Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέα πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής - Εκκενώσεις οικισμών, κάηκαν σπίτια - Μάχη με αναζωπυρώσεις στην Κάρυστο

Νέα πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής - Εκκενώσεις οικισμών, κάηκαν σπίτια - Μάχη με αναζωπυρώσεις στην Κάρυστο
Μηνύματα από το 112 για εκκένωση των Βιλίων προς Ψάθα και του Προφήτη Ηλία προς Μάνδρα - Στην Κάζα Αττικής επιχειρούν 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200
Σχετικά Άρθρα
(upd 7) Δίχως τέλος είναι ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική καθώς από νωρίς σήμερα το πρωί (23/8/2021) ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων και συγκεκριμένα στην περιοχή Κάζα.
Το πύρινο μέτωπο υπολογίζεται στα 2,5 χιλιόμετρα, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιχειρήσουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair με το κύριο βάρος να πέφτει στα ελικόπτερα.
Λίγο πριν τις 12:30 εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση των Βιλίων και του Προφήτη Ηλία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη υλικές ζημιές σε σπίτια στον Προφήτη Ηλία, ενώ ένα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ άμεσα άρχισαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστκή, η φωτιά στην περιοχή Κάζα, οριοθετήθηκε στο νότιο κομμάτι, ενώ στο δυτικό κομμάτι δίνεται μάχη αυτή τη στιγμή να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια.
Επισημαίνεται ότι η πυρκαγιά βρίσκεται στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία και εκδηλώθηκε σε μια ημέρα που και οι δύο νομοί βρίσκονται στο επίπεδο 4 του χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Ο αντιδήμαρχος Βιλίων, Παναγιώτης Κολοβέντζος, έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού, επισημαίνοντας πως σε αυτό συντείνουν η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς και η δύναμη του αέρα.
Bilia1_1.jpgΠηγή φωτογραφίας: Facebook - Jorjo

Λόγω της φωτιάς διεκόπη η κυκλοφορία στην Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών από το ύψος Κόμβου Βιλίων έως το ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Panos_Spanos.jpg
Πηγή φωτογραφίας: Facebook - Panos Spanos

 


Πατούλης: Να ερευνηθεί εάν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε πως το μόνο θετικό αυτή την ώρα είναι πως η φορά του άνεμου σπρώχνει την φωτιά προς τα καμένα, κάτι που θα διευκολύνει την κατάσβεση της.

Ο κ. Πατουλης ανέφερε πως η φωτιά ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από δυο εστίες, δίπλα από την παλαιά εθνική και επεκτάθηκε προς Προφήτη Ηλία και Βίλια, με άνεμους άνω των 6 μποφόρ και ριπές 8 μποφόρ.
Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί αν η πυρκαγιά προήλθε από μια τυχαία κατάσταση ή αν πρόκειται για εγκληματική ενεργεία.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Κάζα επιχειρούν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 2 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.
Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και ενός ελικοπτέρου ως συντονιστικό καθώς και 8 αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.
Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Marmari.jpgΜεγάλη αναζωπύρωση στην Κάρυστο

Εν τω μεταξύ, περί τις 14:00, μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στην Κάρυστο.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο evima.gr ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, η αναζωπύρωση σημειώθηκε στον οικισμό Φυγιά και φαίνεται να άρχισε από μια σπίθα. Ωστόσο, οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί που μπορεί εύκολα να θέσουν την κατάσταση εκτός ελέγχου.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως η εικόνα από τη μεγάλη πυρκαγιά -που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας (23/8/2021), στη Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα σε δασική περιοχή στη Φυγιά Καρύστου, πάνω από το Μαρμάρι- ήταν καλύτερη.
Η φωτιά, η οποία ξέσπασε στη 01:30 τα ξημερώματα και ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι έντασης άνω των 8 μποφόρ, απείλησε οικισμούς και προκάλεσε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ζημιές σε σπίτια.
Ήδη από νωρίς το πρωί εκκενώθηκαν μέσω του 112 το Μαρμάρι (προληπτικά), το χωριό Κοκκίνη και ο Οικοδομικός συνεταιρισμός Ιατρών.
Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να μην φτάσουν οι φλόγες στο Μαρμάρι, ενώ η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως οριοθετήθηκε η πυρκαγιά αναφέροντας πως στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 26 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνδράμουν 9 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος.
Σημειώνεται ότι συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, το Λιμενικό Σώμα και ο Ερυθρός Σταυρός.
Σε κάθε περίπτωση το λιμενικό έχει τεθεί σε επιφυλακή στο Μαρμάρι προκειμένου να συμβάλει, αν χρειαστεί, στον απεγκλωβισμό πολιτών.

Πολύ αυξημένος κίνδυνος για φωτιά σε Αττική, Εύβοια, Κρήτη

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν και σήμερα, Δευτέρα 23 Αυγούστου όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της επικράτειας, καθώς, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
• Περιφέρεια Κρήτης
Xartis_1.jpgwww.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης