Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Ξανά σε αναμονή – Τα καλά νέα πέρασαν απαρατήρητα

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Ξανά σε αναμονή – Τα καλά νέα πέρασαν απαρατήρητα
Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός του εύρους διακύμανσης από τις αρχές Απριλίου
Σχετικά Άρθρα

Η αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών σε ότι αφορά τα προγράμματα αγορών ομολόγων περιόρισε την ανοδική δυναμική των Αγορών και επέβαλε στάση αναμονής η οποία λόγω των χαμηλών συναλλακτικών δεδομένων ήταν πιο εμφατική στην εγχώρια αγορά.
Παρά την μετριοπαθή διατύπωση της στάσης της ΕΚΤ η διστακτικότητα ήταν εμφανής με αποτέλεσμα πολλά καλά νέα να περάσουν σχεδόν απαρατήρητα.
Αφενός από το μέτωπο των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών η αύξηση του ΑΕΠ του β’ τριμήνου δεν έτυχε ενδεχομένως της υποδοχής που υπό άλλες συνθήκες θα είχε αφετέρου τα εταιρικά αποτελέσματα των ΟΠΑΠ, Σαράντη, Πλαστικών Θράκης και Quest κινήθηκαν κάτω από το ραντάρ της Αγοράς.
Μέσα σε όλα και το υψηλό τίμημα για την ΔΕΠΑ δεν είχε το κατάλληλο άκουσμα - αν και εδώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η διαδικασία έχει ακόμα ένα βήμα για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η συναλλαγή- ενώ οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί θα σημαίνει ότι θα κινηθούν πιο ανταγωνιστικά στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Καλά νέα είχαμε για μια ακόμα εβδομάδα από το μέτωπο του τουρισμού με την Aegean να δίνει μια πολύ ισχυρή εικόνα επιβατικής κίνησης για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, την Autohellas να ανακοινώνει λειτουργικά αποτελέσματα εξαμήνου υψηλότερα από το 2019 και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να ανακοινώνει αφίξεις Αυγούστου 75% υψηλότερα από τον Αύγουστο του 2020.
Η έλλειψη αντανακλαστικών ενδεχομένως αποδίδεται στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για το πως θα λειτουργήσει η οικονομία με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει, το άνοιγμα των σχολίων αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για την διαχείριση της καθημερινότητας και φυσικά την οικονομική δραστηριότητα καθώς οι σχολικές αίθουσες σε συνδυασμό με τις χειμερινές θερμοκρασίες μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή πηγή διάδοσης του ιού.
Το καλοκαίρι φάνηκε ότι τα θανατηφόρα κρούσματα και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ μειώνονται, όχι όμως και η ταχύτητα διάδοσης.
Αν τελικώς τα κρούσματα μείνουν σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο η προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς θα παραμείνει αισιόδοξη.
Τα καλά νέα δεν έχουν απαξιωθεί, έχουν μπει ωστόσο σε μια αναμονή και θα επανεξεταστούν αν όλα κυλήσουν χωρίς να υπάρξει πίεση στο σύστημα Υγείας.
Σε αυτό το μεγάλο «αν» συνοψίζεται κυρίως η στάση αναμονής της Αγοράς.
H υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες έστω και προσωρινά ξαναέβαλε σε περιπέτειες την ανοδική τάση.
Από την Τετάρτη ο MACD έχει επιστρέψει σε θέση πώλησης ενώ την Πέμπτη ο γρήγορος κινητός μέσος των 30 ημερών προσχώρησε με την σειρά του στο στρατόπεδο των πωλητών. Ακόμα δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης αφού το οχυρό των 880 μονάδων παραμένει στην θέση του, σίγουρα όμως η γρήγορη ανάλωση της άνεσης των 30 μονάδων από τα πρόσφατα υψηλά έδειξε ότι η Αγορά ίσως δεν ήταν έτοιμη συναλλακτικά για να κάνει το επόμενο βήμα υπέρβασης και να επιδιώξει την κατάκτηση των 950 μονάδων.
Ως εκ τούτου η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός του εύρους διακύμανσης από τις αρχές Απριλίου.
Ενδεχομένως να είμαστε κοντά στην επανάληψη του φαινομένου που έλαβε χώρα τον Μάιο: αργές και πλάγιες διακυμάνσεις σε στενό εύρος με όριο ασφαλείας τις 880 μονάδες.
Η μείωση της ταχύτητας της πτώσης στις τελευταίες συνεδριάσεις μάλλον υποδεικνύει ως επικρατέστερο σενάριο την ισορροπία στα τρέχοντα επίπεδα για την ερχόμενη εβδομάδα.
Και η επόμενη εβδομάδα επιφυλάσσει σημαντικές προγραμματισμένες ανακοινώσεις που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον στο ΧΑ.
Την Δευτέρα το απόγευμα θα λάβει χώρα η τηλεδιάσκεψη της Intralot για τα αποτελέσματα εξαμήνου ενώ χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 23 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ.
Την Τετάρτη θα λάβει χώρα η τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων εξαμήνου του ΟΠΑΠ ενώ αποτελέσματα δημοσιεύει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Την Πέμπτη είναι η σειρά των Jumbo, Γεν. Εμπορίου και Byte να ανακοινώσουν εξάμηνο.
Την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Aegean πριν την έναρξη της συνεδρίασης με την τηλεδιάσκεψη να λαμβάνει χώρα την Δεύτερα 20 Σεπτεμβρίου.
Την Παρασκευή λήγουν παράγωγα επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Σεπτέμβριο ενώ στην λήξη της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Russel με κυριότερη προσθήκη αυτή της Τράπεζας Πειραιώς.
Τέλος, την ίδια ημέρα μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένεται η ετυμηγορία της DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο.

Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης