Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έχουμε διερωτηθεί γιατί υπάρχει τόσο έντονη κοινωνική αντιπαράθεση για lockdowns, εμβόλια; - Η τοξική πολιτικοποίηση του Covid

Έχουμε διερωτηθεί γιατί υπάρχει τόσο έντονη κοινωνική αντιπαράθεση για lockdowns, εμβόλια; - Η τοξική πολιτικοποίηση του Covid
Πίσω από την  μεγάλη αντιπαράθεση πολιτικών, επιστημόνων, κοινωνίας για τα εμβόλια και τα περιοριστικά μέτρα κρύβεται μια άρρωστη - τοξική πολιτικοποίηση του covid 19
Σχετικά Άρθρα

Έχουμε διερωτηθεί γιατί υπάρχει τόσο έντονη κοινωνική αντιπαράθεση για τα lockdowns, τα εμβόλια και συνολικά για τον covid 19;
Γιατί οι μισοί τάχθηκαν υπέρ των lockdowns και άλλοι μισοί κατά;
Γιατί οι μισοί εμβολιάστηκαν και άλλοι μισοί δεν έχουν εμβολιαστεί;
Γιατί χωρίστηκαν οι πολίτες του κόσμου για ένα υγειονομικό ζήτημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας αν και με βάση την ψυχρή στατιστική, οι νεκροί από covid 19 σε διάστημα 16 μηνών αντιστοιχούν σε 0,06% του παγκόσμιου πληθυσμού;

Η απάντηση στο ερώτημα

Μια έρευνα του Pew Research Center που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκάλυψε ότι τα άτομα με αυτοπροσδιορισμένες δεξιότητες έχουν επίσης την τάση να αποδέχονται λιγότερα περιοριστικά μέτρα για τον COVID.
Με τίτλο «Είναι ιδεολογικό δικαίωμα να πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπήρχαν λιγότερα περιοριστικά μέτρα για τον COVID-19», η έρευνα αποκαλύπτει αυτό που πολλοί από εμάς νιώσαμε καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι αφηγήσεις που παπαγαλίζουν οι άνθρωποι δεν αφορούν μόνο τη «δημόσια υγεία», αλλά έχουν υπόβαθρο τοξικές, συχνά ακραίες, πολιτικές απόψεις.
Αυτό αποτελεί μέρος της κομματικής πόλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επηρεάζει και τον κόσμο γιατί ακόμη και όταν οι ΗΠΑ έχουν χάσει μερικώς την παρελθούσα αίγλη τους, τα ΜΜΕ, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter που είναι αμερικανικά συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κόσμο.

Ο ξεχωριστός αμερικανισμός

Μερικές φορές οι Αμερικανοί μιλούν για τον ξεχωριστό αμερικανισμό, είναι η τάση που ξεχωρίζει τις ΗΠΑ από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και άλλες περιοχές:
Μια πιο θρησκευόμενη και ελεύθερη Συνταγματικά χώρα, με δημοκρατική και ελεύθερη καπιταλιστική βάση.
Αλλά αυτή η εξαίρετη Αμερική, οδήγησε επίσης σε εξαιρετικό εξτρεμισμό.
Τα τελευταία χρόνια, όλα έχουν γίνει βαθιά πολιτικά, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής και τώρα, οι απαντήσεις στην πανδημία.

Τι δείχνει η έρευνα;

Η έρευνα έδειξε ότι ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο πολλοί από τους αναπροσδιοριζόμενους δεξιούς τάσσονται περισσότερο κατά των lockdowns για τον COVID, στις ΗΠΑ η διαφορά είναι τεράστια. Ενώ μόνο το 7% «των δημοκρατικών αριστερών» δήλωσαν ότι ήθελαν λιγότερους περιορισμούς, το 52% των δεξιών κυρίως Ρεπουμπλικάνων αμερικανών τάσσονται κατά των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων.
Στον Καναδά, αντίθετα, το 21% των δεξιών ήθελε λιγότερους περιορισμούς, ενώ το 9% των αριστερών ήθελε λιγότερους περιορισμούς.
Στη Νότια Κορέα οι διαφορές ήταν 11% για τους αριστερούς και 22% για τους δεξιούς.
Αυτό που βλέπουμε από αυτό είναι ότι ουσιαστικά καμία άλλη μεγάλη δημοκρατική χώρα δεν έχει τόσο κομματικές και ιδεολογικές απόψεις για την πανδημία.
Αυτό μπορούμε να το δούμε στο διαδίκτυο με την οργή που κυριαρχεί και την σκληρή συμπεριφορά των ανθρώπων όταν σχολιάζουν οτιδήποτε σχετικά με τον COVID.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί τροφοδοτούνται από ακραίες απόψεις των πολιτικών τους.

Το παράδειγμα με τις μάσκες

Πάρτε για παράδειγμα πώς αξιολογήθηκαν με πολιτικά κριτήρια οι μάσκες στις ΗΠΑ.
Στις 2 Μαρτίου 2020, το CNN ανέφερε ότι «ο πανικός για τον νέο κορωνοϊό χτυπάει κόκκινα στις ΗΠΑ.
Και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των υπαλλήλων υγείας να μην αγοράσουν μάσκες, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να σταματήσουν και αγόραζαν μάσκες μανιωδώς».
Ο τίτλος του CNN ήταν «Οι Αμερικανοί δεν χρειάζονται μάσκες.
Τις αγοράζουν επειδή φοβούνται ».
Το τι συνέβη είναι γνωστό οι εντολές για υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν είχαν και δεν έχουν προηγούμενο.
Αλλά το CNN είπε τότε «για να είμαστε ξεκάθαροι για άλλη μια φορά, οι Αμερικανοί δεν χρειάζονται μάσκες.
Τα CDC τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων υποστηρίζουν ότι οι υγιείς άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν πρέπει να φορούν μάσκες επειδή δεν θα τους προστατεύσουν από τον νέο κορωνοϊό.
Στην πραγματικότητα, όπως προειδοποιεί ο Jerome Adams, οι μάσκες προσώπου ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης εάν δεν φοριούνται σωστά ».
Η τραγωδία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης που έλεγαν στους ανθρώπους ότι είχαν άδικο να φοβούνται τον COVID τον Μάρτιο του 2020, όταν είχαν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν, είναι ότι πολλοί Αμερικανοί έπαψαν να εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης

Από τις αναφορές του CNN ότι δεν χρειάζεται μάσκα… φθάσαμε στην χρήση διπλής μάσκας

Η τραγωδία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης που έλεγαν στους ανθρώπους ότι είχαν άδικο να φοβούνται τον COVID τον Μάρτιο του 2020, όταν είχαν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν, είναι ότι πολλοί Αμερικανοί έπαψαν να εμπιστεύονται αυτό που τους είπαν.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ Anthony Fauci ενθάρρυνε την χρήση διπλής μάσκας.
«Έτσι, εάν έχετε ένα φυσικό κάλυμμα και βάλετε ένα άλλο στρώμα, είναι λογικό να είναι πιο αποτελεσματικό» δήλωσε ο Fauci στο CNBC.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε ανθρώπους να φορούν διπλές μάσκες τύπου N95»
Οι ερευνητές είχαν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση μιας χειρουργικής μάσκας κάτω από μια υφασμάτινη μάσκα παρέχει τη μέγιστη προστασία, επειδή η χειρουργική μάσκα λειτουργεί ως φίλτρο και το ύφασμα προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα και βοηθά στην εφαρμογή, ανέφερε το CNBC.
Δυστυχώς, ο Fauci είχε γίνει στόχος των δεξιών ρεπουμπλικάνων πράγμα που σημαίνει ότι οι μεταβαλλόμενες εισηγήσεις για τον covid 19 οδήγησαν την μισή Αμερική να αγνοήσει τους περισσότερους περιορισμούς για τον COVID επειδή θεωρούσαν ότι είχαν παραπλανηθεί ή ότι τα προτεινόμενα μέσα χειραγωγούνταν πολιτικά.

Η πολιτικοποίηση της πανδημίας

Η πολιτικοποίηση της πανδημίας στις ΗΠΑ, είχε ως αποτέλεσμα ένας πολιτικός να παίρνει την μια θέση και ο άλλος την άλλη από αντίδραση και η εξέλιξη αυτή να χωρίσει την αμερικανική κοινωνία για θέματα υγείας, covid 19, εμβολίων και μασκών με κομματικά κριτήρια και όχι λογικά.
Πάρτε για παράδειγμα ένα πρόσφατο άρθρο στο CNN που περιγράφει πώς οι πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Biden στις μεσοπρόθεσμες εκλογές θα μπορούσαν να πληγούν από το κύμα της παραλλαγής «Delta» που σαρώνει τις ΗΠΑ.
«Μια πανδημία που θα συνεχιστεί και τον χειμώνα ίσως και αργότερα θα επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη στην οποία βασίζεται ο Biden για ισχυρές επιδόσεις το 2022».
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πλήξει τους δημοκρατικούς.
Δυστυχώς παρουσιάζεται το πρόβλημα, όχι με την υγειονομική, κοινωνική και οικονομική διάσταση αλλά με πολιτικούς όρους.

Κατηγορούν τους ρεπουμπλικάνους

Ουσιαστικά ορισμένοι ισχυρίζονται ότι «η τελευταία έξαρση του ιού, που τροφοδοτείται από την πιο μολυσματική παραλλαγή Delta, μπόρεσε να κυριαρχήσει επειδή οι Αμερικανοί σε πιο συντηρητικές, νότιες πολιτείες - βαθιά σκεπτικιστές για τα μέτρα και τους επιστήμονες – αρνήθηκαν να εμβολιαστούν καθώς θεωρούσαν ότι όλα αυτά έχουν χειραγωγηθεί».

Πρώτα απ 'όλα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η μετάλλαξη Delta συντηρείται λόγω των δεξιών Αμερικανών.
Ο ισχυρισμός στις ΗΠΑ ότι η πανδημία είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό «πανδημία των μη εμβολιασμένων» αμφισβητήθηκε από το γεγονός ότι σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως το Ισραήλ, υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων COVID.
Επίσης στο Ισραήλ το 65% των βαριά νοσούντων είναι εμβολιασμένοι.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, το 98% των κατοίκων των ΗΠΑ ζούσε σε περιοχές με μεγάλη ή σημαντική εξάπλωση του covid 19.
Είναι απλοϊκό να πούμε ότι ο COVID είναι πρόβλημα μόνο σε ορισμένες πολιτείες λόγω της πολιτικής τάσης των κατοίκων τους. Οι ΗΠΑ είναι τόσο διχασμένες και δύσκολα αυτό μπορεί να διορθωθεί.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως σκιαγραφείται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι η σύγκρουση μεταξύ της κοινωνίας για τις προσεγγίσεις των επιστημόνων.
Υπάρχει επίσης χάσμα στις ΗΠΑ, για τις λεγόμενες νέες μεταλλάξεις, όπου τα εμβολιασμένα άτομα προσβάλλονται από τον COVID, έως τις συζητήσεις σχετικά με τις φαρμακευτικές θεραπείες.
Ο FDA στις ΗΠΑ, για το φάρμακο ιβερμεκτίνη ανέφερε στους πολίτες "δεν είσαι άλογο" για να τους αποθαρρύνουν από την χρήση του φαρμάκου.

Χλευάζοντας το φάρμακο

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που χλευάζουν το φάρμακο ή μα «θεραπεία» για τον COVID χωρίς να είναι εμβόλιο. Επιστήμονες που μίλησαν στην Jerusalem Post , ανέφεραν μελέτες στο Ισραήλ που «δείχνουν ότι η ιβερμεκτίνη μειώνει τη διάρκεια της νόσου».
Χρειάζεται σαφώς περισσότερη έρευνα, αλλά το Ισραήλ δεν το δοκιμάζει σε άλογα και ζώα.
Ωστόσο, όταν παρουσιάζονται πληροφορίες για φάρμακα, αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζεται ένα μήνυμα, ωσάν να πρόκειται για παραπλανητικές ειδήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, πιθανώς σε συντονισμό με τον ΠΟΥ και Αμερικανούς αξιωματούχους, έχουν στοχεύσει να ελέγξουν του τι γράφεται στο διαδίκτυο.
Ορισμένες αναρτήσεις μπορεί να επισημαίνονται ως παραπλανητικές εάν έχουν λέξεις - κλειδιά, άλλες θα λάβουν απλώς ένα μήνυμα που θα κατευθύνει τον αναγνώστη να απευθυνθεί στον ΠΟΥ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια.
Αυτό σημαίνει ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους δημοσιεύουν εντελώς αθώες προσεγγίσεις που δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά εμβολίων, έχουν αυτοπαγιδευτεί.
Για παράδειγμα, δημοσιεύσεις σχετικά με την άμβλωση ή ακόμα και άλλες διαδικασίες ή ιατρικές θεραπείες, δεν ανακατευθύνονται στον ΠΟΥ.
Πολλές χώρες έχουν πολύ καλά συστήματα δημόσιας υγείας και έχουν υιοθετήσει από την αρχή λύσεις όπως οι μάσκες.
Οι ΗΠΑ έχουν ακολουθήσει έναν επικίνδυνο και τοξικό δρόμο που σχετίζεται με την πανδημία.
Αυτό σήμαινε τώρα ότι ακόμη και επαγγελματίες, όπως οι γιατροί, πολιτικοποιούνται.
Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια χώρα.
Οι LA Times είχαν πρόσφατα ένα άρθρο που έλεγε ότι «ως γιατρός σε μονάδα COVID, μου τελειώνει η συμπόνια για τους μη εμβολιασμένους».
Τι γίνεται αν το «μη εμβολιασμένο» άτομο που προσφέρεται είναι μετανάστης χωρίς έγγραφα που μόλις πέρασε από τα σύνορα;
Θέλουμε οι επαγγελματίες υγείας μας να αποφασίσουν ότι το άτομο αξίζει λιγότερη «συμπόνια» επειδή δεν ήταν εμβολιασμένο;
Οι Αφγανοί που εγκατέλειψαν τους Taliban χρειάζονται τώρα μια φιλοσοφική διάλεξη από Αμερικανούς γιατρούς γιατί αξίζουν λιγότερη «συμπόνια» επειδή δεν είναι εμβολιασμένοι;
Οι γιατροί θα πρέπει να έχουν συμπόνια προς τους ασθενείς, ο ιατρός δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαχωρίζει τους ασθενείς σε εμβολιασμένουςς και ανεμβολίαστους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης