Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τι αναφέρει έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της CIA για την προέλευση της Covid - Ύποπτες κινήσεις Κινέζων στον Καναδά

ΗΠΑ: Τι αναφέρει έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της CIA για την προέλευση της Covid - Ύποπτες κινήσεις Κινέζων στον Καναδά
Γενετικά τροποποιημένοι ιοί ανιχνεύθηκαν σε ασθενείς Covid από το Wuhan
Σχετικά Άρθρα

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών απέτυχαν να καταλήξουν σε συμπέρασμα για το αν η Covid-19 μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω ζώων ή λόγω ατυχήματος στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan της Κίνας, με τη συζήτηση για την προέλευση της πανδημίας να μαίνεται.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες πριν από τρεις μήνες να επανεκτιμήσουν πώς πρωτοεμφανίστηκε ο ιός και αν έφταιγαν οι Κινέζοι επιστήμονες.
Η πλήρης έκθεση για τα ευρήματα των οργανισμών παρουσιάστηκε στον Biden νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Μια σύνοψη αυτής, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 27 Aυγούστου, ανέφερε ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών παραμένει διχασμένη στο βασικό ερώτημα, με μια υπηρεσία να πιστεύει ότι προέκυψε από διαρροή εργαστηρίου, τέσσερις να πιστεύουν ότι προήλθε από ζώα και τρεις να μην μπορούν να αποφασίσουν. 
«Η συνεργασία της Κίνας πιθανότατα θα ήταν πολύτιμη για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την προέλευση της Covid-19», ανέφερε η περίληψη.
«Το Πεκίνο, ωστόσο, συνεχίζει να εμποδίζει την παγκόσμια έρευνα, να αντιστέκεται στην ανταλλαγή πληροφοριών και να κατηγορεί άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών» προσθέτει.
Στα «αποκαλυπτήρια» του πορίσματος, ο Biden δήλωσε ότι, ενώ η έρευνα έχει ολοκληρωθεί, «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εντοπίσουμε τις ρίζες αυτής της επιδημίας, που έχει προκαλέσει τόσο πόνο και θάνατο σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να λάβουμε κάθε απαραίτητη προφύλαξη για να αποτρέψουμε τη γέννηση οποιασδήποτε πανδημίας στο μέλλον».
Προέτρεψε επίσης την Κίνα να συνεργαστεί και είπε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα συνεχίσουν να πιέζουν το Πεκίνο. 
«Κρίσιμες πληροφορίες για την προέλευση αυτής της πανδημίας υπάρχουν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αλλά από την αρχή οι Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την πρόσβαση διεθνών ερευνητών και μελών της παγκόσμιας κοινότητας δημόσιας υγείας» είπε ο Biden.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι περισσότεροι επιστήμονες λένε ότι ο ιός προήλθε πιθανώς από νυχτερίδες και εξαπλώθηκε στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου είδους ζώου.
Μόνο ο Donald Trump, ο πρώην πρόεδρος, και ο Mike Pompeo, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του, ισχυρίστηκαν ότι ο ιός μπορεί να προήλθε από το εργαστήριο της Wuhan - επιχειρήματα που ενώ απορρίφθηκαν ως θεωρίες συνωμοσίας τώρα εξετάζονται εκ νέου.
Με τους επιστήμονες να μην μπορούν να βρουν από ποιο είδος ζώου προήλθε ο κορωνοϊός, η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας επικεντρώθηκε για άλλη μια φορά στην πιθανότητα διαρροής από κάποιο εργαστήριο. 

«Δεν είναι βιολογικό όπλο»

Η θεωρία περί διαρροής απέκτησε περισσότερους οπαδούς στην επιστημονική κοινότητα, όταν αποκαλύφθηκε ότι τρεις ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan τον Νοέμβριο του 2019 αρρώστησαν παρουσιάζοντας συμπτώματα που μοιάζουν με Covid, πολύ πριν ανακοινωθεί το πρώτο επίσημο κρούσμα.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν τον Νοέμβριο του 2019, εβδομάδες πριν η Κίνα αναγνωρίσει επίσημα τη νέα ασθένεια.
Εκτιμούν δε ότι η πρώτη ομάδα κρουσμάτων εκδηλώθηκε τον Δεκέμβριο στη Wuhan.
Ωστόσο, παραμένουν αβέβαιοι τι προκάλεσε τη μετάβαση του ιού στους ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι υπηρεσίες απέκλεισαν τη θεωρία ότι η Κίνα ανέπτυξε τον ιό ως βιολογικό όπλο και ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν οποιαδήποτε γνώση του ιού πριν εμφανιστεί στους ανθρώπους το 2019.
Πάντως, οι επιστήμονες στο εργαστήριο της Wuhan δουλεύουν επί χρόνια κορωνοϊούς νυχτερίδων, χειραγωγώντας ακόμη και τον γενετικό τους κώδικα για να δουν αν και πώς μπορεί να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο. 

Η Κινέζα Xiangguo Qiu και ο Καναδάς

Γενετικά τροποποιημένοι ιοί που είχε αναπτύξει καναδικό εργαστήριο ανιχνεύθηκαν κατόπιν έρευνας διακεκριμένου Αμερικανού επιστήμονα σε ασθενείς-κρούσματα Covid με προέλευση από την πόλη Wuhan της Κίνας, όπου πιστεύεται ότι ξέσπασε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, δείγματα από Κινέζους ασθενείς COVID-19 δείχνουν την παρουσία δύο «υπο-ιών» του γενετικά τροποποιημένου ιού Henipah, όπως διαπίστωσε Αμερικανός βιολόγος.
Οι δύο τύποι του ιού Henipah στάλθηκαν στην Κίνα από Κινέζους επιστήμονες που εργάζονταν σε καναδικό εργαστήριο, κατόπιν μιας διαμάχης για την απόλυσή τους και της συνεργασίας τους με Κινέζους στρατιωτικούς ερευνητές.
Δεν είναι σαφές εάν ο ιός που βρέθηκε στα κινεζικά δείγματα σχετίζεται με δείγματα που στάλθηκαν από το καναδικό εργαστήριο, τα οποία στάλθηκαν στα τέλη Μαρτίου 2019.
Τα στοιχεία βρέθηκαν για πρώτη φορά από τον δρα Steven Quay, ιατρό-επιστήμονα με έδρα το Σιάτλ και πρώην μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Stanford, ο οποίος εξέτασε δείγματα πρώιμων COVID-19 ασθενών που «προσκόμισαν» επιστήμονες στο Ινστιτούτο ιολογίας Wuhan (WIV), λίγο αφότου η Κίνα ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ξέσπασμα του SARS-CoV-2.
Τα δείγματα από τους ασθενείς, οι οποίοι φέρεται να βρέθηκαν να έχουν την «άγνωστη πνευμονία» τον Δεκέμβριο του 2019, ανέβηκαν στη βάση δεδομένων γενετικής αλληλουχίας, GenBank, στον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH).
Ο Quay λέει ότι, ενώ άλλοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ενδιαφέρονταν κυρίως να εξετάσουν το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ανέβασαν οι επιστήμονες του WIV, εκείνος ήθελε να δει τι άλλο υπήρχε στα δείγματα που συνελέγησαν από τους ασθενείς.
Συνεργάστηκε λοιπόν με μερικούς άλλους επιστήμονες για να αναλύσει ακολουθίες από τα δείγματα.
«Αρχίσαμε να ψαρεύουμε για παράξενα πράγματα», είπε ο Quay στους The Epoch Times.
Αυτό που βρήκαμε, λέει, είναι τα αποτελέσματα της πιθανής μόλυνσης από τον ιό Henipah.
Επίσης, «διαπιστώσαμε γενετική χειραγώγηση του ιού Nipah, ο οποίος είναι πιο θανατηφόρος από τον Ebola».
Το Nipah είναι ένας τύπος του ιού Henipah.
Εξηγεί δε ότι ο γενετικός χειρισμός του ιού εξυπηρετούσε σκοπούς ανάπτυξης εμβολίων.
Στο μεταξύ, έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποδεικνύουν πως δείγματα ιών στάλθηκαν από τον Καναδά στην Κίνα για «καλλιέργεια αποθέματος ιού», κάτι που με απλούστερους όρους σημαίνει αποθήκευση των ιών διατηρώντας τους ζωντανούς.

Εργαστήριο Winnipeg

Η απόλυση της Κινέζας επιστήμονος Xiangguo Qiu και του συζύγου της, Keding Cheng, από το Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας (NML) στο Winnipeg αποτέλεσε αντικείμενο πολλών αντιπαραθέσεων στον Καναδά, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέζουν την κυβέρνηση για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση και η κυβέρνηση να αρνείται να δημοσιοποιήσει πληροφορίες, επικαλούμενες την εθνική ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
H Qiu και ο Queng, μαζί με αρκετούς Κινέζους μαθητές, εργάζονταν στο NML, το μοναδικό εργαστήριο επιπέδου 4 του Καναδά, τον Ιούλιο του 2019.
Οι δύο επιστήμονες απολύθηκαν επίσημα τον Ιανουάριο του 2021.
Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη NML, είπε ότι ο τερματισμός ήταν αποτέλεσμα «διοικητικού θέματος» και «πιθανών παραβιάσεων των πρωτοκόλλων ασφαλείας».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο NML, η Qiu ταξίδεψε αρκετές φορές με επίσημη ιδιότητα στο WIV, βοηθώντας την εκπαίδευση προσωπικού στο επίπεδο 4 ασφάλειας.
Η εφημερίδα Globe and Mail ανέφερε αργότερα ότι Κινέζοι επιστήμονες στο NML συνεργάστηκαν με Κινέζους στρατιωτικούς ερευνητές σε θανατηφόρα παθογόνα και ότι ένας από τους Κινέζους στρατιωτικούς ερευνητές είχε βρεθεί στο εργαστήριο υψηλής ασφάλειας Winnipeg για ένα χρονικό διάστημα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης