Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τρομάζουν οι δημοσκοπήσεις τη κυβέρνηση - Επειγόντως σχέδιο για τη νεολαία με παροχές και νέο κατώτατο μισθό

Τρομάζουν οι δημοσκοπήσεις τη κυβέρνηση - Επειγόντως σχέδιο για τη νεολαία με παροχές και νέο κατώτατο μισθό
Tα νέα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν ορισμένα συμπεράσματα
Σχετικά Άρθρα
Tα νέα δημοσκοπικά δεδομένα, όπως αποτυπώθηκαν από την δημοσκόπηση της MRB αλλά και άλλες δημοσκοπήσεις που θα δουν με τη σειρά τους το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ορισμένα συμπεράσματα.
Πρώτον, ότι ο κόσμος δεν αποδέχεται ή είναι πολύ επιφυλακτικός με τις πρόσφατες πολιτικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, υπάρχει μία επιφυλακτικότητα για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη που φαίνεται ότι δεν πείθουν τους 6 από τους 10 ερωτηθέντες, το οποίο είναι μεγάλο ποσοστό σε σχέση με την φιέστα που στήθηκε για το καλάθι των 3,5 δις ευρώ της ΔΕΘ.
Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων βρίσκει κακό τον ανασχηματισμό που επιχειρήθηκε αν και αυτό το ερώτημα ίσως να μη χρειαζόταν καθώς είναι εξώφθαλμο ότι ο ανασχηματισμό δεν πήγε όπως ήθελε το Μαξίμου.
Δεύτερον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 2 στους 3 περίπου, αξιολογεί την κυβέρνηση αρνητικά ενώ όπως έχουμε δει και σε προηγούμενες μετρήσεις πλέον υπάρχει και φθορά του Πρωθυπουργού με περισσότερες αρνητικές από θετικές εντυπώσεις.
Τρίτον, υπάρχει πλέον ένα μεγάλο ποσοστό, πάνω από το 50% που δείχνει ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι στην λάθος κατεύθυνση, όπως, επίσης υπερτερούν οι αρνητικές γνώμες για την υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη περισσότερο, όμως, στην κατεύθυνση ότι θέλουν να δουν πρώτα για να αξιολογήσουν καλύτερα την περίπτωσή του.

Το Μαξίμου ετοιμάζει Εθνικό Σχέδιο για τη νεολαία με συγκεκριμένες παροχές αλλά και περιοδείες

Ωστόσο, αυτό που τρομάζει το Μαξίμου και δεν φαίνεται ακόμα στις δημοσκοπήσεις αλλά είναι υπαρκτό στις «κρυφές» δημοσκοπήσεις είναι το μεγάλο χάσμα με τη νεολαία.
Γι’ αυτό, όπως δήλωσε και στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει περιοδείες και στις 13 περιφέρειες της χώρας με σκοπό την απευθείας διαβούλευση με τους νέους πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο νεολαίας.
Το σχέδιο θα έχει διαμορφωθεί στις βασικές του γραμμές στο τέλος Οκτώβρη και θα γίνουν αρκετές διαβουλεύσεις στις οποίες θα μετέχει και η ΟΝΝΕΔ.
Βασικές ιδέες του σχεδίου είναι αυτό που συζητιέται καιρό, όπως, η παραχώρηση σπιτιών της ΕΤΑΔ σε νεαρά ζευγάρια, επιδοτούμενα προγράμματα εργασίας με επιδότηση και του μισθολογικού αλλά και του μη μισθολογικού κόστους, vouchers για τον Πολιτισμό αλλά και μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί όπως το μηδενικό τέλος στην κινητή τηλεφωνία, φθηνότερο ίντερνετ καθώς και δωρεάν data.

Η κυβέρνηση ψάχνεται για μεγαλύτερο κατώτατο μισθό – Ο Τσίπρας θα προτείνει τα 800 ευρώ

Ωστόσο, το πιο κομβικό μέτρο το οποίο εξετάζεται πλέον σοβαρά είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού πέραν του 2% που έχει ήδη αποφασιστεί.
Και αυτό διότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι ο μισθός θα αυξάνεται στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης.
Άρα εάν το 2021 υπάρξει ανάπτυξη στο 6%-8% τότε ο κατώτατος θα πρέπει να αυξηθεί στο 12-14%.
Ειδάλλως, θα μιλάμε για άλλο κυβερνητική υποκρισία.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φέρει και αύξηση όλων των επιδομάτων αλλά και του επιδόματος ανεργίας.
Υπάρχει, όμως και άλλη μία παράμετρος την οποία φοβούνται στο Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη με πρόταση για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, παραπάνω απ’ ότι ήταν πριν την κρίση και τα μνημόνια. Αυτό θα δυσκολέψει την κυβέρνηση που θα ψάξει για αντιπρόταση.

Θέλει να έχει συναντήσεις με τους νέους και τους φοιτητές

Πάντως, ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει την θέληση να συναντηθεί και με φοιτητές στα πανεπιστήμια, εγχείρημα που κρίνεται δύσκολο διότι τα νομοσχέδια για την Παιδεία με αιχμή του δόρατος την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχουν δημιουργήσει μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους νέους και τις οικογένειές του.
Ως ένα τέτοιο μέτρο, εξομάλυνσης και κατευνασμού της νεολαίας είναι η σιωπηρή αναστολή της λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας που πολύ δύσκολα θα την δούμε στα πανεπιστήμια πριν την επόμενη άνοιξη. Άλλωστε, το εθνικό σχέδιο για τη νεολαία θα ξεδιπλωθεί μέχρι την άνοιξη του 2022 και μέχρι τότε δεν πρέπει να υπάρξει καμία ρήξη, αν θέλει ο Πρωθυπουργός να έχει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης