Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για νέα έξαρση της πανδημίας μέχρι τα Χριστούγεννα – Στους 14.433 οι νεκροί - Τη Δευτέρα 20/9 οι νέες ανακοινώσεις για γ΄ δόση

Φόβοι για νέα έξαρση της πανδημίας μέχρι τα Χριστούγεννα – Στους 14.433 οι νεκροί - Τη Δευτέρα 20/9 οι νέες ανακοινώσεις για γ΄ δόση

Έξαρση της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουν οι ειδικοί

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Για μία νέα έξαρση της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα ανησυχούν οι επιστήμονες, αν και η παρούσα εικόνα των κρουσμάτων είναι υφεσιακή.
Δεν λείπουν οι εκτιμήσεις των ειδικών για ένα δύσκολο χειμώνα, αλλά και οι προβλέψεις για μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι τα Χριστούγεννα, αν και θεωρούν ότι μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας.  
Προς το παρόν, η διασπορά έχει περιοριστεί σημαντικά, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, όμως, θα φανεί το αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων, τη στιγμή που η αλλαγή του καιρού θα έχει ήδη αρχίσει να μάς κρατά περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους.
Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε μέχρι τώρα θα παίξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, η τήρηση των μέτρων και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ειδικότερα σε περιοχές όπου παρατηρούνται πολύ χαμηλά ποσοστά.
Πάντως, το τείχος ανοσίας αυτή τη στιγμή κινείται γύρω στο 60%, με τις προβλέψεις βάσει των τωρινών δεδομένων να εκτιμούν πως δύσκολα θα ξεπεράσουμε το 65%
Στο μεταξύ, αύριο, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για την χορήγηση της γ’ δόσης στα άτομα άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Θεμιστοκλέους: Η τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική

Η τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση, ξακαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που πρόκειται να γίνουν αύριο Δευτέρα 20/9, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, σχετικά με τι θα ισχύσει για την τρίτη δόση του εμβολίου και ποιους ακόμη θα αφορά.
Δίνοντας το περίγραμμα των ανακοινώσεων που αναμένονται, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι θα δοθεί σύσταση να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση οι πολίτες από ένα ηλικιακό όριο και πάνω, διευκρινίζοντας πως θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για συγκεκριμένες ομάδες, όπως για τους υγειονομικούς.
Πάντως, όπως είπε, θα πρέπει ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών.

Κλείστηκαν περίπου 10.000 ραντεβού για τρίτη δόση

Ακόμη, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ήδη έχουν κλειστεί περίπου 10.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Τέλος, σημείωσε ότι καθημερινά κλείνονται 15-25 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμούς, η πλειοψηφία των οποίων είναι από νέους ανθρώπους.

Γεωργαντάς: Έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού 32.000 πολίτες για τρίτη δόση – Τη Δευτέρα 20/9 οι ανακοινώσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες

Έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού περίπου 32.000 συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς κατηγορίες, ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς, κάνοντας αναφορά στη χορήγηση ενισχυτικής δόσης για τους ανοσοκατασταλμένους που ήδη έχει ξεκινήσει.
Ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι αύριο, Δευτέρα 20/9, αναμένονται οι κατευθύνσεις για την 3η δόση εμβολιασμού για τις υπόλοιπες κατηγορίες που θα ανακοινωθούν από την Επιτροπή Εμβολιασμών.
Πάντως, όπως σημείωσε, μέχρι σήμερα 6.360.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση.

"Τρέχει" η τρίτη δόση για ευπαθείς ομάδες από τις 14/9- Ποιούς αφορά 

Ήδη, έχει ξεκινήσει από τις 14/9, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 με την τρίτη δόση του εμβολίου, που αφορά ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 285.000.
Μάλιστα,οι πολίτες αυτοί λαμβάνουν υπενθυμιστικό sms στο κινητό τους για να κλείσουν τα ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Μoderna) για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μία δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.
Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:
-Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
-Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
-Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
-Καρκίνος υπό αγωγή.
-Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
-Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
-Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Βασιλακόπουλος για τρίτη δόση

«Κάθε νέα δόση είναι σαν μια «φοροελάφρυνση» γιατί οδηγεί σε βελτίωση», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε αναφορά στη χορήγηση τρίτης δόσης, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα σύμφωνα με τις όποιες σχετικές μελέτες.
Όπως είπε, «το μόνο που μας κάνει η τρίτη δόση είναι ότι αυξάνει τα αντισώματα και τα κύτταρα για να πολεμήσουμε τον ιό».

Δημόπουλος: Τα υψηλότερα ποσοστά ανεμβολίαστων στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα

Ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθ. Δημόπουλος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους πολίτες και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόβλημα το οποίο φαίνεται και από τις νοσηλείες, καθώς που είναι κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Κάνοντας αναφορά στα εμβόλια, αφού σημείωσε ότι το κόστος σε σχέση με το όφελος είναι αυτό που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Επιτροπής των Εμβολιασμών, τόνισε πως «νομίζω ότι σε άτομα άνω των 60 ετών η χορήγηση εμβολίων mRNA έχει ελάχιστα προβλήματα».
«Γνωρίζουμε ότι με τους αδενοιούς σε νεαρότερες γυναίκες έχουν παρατηρηθεί σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, καθώς και σπάνια επεισόδια περικαρδίτιδας σε εφήβους. Στα άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουμε τέτοια επεισόδια με τα εμβόλια mRNA», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Δημόπουλος υπενθύμισε ότι η αμερικανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στον FDA την Παρασκευή 17/9 να χορηγηθεί η 3η δόση σε άτομα άνω των 65, σε άτομα που δεν μπορούν αναπτύξουν ανοσολογική απόκριση , αλλά και στους υγειονομικούς, προσθέτοντας ότι πιθανότατα το όριο αυτό θα διερευνηθεί τις επόμενες βδομάδες.

Γώγος: Έρχεται δύσκολη περίοδος με κλειστούς χώρους και ανοιχτά σχολεία – Υπάρχουν περιοχές που προκαλούν ανησυχούν

Έρχεται δύσκολη περίοδος με κλειστούς χώρους και ανοιχτά σχολεία, τόνισε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χ. Γώγος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη τρίτη δόση.
Για την τρίτη δόση, ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως θα υπάρχει ιεράρχηση και εξήγησε ότι θα προηγηθούν οι άνω των 60 ετών που έχουν χαμηλότερη απόκριση, αλλά και οι υγειονομικοί που εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο.
Μάλιστα, όπως εκτίμησε, είναι πιθανό οι δυο αυτές ομάδες να εμβολιαστούν ταυτόχρονα.

Πορεία πανδημίας και ανοσία

Κάνοντας αναφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ελάφρυνση στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά στις απλές εισαγωγές και εισαγωγές σε ΜΕΘ, αν και έχουμε αρκετούς θανάτους.
Συμπλήρωσε πως οι επιστήμονες ανέμεναν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση μετά το καλοκαίρι, οπότε υπήρξε χαλάρωση.
Για το τείχος ανοσίας, ο κ. Γώγος σημείωσε πως η ανοσία από τον εμβολιασμό ανέρχεται περίπου στο 60% και μαζί με τη φυσική ανοσία που έχουν όσοι έχουν νοσήσει, πιθανόν να φτάνει στο 70%, λέγοντας πως τα νούμερα αυτά μπορούν να ελεγχθούν.
Πάντως, όπως είπε, στόχος δεν είναι να υπάρχει ένα κρεβάτι για τους ασθενείς covid, αλλά να λειτουργήσουν κανονικά τα νοσοκομεία για τους non covid ασθενείς.
Υπογράμμισε δε, πως υπάρχουν περιοχές που προκαλούν ανησυχία, μεταξύ των οποίων και η Βόρεια Ελλάδα.

Για αντιεμβολιαστές

Κληθείς να αναφερθεί στους αντιεμβολιαστές, ο κ. Γώγος αφού σημείωσε ότι παντού υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών, πρόσθεσε πως είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα στην εκκλησία.

ΕΟΔΥ: 2.190 κρούσματα και 37 θάνατοι στις 18 Σεπτεμβρίου

Υψηλά σταθερά παραμένουν τα νούμερα του κορωνοϊού όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.190 , εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 629.498 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.204 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.433 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (64.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 320 (91.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 28 (8.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.086 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 193 (ημερήσια μεταβολή +3.76%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 202 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη παρατηρείται η μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο, εντοπίστηκαν στην Αττική 531 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 296 νέες μολύνσεις.

Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 66 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 53 κρούσματα
Δυτική Αττική: 50 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 80 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 159 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 56 κρούσματα
Πειραιάς: 54 κρούσματα
Νήσοι: 13 κρούσματα

Αναλυτικά ο αριθμός των κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα:
1_114.JPG

2_104.JPG
2_105.JPG1_115.JPG
3_74.JPG
5_40.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης