Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ακριβότερος από 15% έως 20% θα είναι ο καφές από τον Σεπτέμβριο - Αυξήθηκαν οι λιανικές τιμές εξαιτίας της Βραζιλίας

Ακριβότερος από 15% έως 20% θα είναι ο καφές από τον Σεπτέμβριο - Αυξήθηκαν οι λιανικές τιμές εξαιτίας της Βραζιλίας
Η χρηματιστηριακή τιμή καφέ από τα 100 σεντς ανά λίμπρα εκτινάχθηκε στα 185 σεντς ανά λίμπρα
Σχετικά Άρθρα

Ποδαρικό με αυξήσεις στον καφέ θα κάνει ο Σεπτέμβριος.
Η αγορά προετοιμάζεται για αλλαγές στους τιμοκαταλόγους του σερβιρισμένου καφέ όπως και για τον καφέ που δίνεται στο χέρι (take away).
Το κύμα ανατιμήσεων θα περάσει και από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, υποχρεώνοντας τους καταναλωτές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διατηρήσουν την αγαπημένη τους συνήθεια.
Στέλεχος της αγοράς εκτιμά ότι οι τιμές θα είναι αυξημένες κατά 15% ανά κιλό καφέ εξαιτίας των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες στη Βραζιλία και συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση της παραγωγής από την μεγαλύτερη παραγωγό χώρα καφέ στον κόσμο.
Η χρηματιστηριακή τιμή καφέ από τα 100 σεντς ανά λίμπρα εκτινάχθηκε στα 185 σεντς ανά λίμπρα.
Χθες η χρηματιστηριακή τιμή του ήταν στα 183,5 σεντς ανά λίμπρα διατηρώντας την άνοδο του καφέ άνω του 80% για διάστημα δύο μηνών επισφραγίζοντας τις επικείμενες ανατιμήσεις στις λιανικές τιμές του καφέ.

Οι νέες λιανικές τιμές του καφέ

Τα λογιστήρια των εισαγωγικών εταιρειών καφέ κάνουν υπολογισμούς με βάση την αντικατάσταση των αποθεμάτων τα οποία δείχνουν ότι θα είναι ακριβότερα κατά 2 ευρώ κιλό. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μέση τιμή ενώ αν συνδυαστεί με την ποιότητα του καφέ το κόστος αγοράς θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ.
Ο σερβιρισμένος καφές θα γίνει ακριβότερος από 30 έως 80 λεπτά του ευρώ και ο καφές take away θα ανατιμηθεί τουλάχιστον 30 λεπτά με συνέπεια να διαγραφούν από τους τιμοκαταλόγους τιμές όπως 1,60, 1,70 και 1,80.
Στη θέση τους θα εμφανιστούν αντίστοιχες τιμές, 1,90, 2,00 και 2,10. Η ποσοστιαία αύξηση «αγγίζει» το 19% και αναμένεται να πλήξει τις πωλήσεις διότι το κόστος για τους καταναλωτές δεν είναι αμελητέο.

Στα ύψη και ο ελληνικός καφές

Ακριβότερος έως 1,20 ευρώ το φακελάκι θα είναι και ο παραδοσιακός ελληνικός καφές ο οποίος επιλέγεται από τους 4 στους 10 καταναλωτές.
Στην συγκεκριμένη αγορά αναμένεται «πόλεμος» τιμών με τους ισχυρούς της αγοράς να επιζητούν την αύξηση του μεριδίου αγοράς.
Οι μικρομεσαίες εταιρείες πιθανόν να δεχθούν χτύπημα κάτω από τη ζώνη αφού οι ισχυροί της κατηγορίας αναμένεται να «παίξουν» με τις τιμές με την επιδίωξη να κερδίσουν πελάτες μέσα από προσφορές όταν οι μικρές και μεσαίες εταιρείες δεν θα έχουν αντίστοιχες δυνατότητες.
Τέλος να σημειωθεί ότι πορεία του καφέ θα είναι ανοδική, όπως λένε στελέχη της αγοράς τα οποία επισημαίνουν ότι στο ενδεχόμενο να χαθεί παραγωγή καφέ και το 2022, οι τιμές θα κινηθούν υψηλότερα από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης