Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Μπορούν τα εμβόλια mRNA μακροπρόθεσμα να βλάψουν το γενετικό μας υλικό;

Έρευνα: Μπορούν τα εμβόλια mRNA μακροπρόθεσμα να βλάψουν το γενετικό μας υλικό;
Σύμφωνα με έρευνα στο Ισραήλ, συντρέχουν σημαντικοί λόγοι που υποδεικνύουν πως τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή
Σχετικά Άρθρα

Στο ερώτημα «αν τα εμβόλια mRNA μπορούν μακροπρόθεσμα να βλάψουν το γενετικό μας υλικό» απαντούν ερευνητές.
Ειδικότερα, καθώς εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο ρωτούν και ξαναρωτούν αν θα χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και να εξασφαλίσουν, κατόπιν, ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, συντρέχουν σημαντικοί λόγοι που υποδεικνύουν πως τα εμβόλια mRNA δεν είναι καθόλου ασφαλή για τη δημόσια υγεία.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε το πράσινο φως για πλήρη έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid, ωστόσο στο αντίστοιχο δελτίο Τύπου της σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία».
Ωστόσο, ο Tal Brosh, επικεφαλής της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Samson Assuta Ashdod, δήλωσε ότι, ενώ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί σε 10 χρόνια, «δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» του εμβολίου.
Σημειωτέον, περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με περισσότερες από πέντε δισεκατομμύρια δόσεις mRNA εμβολίων.
Περίπου 210 εκατομμύρια δόσεις του mRNA εμβολίου της Pfizer έχουν διανεμηθεί στην Αμερική.
Στο Ισραήλ έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 8,5 εκατομμύρια δόσεις.

«Δεν αλλάζει ο γενετικός κώδικας»

Ενώ τα παραδοσιακά εμβόλια γενικά βάζουν ένα εξασθενημένο ή αδρανοποιημένο μικρόβιο στο σώμα μας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα εμβόλια mRNA «διδάσκουν τα κύτταρά μας πώς να φτιάχνουν μια πρωτεΐνη -ή ακόμα και μόνο ένα κομμάτι πρωτεΐνης- που προκαλεί ανοσολογική απάντηση.
Αυτή η ανοσοαπόκριση, η οποία παράγει αντισώματα, είναι αυτό που μας προστατεύει από τη μόλυνση εάν ο πραγματικός ιός εισέλθει στο σώμα μας».
Σύμφωνα με τον Tal Brosh, αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο αλλάζει τον γενετικό κώδικα των ανθρώπων.
Αντίθετα, «το mRNA μοιάζει περισσότερο με μια συσκευή USB που εισάγεται σε έναν υπολογιστή ή, σε αυτή την περίπτωση, στο σώμα μας.
Δεν επηρεάζει τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή».
«Το αγγελιαφόρο RNA είναι ένα πολύ εύθραυστο μόριο, που σημαίνει ότι μπορεί να καταστραφεί πολύ εύκολα», εξήγησε ο Linial.
«Αν βάλετε mRNA στο τραπέζι, για παράδειγμα, σε ένα λεπτό δεν θα απομείνει mRNA.
Αντίθετα, δηλαδή, με ό,τι συμβαίνει στο DNA, που είναι πολύ σταθερό.
Ενώ τα εμβόλια Moderna και Pfizer βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, ζητούν από το σώμα μας να κάνει κάτι που κάνει κάθε μέρα:
να συνθέτει πρωτεΐνη.

Εδώ και τρεις δεκαετίες

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες πειραματίζονται με το mRNA εδώ και τρεις δεκαετίες.
Ο Leshem είπε ότι τα εμβόλια mRNA για άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους για περίπου 10 χρόνια και «δεν καταγράφηκαν επιπτώσεις» αναφέρει ο Eyal Leshem, διευθυντής του Sheba Medical Center’s Center for Travel Medicine and Tropical Diseases.
Στο Ισραήλ, τα πρώτα εμβόλια χορηγήθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου 2020.
«Υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες από οποιοδήποτε εμβόλιο στον κόσμο», δήλωσε ο Brosh, προσθέτοντας:
«αν και έχουν υπάρξει περιστατικά μυοκαρδίτιδας».
Επιπλέον, τα μη εμβολιασμένα άτομα που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυοκαρδίτιδα από ό, τι τα εμβολιασμένα άτομα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Clalit Health Services μαζί με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο New England Journal of Medicine.
Σε γενικές γραμμές, η μελέτη έδειξε ότι που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό υποφέρουν από τέσσερις έως και 25 κλινικά σχετικές παρενέργειες: μυοκαρδίτιδα, πρήξιμο των λεμφαδένων, σκωληκοειδίτιδα και έρπητα ζωστήρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης