Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's, UBS και BNP Paribas ανεβάζουν την εκτίμηση για την Ελλάδα - Βλέπουν ανάπτυξη από 5,9% έως και 8,2% το 2021

Moody's, UBS και BNP Paribas ανεβάζουν την εκτίμηση για την Ελλάδα - Βλέπουν ανάπτυξη από 5,9% έως και 8,2% το 2021

Η Ελλάδα έχει ανακάμψει πλήρως από το σοκ της πανδημίας

Σχετικά Άρθρα
Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το β' 3μηνο του 2021 έχουν οδηγήσει σε συνεχείς αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων των ξένων αναλυτών, με τη Moody's, τη UBS και την BNP Paribas να βλέπουν την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 μεταξύ 5,9% έως και 8,2%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ελλάδα έχει ανακάμψει πλήρως από το σοκ της πανδημίας και με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσει να επιτύχει σημαντικές επιδόσεις το 2021.

Moody's: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 8,2% για το 2021

Πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η Moody’s Analytics, η οποία βλέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 8,2% για το 2021 και στο 5,1% για το 2022.
Ο λόγος για τον οποίο το αισιόδοξο σενάριο κατέστη για τις εκτιμήσεις της βασικό ήταν η εντυπωσιακή επίδοση του 16,2% του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους, η οποία μάλιστα δεν περιλαμβάνει και τις μεγαλύτερες εισροές από την τουριστική περίοδο.
Και όπως βλέπει η Moody’s Analytics το ελληνικό ΑΕΠ είναι τώρα 0,6% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας.

UBS: Στο +7,9% το ελληνικό ΑΕΠ το 2021

Από τη μεριά της, η UBS αύξησε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ το 2021 στο 7,9%, μετά και τις ισχυρές επιδόσεις του β' τριμήνου.
Όπως παρατηρεί μάλιστα, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το σοκ της πανδημίας, με την κατανάλωση και τις τουριστικές ροές να οδηγούν την ανάκαμψη.
Η Ελλάδα θα επωφεληθεί επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς είναι επιλέξιμη για επιχορηγήσεις ύψους 18 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ και 7% του ΑΕΠ αντίστοιχα).
Αυτά τα κεφάλαια θα επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουν την αγορά εργασίας και την παραγωγικότητα και θα αυξήσουν τα επίπεδα του ΑΕΠ κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά έως το 2026.

BNP Paribas: Στο +5,9% η ανάπτυξη το 2021

Αν και η BNP Paribas δίνει εκτίμηση 5,9% για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021, δηλώνει έκπληκτη με τους ρυθμούς που ανακάμπτει.
Η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης από την πανδημία, στο σύνολο της Ευρώπης, κάτι που θα συντηρηθεί με τις θετικές επιδόσεις στο μέτωπο του τουρισμού αναφέρει.
Οι πολιτικές στήριξης της εργασίας από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις φορολογικές μειώσεις, θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας στο 5,9% το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης