Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναλυτές για γερμανικές εκλογές (26/9): Το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε δημοσιονομική επέκταση – Σε δεύτερη μοίρα η αύξηση του χρέους

Αναλυτές για γερμανικές εκλογές (26/9): Το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε δημοσιονομική επέκταση – Σε δεύτερη μοίρα η αύξηση του χρέους
Τα σενάρια για τη δημοσιονομική πολιτική μετά τις εκλογές  στις 26 Σεπτεμβρίου 
Σχετικά Άρθρα

To σενάριο για συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων θα σημάνει αναμφισβήτητα μετατόπιση της οικονομικής ατζέντας προς τα αριστερά, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το CNNmoney, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021.
Η φορολογία και οι δαπάνες πιθανότατα να αυξηθούν καθώς οι πολιτικοί ηγέτες θα ρίξουν το βάρος τους στην ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ η ανησυχία για την αύξηση του κρατικού χρέους θα περάσει σε δεύτερη θέση, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Πράσινοι και φιλελεύθεροι σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό θα έφερναν τις πιο φρέσκες νεωτεριστικές δυνάμεις που έχουμε να δούμε εδώ και αρκετό καιρό στη γερμανική κυβέρνηση», αναφέρει ο Petr Bresky, αναλυτής της ING.

Τα δύο σενάρια

«Δαπάνησε περισσότερα, ανησύχησε αργότερα» – Αυτή θα είναι η κυβερνητική πολιτική, μετά τις εκλογές, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Οι διεθνείς τράπεζες συμβουλεύουν τους επενδυτές να προετοιμαστούν για δύο πιθανά σενάρια: μία κυβέρνηση συνασπισμού που θα απαρτίζεται από τους Χριστιανοδημοκράτες (SPD), το Κόμμα των Πρασίνων και τους Φιλελεύθερους (FDP) ή μία οριακή νίκη των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών με επικεφαλής τον Armin Laschet, που ενδεχομένως να χρειαστεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Πρασίνους και το FDP.

Οι συνέπειες

Το πρώτο σενάριο σημαίνει στροφή προς αριστερά, όμως θα είναι λιγότερο δραματικό από μία συμμαχία που θα απαρτίζεται από Σοσιαλδημοκράτες, Πρασίνους και το ακροαριστερό Die Linke.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα οδηγούσε στην επιτακτική ανάγκη αναδιανομής του πλούτου και επαναπροσδιορισμού των φορολογικών βαρών, κάτι που αποκλείεται από τους αναλυτές και τους επενδυτές.

Η οικονομικά ανάκαμψη

Όποιο όμως και εάν είναι το σχήμα που θα λάβει ο κυβερνητικός συνασπισμός, το κεντρικό θέμα που θα τον απασχολήσει θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος προβλέπεται στο 2,9% και για το επόμενο έτος στο 4,6% αφού συρρικνώθηκε 4,9% το 2020, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.
Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.
Ο δείκτη του ινστιτούτου Ifo, που παρακολουθεί το επιχειρηματικό κλίμα, υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα το Σεπτέμβριο, ενώ και η επιβράδυνση της Κίνας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου και της κρίσης στην αλυσίδα προσφοράς αναμένεται να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις.

Δημοσιονομική χαλάρωση – Τα σενάρια για το χρέος

Αυτό το πισωγύρισμα θα εντείνει τις πιέσεις στους νέους ηγέτες της Γερμανίας να βάλουν στην άκρη τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, ούτως ώστε να συνεχίσουν τις δαπάνες κρατώντας σε αναστολή το «φρένο του χρέους», τον κανόνα που θεσπίστηκε το 2009 και περιορίζει το δημόσιο δανεισμό.
Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη το γεγονός ότι τα κεντρώα κόμματα της Γερμανίας θέλουν να θέσουν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της χώρας, παρότι οι Πράσινοι ζητούν χαλάρωση των κανόνων για το χρέος σε πιο μόνιμη βάση, αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι το «φρένο του χρέους» δεν θα ακυρωθεί, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα απαιτούσε τα δύο-τρίτα της πλειοψηφίας της Βουλής.
Θεωρούν, όμως, ότι οι νέοι ηγέτες της Γερμανίας θα βρουν άλλους τρόπους για να αυξήσουν τις δαπάνες και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ένα θέμα άκρως επιτακτικό μετά δε τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης