Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για τα κρούσματα Covid σε παιδιά – Νέα κορύφωση τον Οκτώβριο, πρόταση για ματαίωση της παρέλασης - 14.655 οι νεκροί

Συναγερμός για τα κρούσματα Covid σε παιδιά – Νέα κορύφωση τον Οκτώβριο,  πρόταση για ματαίωση της παρέλασης - 14.655 οι νεκροί
Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, όπου το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο - Νέα έξαρση τον Οκτώβριο
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές για τα κρούσματα Covid – 19 ενώ οι ειδικοί αναμένουν νέα έξαρση της πανδημίας τον Οκτώβριο.
Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, όπου το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Η προσπάθεια των υγειονομικών αρχών επικεντρώνεται στον παιδικό πληθυσμό ενώ μέχρι το τέλος του έτους σχεδόν ένα στα δύο περιστατικά Covid θα είναι παιδιά.
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Σαρηγιάννης έριξε στο τραπέζι την πρόταση ματαίωσης της παρέλασης. 
Την ίδια ώρα, αντίστροφα φαίνεται να μετρά ο χρόνος για θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει, ενώ υπάρχουν αλλαγές στην υπουργική απόφαση για τον τρόπο που θα προσέρχονται οι εμβολιασμένοι ασθενείς στα οδοντιατρεία.

Σαρηγιάννης: Οριακή η κατάσταση, να ματαιωθεί η παρέλαση

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος εστίασε στη Θεσσαλονίκη,
Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι οριακή είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο OPEN, ενώ έκανε λόγο για τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από την Αθήνα.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι καλό θα ήταν η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου να ματαιωθεί.
Τόνισε δε ότι οι νοσηλείες των παιδιών με κορωνοϊό, θα αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Για τον αριθμό των κρουσμάτων, σημείωσε πως σε αυτό συμβάλλουν ο μειωμένος ρυθμός εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού, ο καλοκαιρινός καιρός των προηγούμενων εβδομάδων και ο υψηλός αριθμός των τεστ που διενεργούνται.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ.Σαρηγιάννης εμφανίστηκε ανήσυχος για το άνοιγμα των πανεπιστημίων ειδικά σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχει αυξημένο επίπεδο διασποράς και σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας, καθώς οι σχολές ανοίγουν μόνο στην βάση του εμβολιασμού.
Ανέφερε επίσης πως αν το ποσοστό των ανεμβολίαστων φοιτητών που υπάρχει, λειτουργήσει χωρίς την λήψη άλλων μέτρων προστασίας, αν έρθουν πολύ κοντά στα αμφιθέατρα ή στην ώρα των πειραμάτων, υπάρχει αυξημένος φόβος για διασπορά

Τον Οκτώβριο η κορύφωση

Αύξηση καταγράφεται στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη.
Η αύξηση αυτή θα αποτυπώνεται στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα, θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.
Εκτίμησε, επίσης, ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα φτάσουμε στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα μοντέλα, θα έχουμε 3.000-3.500 κρούσματα ημερησίως.
Ο κ. Θωμαΐδης, τέλος, ανέφερε πως «αν είχαμε φτάσει το 80-85% των πλήρως εμβολιασμένων, θα είχαμε λιγότερα και από τα μισά» κρούσματα.

Καπραβέλος: Πληρότητα 100% στις ΜΕΘ

«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν», τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος ανέφερε πως η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων φτάνει σχεδόν στο 100%.
« Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι.
Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει.
Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι», τόνισε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Εξέφρασε την ελπίδα το φαινόμενο να είναι προσωρινό και «να μην είναι η αρχή μιας τραγωδίας» που οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων.
Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως πλέον είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων.
Όπως είπε, «η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους κι έχει το μικρότερο εμβολιασμού».

Τζανάκης για Βόρεια Ελλάδα: Πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε 7 περιοχές

Στις εφτά περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα που παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και δείκτη μεταδοτικότητας άνω του 1%, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, υπολογιζόμενο σε κρούσματα ανά 14 μέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι στο 282 και ο δείκτης μεταδοτικότητας κάτω του 1%.
Όπως είπε, η Πιερία έχει 1,13% δείκτη θετικότητας και 612 επιδημιολογικό φορτίο, η Ημαθία 1,15% και 652, η Πέλλα 1,09% και 523, ενώ χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν η Ξάνθη και η Καστοριά με τον δείκτη θετικότητας να πλησιάζει το 1,33% και το 1,14% αντίστοιχα και το επιδημιολογικό φορτίο να διαμορφώνεται στο 626.
Πρόσθεσε ότι στη Δράμα ο δείκτης θετικότητας φτάνει το 1,22% και το επιδημιολογικό φορτίο στο 584, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι στο 1,10% και το επιδημιολογικό φορτίο στο 416.
Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, «μιλάμε για μια περιοχή 1,7 εκατ. κόσμου, ο οποίος στο σύνολο του είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ελλάδας στην εμβολιαστική κάλυψη και συγκεκριμένα στο 52%. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάνω από 60 ετών κινδυνεύει».
Πρόσθεσε πως είναι πιθανό, επειδή το δεύτερο κύμα έπληξε πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, να υπάρχει τείχος φυσικής ανοσίας της τάξεως του 20%-25% που θα μπορούσε να συγκρατήσει την κατάσταση.

Πλεύρης: Δωρεάν τα μονοκλωνικά αντισώματα, σύντομα η εισαγωγή τους – Όχι lockdown, τι ισχύει για τα οδοντιατρεία

Στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να εισάγει, στην επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά στις αλλαγές στην υπουργική απόφαση για τον τρόπο που θα προσέρχονται οι εμβολιασμένοι ασθενείς στα οδοντιατρεία, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Το θέμα με τους οδοντιάτρους λύθηκε», τόνισε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι η Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις θα χρειάζονται rapid test.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «αυτό που προέβλεπε αρχικά η υπουργική απόφαση ήταν και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test. Κάναμε μια συζήτηση με την Επιτροπή και είπαμε όσοι πηγαίνουν σε ιατρείο να μη χρειάζεται rapid test ούτε ο συνοδός ούτε και ο ασθενής, αλλά υπήρξε ένα κενό με τα αερολύματα. Προχθές, στη Επιτροπή, ζήτησα να είναι εκπρόσωπος των οδοντιάτρων και καταλήξαμε σε μια λύση που καλύπτει όλες τις πλευρές. Η ίδια η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα χρειάζονται rapid test. Για όλες τις υπόλοιπες πράξεις ο εμβολιασμένος θα μπορεί να πηγαίνει στον οδοντίατρο χωρίς τεστ».
Περαιτέρω, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι από αρχές Οκτωβρίου και οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εμβολιάζουν τους ασθενείς τους στα ιατρεία τους, ενώ κληθείς να απαντήσει για τυχόν επέκταση της υποχρεωτικότητας, επισήμανε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα, όμως ανάλογα με την πορεία της πανδημίας μπορεί να εξεταστεί.

Θεραπεία με μονοκλωνικά


Κάνοντας αναφορά στη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει, αλλά η Επιτροπή θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται, ενώ το κόστος θα καλύπτεται πλήρως από το κράτος.
Όπως εξήγησε , «ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ε.Ε για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Τον Αύγουστο υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες, γιατί ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των δοκιμών, αν και ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση. Σε κάποιες κατηγορίες μπορούν να χορηγηθούν, αν έχουν θετικές εξελίξεις».
Πρόσθεσε πως «η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πολύ μικρή και θα κατεβάσουμε μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα μια διάταξη, ώστε να μπορέσει η χώρα να κάνει εισαγωγή και η Επιτροπή με αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα θα κρίνει ποιες περιπτώσεις απευθύνονται».
Τα φάρματα αυτά, όπως είπε και σύμφωνα με την ενημέρωση που ο ίδιος έχει, «χορηγούνται στην πρώιμη φάση και όχι όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και είναι πολύ ειδικές οι κατηγορίες που μπορεί να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος. Το στοιχείο δεν είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά αν πρέπει ή δεν πρέπει να τα πάρει».

Στους 14.655 οι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, 1.853 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid , εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 644.869 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 115 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.519 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.655 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
a_21.JPG
b_13.JPG
Στους 333 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333 (64.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 298 (89.49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 35 (10.51%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.128 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -26.85%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 185 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
c_12.JPG
e_5.JPGd_13.JPG
g_5.JPGf_9.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης