Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Aκραίες ιστορικές αποκλίσεις στη Wall Street - Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι επενδυτές ενόψει του χρησμού της Fed

tags :
Aκραίες ιστορικές αποκλίσεις στη Wall Street - Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι επενδυτές ενόψει του χρησμού της Fed
H αμερικανική χρηματαγορά τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο ενός πολύ συγκεκριμένου καναλιού, το οποίο ολοένα γίνεται και πιο στενό

Από τον Νοέμβριο του 2020 η αμερικανική αγορά τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο ενός πολύ συγκεκριμένου καναλιού, το οποίο ολοένα γίνεται και πιο στενό.
Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει «έλλειψη αγοραστών» καθώς ο όγκος συναλλαγών μειώνεται σταδιακά, με τη μεταβλητότητα να ακολουθεί σε ανάλογο βαθμό.
Ωστόσο, κάποια στιγμή, η αγορά θα βγει από αυτό το κανάλι και θα υπάρξει μια μεγάλη κίνηση – είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Και μάλλον, η πορεία θα είναι καθοδική, αφού η αστάθεια επιστρέφει στην αγορά.

Μια ακραία ιστορική απόκλιση

Κάνοντας χρήση του μηνιαίου δείκτη Shiller, διαπιστώνεται πως ο S&P 500 επεκτείνεται περισσότερο από τη μακροπρόθεσμη εκθετική τάση ανάπτυξης, στην οποία είχε βρεθεί τα έτη 1903, 1929 και 1999

Παράλλαξη Delta

Οι αγορές σημείωσαν άνοδο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση ότι το συνέδριο της Fed στο Jackson Hole θα είναι διαδικτυακό.
Η υπόθεση της αγοράς ότι είναι η Fed ανησυχεί για την παραλλαγή και ως εκ τούτου είναι πιθανό να υποβαθμίσει τη μείωση λόγω των νέων τρωτών σημείων στην οικονομία.
Η πραγματικότητα είναι ότι νέες περιπτώσεις Delta φαίνεται να περιορίζονται.
Τα παρακάτω γραφήματα από το IHME/Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δείχνουν ότι οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις σταθεροποιούνται ή μειώνονται και οι εκτιμήσεις του IHME κινούνται επίσης χαμηλότερα.


Βαθμολογία έγκρισης Μπάιντεν

Το γράφημα παρακάτω δείχνει την επιδεινούμενη αξιολόγηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, που είναι πολύ σημαντικός δείκτης για τα μάκρο.

Δύο είναι οι παράγοντες που πρέπει να τύχουν προσοχής:
α) Πρώτον, ο Biden θα προσπαθήσει να βελτιώσει τη βαθμολογία του.
Θα προωθήσει νομοθεσία για ακόμη περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης ή άλλα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας για να κερδίσει πόντους;
Θα κάνει πίσω στις αυξήσεις φόρων;
β) Δεύτερον, μερικοί Δημοκρατικοί Γερουσιαστές και βουλευτές θα αρχίσουν να αποφεύγουν τον Πρόεδρο;
Αν ναι, θα κερδίσουν ψήφους…

Επιστρέφουν στην κανονικότητα οι δείκτες καταθέσεων

Το ποσοστό αποταμίευσης εκτοξεύτηκε όταν ξέσπασε η πανδημία λόγω της δημοσιονομικής ρευστότητας που διοχετεύθηκε απευθείας στην πραγματική οικονομία, ενώ η κατανάλωση περιορίστηκε λόγω των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως να σταματήσει.
Έκτοτε, πρόσθετες αποταμιεύσεις και περαιτέρω κύκλοι ελαφρύνσεων και μεταβιβαστικών πληρωμών ώθησαν την κατανάλωση και την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τη δεκαετία του 1950.
Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης αίρονται, γεγονός που εξηγεί γιατί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε απότομα τον περασμένο μήνα.
Άραγε, η Fed θα μειώσει το QE καθώς αναδύεται η νέα οικονομική πραγματικότητα;
Το παρακάτω γράφημα από την Arbor Research παρέχει μια ένδειξη για την πρόσφατη πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα δεδομένα αναζήτησης Google, ο όρος «στασιμότητα» είναι η πλέον γνωστή σύναψη όταν αναζητά κανείς τη λέξη «πληθωρισμός».
Ο στασιμοπληθωρισμός συνεπάγεται αδύναμη οικονομική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό.
Οδηγεί σε υψηλότερη ανεργία και αρνητική αύξηση των πραγματικών μισθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης