Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Solutions: Πτώση 9,7% στο ΑΕΠ του Αφγανιστάν λόγω της χαοτικής αποχώρησης των ΗΠΑ

Fitch Solutions: Πτώση 9,7% στο ΑΕΠ του Αφγανιστάν λόγω της χαοτικής αποχώρησης των ΗΠΑ
Οι προηγούμενες προβλέψεις για φέτος έκαναν λόγο για ισχνή ανάπτυξη της τάξης του 0,4%
Σχετικά Άρθρα

H χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν είναι πιθανό να οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομίας του Αφγανιστάν, προειδοποιούν οι αναλυτές της Fitch Solutions.
Ειδικότερα, η Fitch εκτιμά το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί με ρυθμό 9,7% το 2021 και περαιτέρω πτώση 5,2% το 2022.
Οι προηγούμενες προβλέψεις για φέτος έκαναν λόγο για ισχνή ανάπτυξη της τάξης του 0,4%.
«Ο ανησυχητικός σε υψηλό βαθμό τρόπος, με τον οποίο οι δυνάμεις ασφάλειας των ΗΠΑ αποχώρησαν από τη χώρα, και η κατάληψή της από τους Ταλιμπάν θα σημάνουν ότι οι οικονομικές δυσκολίες για το Αφγανιστάν θα γίνουν δραστικά αισθητές μεσοπρόθεσμα», εκτιμούν οι αναλυτές. 
«Άλλες οικονομίες που αντιμετώπισαν παρόμοιου τύπου πολιτικά σοκ, οδηγήθηκαν σε κατάρρευση των θεσμών», τονίζει η ίδια έκθεση.
«Οι κίνδυνοι για αυτές τις προβλέψεις σταθμίζονται προς τα κάτω, δεδομένου ότι άλλες οικονομίες που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιους τύπους πολιτικών κραδασμών, οδήγησαν επίσης σε θεσμική κατάρρευση», αναφέρει η Fitch, σύμφωνα με το Reuters.

Δυσοίωνες προοπτικές

Μακροπρόθεσμα, το βασικό σενάριο της Fitch Solutions κάνει λόγο για αργή ανάπτυξη με μέσο όρο 1,2% από το 2023 έως το 203.
Πρόκειται για μία εκτίμηση πολύ χαμηλότερη από την αύξηση του 6% που καταγράφηκε κατά μέσο όρο από το 2002 έως το 2020.
Οι ξένες επενδύσεις θα χρειαστούν για να υποστηρίξουν ένα πιο αισιόδοξο σενάριο.
«Ένα εναλλακτικό και πιο θετικό οικονομικό σενάριο συνεπάγεται την ανάπτυξη του Αφγανιστάν κατά μέσο όρο περίπου 2,2% το 2023-2030.
Προϋποθέτει ωστόσο ότι ορισμένες μεγάλες οικονομίες, συγκεκριμένα η Κίνα και ενδεχομένως η Ρωσία, θα αποδεχτούν τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν και θα ξεκινήσουν μεγάλα επενδυτικά έργα», σημειώνει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης