχει ολοκληρώσει την προεκλογική της εκστρατεία.
Καθώς πλέον το κόμμα της εμφανίζεται στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, με περίπου 15%, η Baerbock δεν έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την καγκελαρία.
Όμως οι Πράσινοι αναμένεται να βελτιώσουν το ποσοστό τους σε αυτές τις εκλογές και πιθανόν να συμμετάσχουν και στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματιστεί στη Γερμανία.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν τρία κόμματα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι αυτά.
Αν τελικά το CDU καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι κεντροδεξιός.
Αντίθετα, αν επικρατήσει το SPD, η Γερμανία θα κάνει μια στροφή, μεγαλύτερη ή μικρότερη, προς τα αριστερά ανάλογα με τα κόμματα με τα οποία θα αποφασίσει να συνεργαστεί ο Scholz.
Μια άλλη επιλογή είναι να συνεχιστεί «ο μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Οι αριθμοί των εκλογών

60,4 εκατομμύρια
Οι ψηφοφόροι που καλούνται αύριο να προσέλθουν στις κάλπες.

31,2 εκατομμύρια
Οι γυναίκες με δικαίωμα ψήφου· 29,2 εκατ. οι άνδρες

60,7 εκατομμύρια
Οι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017.
Από τότε έως σήμερα, πέθαναν περισσότεροι από όσους στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου.
Μεγάλο είναι το κόστος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς από επιπλοκές της COVID-19 έχουν πεθάνει πάνω από 93.000 άνθρωποι.

2,8 εκατομμύρια
Οι νέοι ψηφοφόροι.

9ος: επόμενος ομοσπονδιακός καγκελάριος από το 1949.
1η φορά που εν ενεργεία Καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή.

5.869: Οι μέρες που έμεινε στην εξουσία ο Helmut Kohl.
Αναμένεται με ενδιαφέρον αν η Angela Merkel θα σπάσει το ρεκόρ
6.211: Οι υποψήφιοι για μια θέση στην Bundestag.
46: Τα χρόνια της ηλικίας του υποψήφιου βουλευτή κατά μέσο όρο.

17,1%: Το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 30 ετών.
47: Ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές.
Ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένα με αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα ονόματα και ατζέντες, όπως το Κόμμα του Κήπου,
Οι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές...

506: Οι βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους.

598: Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες.
Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει την σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).
650.000: Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις αυριανές εκλογές.
10: Οι ώρες που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.

299: Οι εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας.
Οι περισσότερες (64) βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι λιγότερες (2) στη Βρέμη.

61η: Από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, προέρχονται οι δύο από τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία, ο Olaf Scholz (SPD) και η Analena Baerbock (Πράσινοι).
Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

100 εκατομμύρια ευρώ: το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών.
Το 2017 το κόστος υπολογίστηκε πως ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως οι γερμανικές εκλογές μάλλον πρέπει να θεωρούνται «φθηνές» – στη Γαλλία οι πιο πρόσφατες εκλογές κόστισαν 200 εκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία 130 εκατ., στη Βρετανία 159.

26η Οκτωβρίου: Η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag. ως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή.

171 ημέρες: διήρκεσαν το 2017 οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

50%: το ποσοστό των ψήφων που θα κατατεθούν στις φετινές εκλογές επιστολικά, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.
Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 1957.

Οι προκλήσεις για τον νέο καγκελάριο

Πέντε ημέρες πριν την κάλπη, η απερχόμενη καγκελάριος Angela Merkel αναφέρθηκε στο χρέος στην ευρωζώνη.
Και αυτό δια της τεθλασμένης, προειδοποιώντας δηλαδή ότι εάν προκύψει αριστερόστροφος κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον σοσιαλδημοκράτη Olaf Scholz, η Γερμανία θα εμπλακεί σε μία ευρωπαϊκή κοινότητα χρέους, την οποία στην πρόσφατη ευρω-κρίση ήθελε πάση θυσία να αποφύγει. Κατά τα άλλα ελάχιστα συζητήθηκαν μείζονα ζητήματα διεθνούς ή ευρωπαϊκής πολιτικής στόν προεκλογικό αγώνα.
Το κύριο θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους είναι η οικονομία και η «τσέπη» τους, όπως γράφει η Deutsche Welle.
Και αυτό είναι δικαιολογημένο, αν αναλογιστούμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα δημόσια οικονομικά: Στην περίοδο 2020-2021 η Γερμανία δανείστηκε 400 δις ευρώ (!) για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τις άλλες υποχρεώσεις της. Μόνο για το 2020 ο νέος δανεισμός ανήλθε σε 217,8 δις, το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.
Ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Όχι μόνο γιατί αυτή τη στιγμή η Γερμανία δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, δηλαδή οι επενδυτές πληρώνουν για να της δώσουν δανεικά (για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021 τα σχετικά έσοδα υπολογίζονται σε 4,25 δισεκατομμύρια ευρώ).
Αλλά κυρίως γιατί το χαμηλό ποσοστό χρέους που είχε επιτευχθεί πριν την έναρξη της πανδημίας το 2019 και κυμαινόταν στο 59,8% του ΑΕΠ, επιτρέπει σήμερα στη Γερμανία να αποπληρώνει νέο χρέος με γρήγορους ρυθμούς.
Πρόσφατη μελέτη της τράπεζας DZ Bank εκτιμά ότι η αποπληρωμή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2028.

Αύξηση ή μείωση φόρων;

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης.
Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στον προεκλογικό αγώνα είναι οι φοροαπαλλαγές.
Σχεδόν όλα τα κόμματα θέλουν να μειώσουν φόρους.
Ωστόσο ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος και σημερινός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz λέει ευθαρσώς ότι θα τους αυξήσει, αλλά μόνο για τους πιο πλούσιους.

Ποιοι είναι όμως οι «πιο πλούσιοι»;

Ο ίδιος ο Scholz επιμένει ότι με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα «ένα ζευγάρι που κερδίζει μέχρι 200.000 ευρώ μεικτά ετησίως, στο τέλος θα πληρώσει λιγότερο φόρο απ΄ότι πληρώνει σήμερα».
Όμως, ανεξάρτητοι οικονομολόγοι που ανέλυσαν όλα τα δεδομένα του προγράμματος των σοσιαλδημοκρατών για λογαριασμό της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung κατέληξαν το συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα οι επιβαρύνσεις για το ετήσιο εισόδημα ενός ζευγαριού αρχίζουν από τις 150.000 ευρώ μεικτά.
Η αλήθεια είναι ότι με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες του SPD, των Πρασίνων και της Αριστεράς ωφελούνται ιδιαιτέρως οι σχετικά χαμηλόμισθοι, δηλαδή όσοι κερδίζουν έως 50.000 ευρώ μεικτά ετησίως.
Από την άλλη πλευρά SPD, Πράσινοι και Αριστερά θέλουν να επαναφέρουν τον «φόρο περιουσίας» για τους ιδιαίτερα εύπορους.
Για το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) δεν είναι υπερβολική η απαίτηση για έναν επιπλέον «φόρο περιουσίας» 5% σε εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (όχι από το πρώτο ευρώ, εξυπακούεται, αλλά μόνο για το εισόδημα που υπερβαίνει το εκατομμύριο), όταν μάλιστα στη Γερμανία ζουν σήμερα περισσότεροι από 820.000 εκατομμυριούχοι.

Εδώ η αντιπαράθεση προσλαμβάνει ιδεολογικά χαρακτηριστικά. «Γιατί φθονείτε τους ανθρώπους που κερδίζουν χρήματα;» ερωτήθηκε η υποψήφια της Αριστεράς Janine Wiesler σε τηλεοπτικό πάνελ.
«Για το πρώτο εκατομμύριο δεν τους φθονούμε καθόλου…» ήταν η απάντησή της.
Τους εύπορους φορολογούμενους υπερασπίζεται ο πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Christian Lintner, λέγοντας ότι «δεν μιλάμε για αυτούς που κυκλοφορούν με κότερα στην Κυανή Ακτή, μιλάμε για εκείνους που δημιουργούν θέσεις εργασίας σε αυτή τη χώρα». Αλλά και τα κόμματα της Κεντροδεξιάς θα χρειάζονταν σημαντικά κονδύλια για να χρηματοδοτήσουν τις δικές τους προεκλογικές εξαγγελίες.
Εκτιμάται ότι οι φοροαπαλλαγές που υπόσχονται οι Φιλελεύθεροι στοιχίζουν τουλάχιστον 75 δις ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες παροχές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τιμώνται από 20 έως 33 δις.
Πάντως ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ξεκαθαρίζει ότι «οι όποιες φοροαπαλλαγές θα χρηματοδοτηθούν μέσω του υψηλού δείκτη ανάπτυξης και όχι με νέο δανεισμό».

Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Ανεβαίνει ο πληθωρισμός, κυρίως στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Μία νέα, επικίνδυνη «μεταβλητή» στην εξίσωση του οικονομικού επιτελείου είναι η αναθέρμανση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα εισοδήματα έχουν αυξηθεί κατά 5,5% σε σχέση με πέρσι, ωστόσο η πραγματική αγοραστική δύναμη παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έφτασε το 3,9%, δηλαδή την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 28 ετών, ενώ τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5%.
Όλα αυτά προκαλούν κάποια ανησυχία, όταν μάλιστα αναμένονται γενναίες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.
Όσο για το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία, θεωρείται ήδη το πιο ακριβό στην Ευρώπη.

Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν

H εφημερίδα Bild προειδοποιεί ότι θα ζήσουμε τον «πιο ακριβό χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών», ενώ και η βενζίνη θα αυξηθεί στα δύο ευρώ το λίτρο την επομένη των εκλογών.
Την «ανιούσα» έχουν πάρει τα καύσιμα ήδη από τον Ιανουάριο του 2021, με βάση τους κλιματικούς στόχους της γερμανικής κυβέρνησης για το 2030.
Η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 7 λεπτά το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 7,9 λεπτά.
Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν.
Όταν «τόλμησε» να το υπενθυμίσει αυτό η υποψήφια των Πρασίνων Annalena Baerbock στην αρχή του προεκλογικού αγώνα, άρχισε να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, παρότι άλλοι είχαν συμφωνήσει τις αυξήσεις αυτές (με τις οποίες βεβαίως και η ίδια συμφωνεί).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης