Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Επιστροφή στα θεμελιώδη

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Επιστροφή στα θεμελιώδη
Οι αγοραστές θα αποκτήσουν πραγματικό πλεονέκτημα μόνο σε υπέρβαση των 887 μονάδων
Σχετικά Άρθρα

Η ολοκλήρωση πολλών και σημαντικών σε μέγεθος αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων απελευθέρωσε κάποιες δυνάμεις στην αγορά και έδωσε μια μικρή ανάσα ανόδου στο ταμπλό.
Το στέγνωμα στην ρευστότητα αποτυπώθηκε και στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές οι οποίες υποχώρησαν διαμορφώθηκαν στο δεύτερο χαμηλότερο μέσο ημερήσιο επίπεδο εβδομάδας για το 2021.
Το ενδιαφέρον ήταν αυστηρά εστιασμένο και ιδιαιτέρως επιλεκτικό ενώ σε επιχειρηματικό επίπεδο η ατζέντα παραμένει ζωηρή (ΔΕΔΔΗΕ, Εγνατία οδός, Τιτλοποιήσεις) γεγονός που διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια.
Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι με την λήξη και της αύξησης της ΑΜΚ της Ελλάκτωρ συμπληρώνεται ένας σύντομος σε διάρκεια αλλά μακρύς κύκλος άντλησης κεφαλαίων από το ΧΑ με το δείκτη αναφοράς να διατηρεί μέρος των ανοδικών κεκτημένων και τις εταιρίες να έχουν πλέον ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση ή μικρότερο στρες αναχρηματοδότησης.
Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν ουσιαστικά οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου που θα δώσουν φρέσκο υλικό προς αξιολόγηση στους επενδυτές.
Τα μεγέθη του εξαμήνου θα έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περυσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο εν λόγω διάστημα και πιθανόν να αποτελέσει ένα μέτρο κανονικότητας για τους επιμέρους κλάδους.
Σε αυτή την συγκυρία οι εισηγμένες εταιρίες θα έχουν και ένα επιπλέον όφελος από την μείωση του εταιρικού φόρου ο οποίος θα έχει και την επίδραση του α’ φετινού τριμήνου για όσες εταιρίες δεν δημοσίευσαν πριν τις 12 Μαΐου.
Εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα του δευτέρου τριμήνου θα δοθούν κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πως αναμένεται να κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς.
Αυτό θα είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων καθώς θα δώσει μια πιο καλή ένδειξη ετοιμότητας σε πιθανά σενάρια lockdown που θα υποχρεώσουν εκ νέου σε περιορισμούς που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δημιούργησε σοβαρές αναταράξεις στην τάση με την γρήγορη κίνηση στις 830 μονάδες.
Το γεγονός αυτό οδήγησε τους ταλαντωτές για πρώτη φορά φέτος σε υποτιμημένες ζώνες τιμών από τις οποίες ξεκίνησε ένα μικρό ράλι τιμών τεσσάρων συνεδριάσεων το οποίο είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Το μέλλον αυτής της κίνησης δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο καθώς με τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα η ανοδική αντίδραση έχει πέρας εξάντλησης τις 870 μονάδες.
Από την άλλη πλευρά πολλές φορές μια άνοδος έχει ξεκινήσει με συναλλακτική αδιαφορία και στην διαδρομή έχει βρει ρυθμό και προθυμότερους αγοραστές.
Οι αγοραστές θα αποκτήσουν πραγματικό πλεονέκτημα μόνο σε υπέρβαση των 887 μονάδων, επίπεδο στο οποίο κινούνται οι κινητοί μέσοι των 50 και 30 ημερών και μόνο τότε θα μπορεί να υποστηριχθεί μια πιο ζωηρή κίνηση επιστροφής πάνω από το τεχνικό ορόσημο των 900 μονάδων.
Ενδεχομένως μια συσσώρευση να έδινε χρόνο σε ένα τέτοιο σενάριο, συμβατό και με την περίοδο που διανύουμε η οποία έχει μικρότερο εύρος στις καθημερινές διακυμάνσεις και περιορισμένο τζίρο.
Η ΕΧΑΕ την Δευτέρα το απόγευμα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλότερο τζίρο (+28%) και τα έσοδα από την αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Τα ισχυρά μεγέθη του κλάδου Μεταλλουργίας αναμένεται να οδηγήσουν την κερδοφορία της Μυτιληναίος η οποία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη κοντά στα 150 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης την Τρίτη ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η τακτική τηλεδιάσκεψη με την διοίκηση.
Την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Τιτάν τα οποία αναμένονται ενισχυμένα κυρίως λόγω των καλύτερων επιδόσεων σε ΗΠΑ και Ελλάδα.
Η πρώτη εβδομάδα των ανακοινώσεων ολοκληρώνεται με τις δημοσιεύσεις των Alpha Trust Ανδρομέδα και Μοτοδυναμική την ερχόμενη Παρασκευή.
Κατά τα λοιπά την Δευτέρα ο ΟΛΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (€0,40), την Τετάρτη ακολουθεί η αποκοπή του μερίσματος της AS Company (€0,0837) ενώ την Πέμπτη τα Πλαστικά Κρήτης θα διαπραγματεύονται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου
(€0,294).
Η Πέμπτη 29 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ της Ελλάκτωρ (1,25ν/2π + €0,90 ανά μετοχή).
Επισημαίνεται τέλος ότι την προσεχή Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης