Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Ασκήσεις ισορροπίας

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Ασκήσεις ισορροπίας
Παρά την υποχώρηση από τα πρόσφατα υψηλά η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει αναιρεθεί καθώς οι δύο κινητοί μέσοι όροι εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα
Σχετικά Άρθρα

Το πλατύσκαλο των 900 μονάδων στάθηκε ικανό να απορροφήσει τις ήπιες πιέσεις που εκδηλώθηκαν μέσα στην εβδομάδα καθώς οι επενδυτές φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank.
To γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές οι οποίες μετά από αρκετό καιρό έπεσαν κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ, επίδοση που συναντάται στις αρχές του φετινού Φεβρουαρίου.
Είναι αναμενόμενο μια αύξηση κεφαλαίου του μεγέθους των 800 εκατ. ευρώ να απαιτεί ρευστότητα που επηρεάζει την δυναμική της Αγοράς, πόσο μάλλον όταν η αύξηση έρχεται μετά από σημαντικές εταιρικές πράξεις (Τράπεζα Πειραιώς 1,3 δισ. ευρώ, Aegean Air 60 εκατ. ευρώ, Costamare 100 εκατ. ευρώ, Ομόλογο ΔΕΗ 650 εκατ. ευρώ, Motor oil ομόλογο 200 εκατ. ευρώ, ομόλογο Μυτιληναίος 500 εκατ. ευρώ, κλπ) που όσο να ‘ναι τράβηξαν κάποια ρευστότητα από την καθημερινότητα του ΧΑ.
Την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές αποκοπές μερισμάτων από δεικτοβαρείς τίτλους που λειτούργησαν ανασταλτικά στην συνέχιση της ανόδου των προηγούμενων εβδομάδων.
Από την άλλη πλευρά η εβδομάδα κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν στο επιχειρηματικό πεδίο καθώς ανακοινώθηκαν οι υπογραφές των συμβάσεων για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65, την γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας και την μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», έργα με υψηλό ειδικό βάρος, προστιθέμενη αξία και βάθος στο χρόνο υλοποίησης. Εστιάζοντας στο κεντρικό γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας, η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank είναι ο καταλύτης που θα επιταγχύνει την μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων σε μονοψήφια νούμερα στον κλάδο.
Η αύξηση δεν βγαίνει σε τιμή που παραπέμπει σε ανακεφαλαιοποίηση και αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο καθώς κλείνει εκκρεμότητες ετών μειώνοντας παράλληλα αισθητά πλέον το ρίσκο των συστημικών τραπεζών.
Η παράμετρος αυτή είναι βασική για την αλλαγή στόχευσης των επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν αυτή την περίοδο σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές καθώς η ως τώρα παρουσία τους ήταν περισσότερο ευκαιριακή.
Δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν πλέον αρνητικές ή οριακές αποδόσεις οι τράπεζες έχουν την ευκαιρία να αποτελέσουν τον βασικό εκπρόσωπο των ρυθμών ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, ένα στόρι υπεραπόδοσης σε ένταση και διάρκεια έναντι άλλων ώριμων Ευρωπαϊκών Οικονομιών.
Το ρίσκο πλέον μεταφέρεται στην υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων και την δημιουργία αξίας ενώ η απόκλιση από τις αποτιμήσεις των Ευρωπαϊκών μέσων όρων (0,68x έναντι 0,48x) υποδηλώνει ένα θεωρητικό δυνητικό περιθώριο ανόδου.
Τεχνικά, επιστροφή στην βάση των 900 μονάδων συνοδεύτηκε από σβήσιμο των τζίρων και των διακυμάνσεων.
Όλη η εβδομάδα κινήθηκε σε ένα εύρος 12 μονάδων, υπήρξαν δε και συνεδριάσεις απόλυτα οριακές και ισορροπημένες ως προ το κλείσιμο των τιμών και το ισοζύγιο των κερδισμένων/χαμένων.
Παρά την υποχώρηση από τα πρόσφατα υψηλά η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει αναιρεθεί καθώς οι δύο κινητοί μέσοι όροι εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα (899 μονάδες) έχοντας συγκλίνει ακολουθώντας μια οριζόντια κίνηση.
Το ίδιο ισχύει και με τους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται στο μέσον των θεωρητικών τιμών τους υποδηλώνοντας ουδετερότητα πηγαίνοντας σε οριζόντια κίνηση.
Ο μόνος τεχνικός δείκτης που έχει μεταβάλει άποψη είναι ο MACD ο οποίος βρίσκεται από την Τρίτη σε θέση πώλησης, μια ένδειξη ωστόσο πολύ εύθραυστη αφού το σήμα ενεργοποιήθηκε πρακτικά από την αδρανή εικόνα της Αγοράς.
Συμπερασματικά βρισκόμαστε στο τέλειο σημείο ισορροπίας όπου οι δυνάμεις της Αγοράς είναι απρόθυμες να κινηθούν προς την μία την άλλη κατεύθυνση επομένως η πλάγια κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας, δεδομένου και των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται την ερχόμενη εβδομάδα από την ΑΜΚ της Alpha Bank.
Το ημερολογιακό εξάμηνο ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται 12% υψηλότερα από την αρχή του έτους.
Μεταξύ 28 και 30 Ιουλίου θα τρέξει το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank με το χαμηλό του εύρους τιμής να ανακοινώνεται την Δευτέρα ενώ την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ της Σωληνουργίας Τζιρακίαν. Χωρίς το μέρισμα τέλος θα διαπραγματεύονται από την Δευτέρα η Έλτον Χημικά (€0,08), την Τρίτη οι Alpha Trust Ανδρομέδα (€1,75) και Μοτοδυναμική (αναμένεται) ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι ΟΛΘ (€1,42) και ΕΥΔΑΠ (€0,47).

Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης