Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στο Μόντε Κάρλο οι αντασφαλιστές «παίζουν» το μέλλον τους - Ξεκίνησε διαδικτυακά το ετήσιο Rendez Vous

Στο Μόντε Κάρλο οι αντασφαλιστές «παίζουν» το μέλλον τους - Ξεκίνησε διαδικτυακά το ετήσιο Rendez Vous
Ψάχνουν να λύσουν την εξίσωση να τιμολογήσουν τους κινδύνους για να μην τρέχουν στα δικαστήρια
Σχετικά Άρθρα

Ξεκίνησε διαδικτυακά το ετήσιο Rendez Vous των αντασφαλιστών του Μόντε Κάρλο με τις φυσικές καταστροφές να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των αντασφαλιστών εν όψει ανανεώσεων των συμβάσεων αντασφάλισης.
Η Unipol, ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστές της Ιταλίας, υπεύθυνη για ένα από τα πέντε μεγαλύτερα προγράμματα ασφάλισης περιουσίας από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη με capacity 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ τόνισε στο συνέδριο του Μόντε Κάρλο ότι καταβάλλει προσπάθειες για να συνδέσει τη δομή του αντασφαλιστικού προγράμματος της με έναν δείκτη που έχει σχεδιαστεί για να περιγράφει λεπτομερώς τη σοβαρότητα των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, όπως τον αντίκτυπο που μπορεί να προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη στο χαρτοφυλάκιό της.

Με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια

Με τον τρόπο αυτό η Unipol και οι αντασφαλιστές ή underwriters κινδύνων που διαπραγματεύονται τα τιμολόγια των νέων συμβάσεων για την εταιρεία στο Μόντε Κάρλο ή αλλού, μπορεί και στην Ελλάδα θα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση μία και θα έχουν την δυνατότητα να θέτουν τους στόχους βλέποντας δύο πλευρές, πριν ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.
Το θέμα της κλιματικής αλλαγής απασχολεί τον κόσμο όλον, Ευρώπη και Ελλάδα με τους (αντ)ασφαλιστές να έχουν κεντρικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιστάθμιση των κινδύνων. Η συχνότητα και η σοβαρότητα των ζημιών αυξάνονται με απόδειξη τις σοβαρές πλημμύρες που έπνιξαν την Γερμανία και το Βέλγιο τον περασμένο Ιούλιο. Αρκετοί αντασφαλιστές όπως η Swiss Re διακρίνουν ότι το φαινόμενο των πυρκαγιών τους εαρινούς μήνες τείνει να γίνει μόνιμο φαινόμενο. Οι ίδιοι δε, τονίζουν, απευχόμενη τις δικαστικές διενέξεις ότι οι όροι των συμβολαίων και η διατύπωση αυτών θα πρέπει να γίνουν σαφείς, απλοί και ξεκάθαροι.
Ο τομέας κλίμα και ασφάλιση αλλάζει υποστηρίζουν οι αντασφαλιστές και είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή είναι επαρκώς τιμολογημένοι.

Τα ILS δουλεύουν για την αγορά

Κατά την Unipol τα επενδυτικά κεφάλαια ILS (insurance linked Securities) θα συνεχίσουν να έχουν σοβαρό ρόλο καθώς μεταφέρουν τους κινδύνους στην ευρύτερη αγορά. Η ίδια παραδέχεται ότι είναι άδικο να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ παραδοσιακών αντασφαλιστών και εναλλακτικών κεφαλαίων καθώς και οι δύο κατέχουν σοβαρό ρόλο στην αγορά. Από την πλευρά της η Swiss Re εκτιμά ότι τα εναλλακτικά αντασφαλιστικά κεφάλαια θα παραμείνουν στην αγορά για τα επόμενα δέκα χρόνια με την προσφορά και το capacity συνεχώς να αυξάνεται.
Εν αναμονή ανανεώσεων των συμβάσεων, η Unipol δεν περιμένει ισχυρές πιέσεις στα τιμολόγια, αντίθετα προβλέπει σταθεροποίηση.
Παραδέχεται ότι για δεύτερη φορά καλείται να χειριστεί δουλειές που για να γίνουν σωστά χρειάζονται συναντήσεις δια ζώσης, προσδοκώντας ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά και η τελευταία που ο κλάδος συναντιέται διαδικτυακά.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης