Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS για γερμανικές εκλογές: Μην περιμένετε σαφή νικητή - Τι αλλάζει στην μετά Merkel εποχή

DBRS για γερμανικές εκλογές: Μην περιμένετε σαφή νικητή - Τι αλλάζει στην μετά Merkel εποχή
DBRS για γερμανικές εκλογές: Μην περιμένετε σαφή νικητή

Οι γερμανικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου 2021 πιθανότατα δεν θα οδηγήσουν σε σαφή νικητή, απαιτώντας για άλλη μια φορά εκτεταμένες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός πολυκομματικού κυβερνητικού συνασπισμού αναφέρει σε ανάλυσή του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS.
Αν και είναι δυνατή μια ποικιλία αποτελεσμάτων συνασπισμού, η ένωση υπό την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών φαίνεται να αποτελεί βασικό μέλος της επόμενης κυβέρνησης, παραμένοντας έτσι κεντρική στη χάραξη πολιτικής της Γερμανίας.
Αυτό θα διασφάλιζε τη συνέχεια της ευρείας θεσμικής και μακροοικονομικής πολιτικής.
Ταυτόχρονα, αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν μια αλλαγή που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην πολιτική συζήτηση γύρω από τις δημόσιες δαπάνες και τις πολιτικές για το κλίμα σε σχέση με τις πολιτικές που κυριαρχούν τα τελευταία 16 χρόνια υπό την ηγεσία της καγκελαρίου Merkel.

• Οι απώλειες μεταξύ των σημερινών κομμάτων συνασπισμού και τα κέρδη από τους Πράσινους πιθανότατα δεν θα οδηγήσουν σε σαφή νικητή.
• Η ένωση υπό την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών θα παραμείνει μια κεντρική δύναμη, υποσχόμενη συνέχεια.
• Χρειάζεται να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις, η Γερμανία μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει την εποχή μετά τη Merkel.
• Η αύξηση της πίεσης για περισσότερες δημόσιες δαπάνες δεν σημαίνει απαραίτητα λιγότερη δημοσιονομική σύνεση.
germania_1.JPG
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να ωφελούνται οι Πράσινο

Και τα δύο κόμματος που απαρτίζουν τον τρέχοντα κυβερνητικό συνασπισμό - αποτελούμενη από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση/Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU, 32,9% των ψήφων το 2017) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD, 20,5%) - φαίνεται να χάνουν έδρες στην Bundestag.
Το CDU/CSU βάση των δημοσκοπήσεων λαμβάνει το 26% των ψήφων και το SPD στο 17%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Politico (Βλ. Έκθεση 1).
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι τα κόμματα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD, 12,6%) και Αριστερά (9,2%) θα μπορούσαν να χάσουν την υποστήριξή τους.
Το κόμμα των Πρασίνων (8,9% των ψήφων το 2017) ήταν το δικαιούχο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων του κοινού για πιο φιλικές προς το κλίμα πολιτικές.
Μαζί με το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP, 10,7%), και τα δύοτα κόμματα φαίνεται ότι θα βελτιώσουν το ποσοστό των ψήφων τους σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το FDP θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες και οι Πράσινοι ψηφίζουν τώρα στο 18%, πολύ πάνω από το αποτέλεσμα του 2017.
Ωστόσο, οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγαλύτερες μόνο πριν από μήνες, όταν οι Πράσινοι έλαβαν το ένα τέταρτο της υποστήριξης.
Οι κύριοι ηγέτες των κομμάτων που διεκδικούν την καγκελάριο δεν έχουν εμπνεύσει ακόμη τον πληθυσμό που ψηφίζει.
Μόνο το 35% των ψηφοφόρων θεωρεί τον ηγέτη του CDU/CSU Armin Laschet κατάλληλο για καγκελάριο, σύμφωνα με το PolitBarometer του ZDF.
Το 25% των ψηφοφόρων θεωρεί την ηγέτη των Πρασίνων Annalena κατάλληλη.
Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του SPD Olaf Scholz είναι ο μόνος κύριος ανταγωνιστής για τον καγκελάριο του οποίου οι βαθμολογίες δεν είναι κάτω από το νερό.
Το 54% των ψηφοφόρων τον θεωρεί κατάλληλο για το αξίωμα. Δυστυχώς γιααυτός και οι υποστηρικτές του, οι Γερμανοί εκλέγουν κόμματα και όχι άτομα.

Το CDU/CSU πιθανότατα θα παραμείνει κεντρική πολιτική δύναμη, με αποτέλεσμα τη συνέχεια της πολιτικής

Υπάρχουν διάφορα αποτελέσματα κυβερνητικού συνασπισμού που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τις εκλογές.
Εξακολουθεί να θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο, ένας συνασπισμός CDU/CSU-Πράσινοι μπορεί να μην συγκεντρώσει αρκετές έδρες για την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα την προοπτική ενός μεγαλύτερου συνασπισμού «Τζαμάικα» που περιλαμβάνει το FDP.
Όπως συνέβη το 2017, είναι επίσης εφικτό ότι θα υπάρξει ένας άλλος μεγάλος συνασπισμός που θα περιλαμβάνει το SPD.
Αντίστροφα, υπάρχει ένα σενάριο που αφήνει το CDU/CSU εκτός κυβέρνησης με τον σχηματισμό ενός συνασπισμού «κεντρικό αριστερό SPD», «FDP» και «Πράσινοι».
Ενώ είναι δυνατός ένας συνασπισμός χωρίς το CDU/CSU, οι τρέχουσες και ιστορικές τάσεις υποδηλώνουν ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση πιθανότατα θα αποτελέσει ξανά μέρος της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης.
Ομοίως, η επικαιροποίηση του CDU/CSU στο σχέδιο για το κλίμα τον Μάιο του 2021 απεικονίζει την ικανότητα του κόμματος να ανταποκριθεί στην μεταβαλλόμενη διάθεση του εκλογικού σώματος.
Ως αποτέλεσμα, η DBRS Morningstar αναμένει ευρεία συνέχεια πολιτικής από την επόμενη κυβέρνηση.
Τα πολιτικά κόμματα που αν ήταν στην εξουσία θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη χάραξη πολιτικής στη Γερμανία, το κόμμα AfD κατά της ΕΕ και κατά των μεταναστών συγκεκριμένα, φαίνεται να χάνουν δημοτικότητα από χαμηλή βάση.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα απομακρυνόταν από το υγιές θεσμικό της πλαίσιο, ούτε από το δικό της μακροχρόνια δέσμευση στο ευρωπαϊκό έργο και στη μακροοικονομική πολιτική που βασίζεται σε κανόνες.

Για να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις, η Γερμανία μπορεί να έχει ήδη εισέλθει στην μετά Merkel εποχή

Η Merkel ολοκληρώνει την τέταρτη θητεία της ως Καγκελάριος και θα παραιτηθεί μετά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Αναμφισβήτητα, προήδρευσε σε μια εξαιρετική επέκταση της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Από τότε που η Merkel έγινε για πρώτη φορά καγκελάριος το 2005, η γερμανική οικονομία έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, με αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο,
και επίμονα κυβερνητικά πλεονάσματα και μείωση του δημόσιου χρέους.
Η Γερμανία της Merkel θα θυμάται για πολύ καιρό ως υπέρμαχος και υπόδειγμα των αυτοπεριορισμένων δημόσιων οικονομικών.
Η εποχή της Merkel ήταν ωστόσο πολύπλοκη, μεταξύ άλλων προκλήσεων, από την ενεργειακή της πολιτική και την υποεπένδυση του γερμανικού κεφαλαίου.
Υποβάθμιση των κτιρίων, των δρόμων, των σιδηροδρόμων της Γερμανίας,και σχετικά περιορισμένη συνδεσιμότητα κινητής και ευρυζωνικής σύνδεσης είναι καλά τεκμηριωμένη.
Το καθαρό απόθεμα δημόσιου κεφαλαίου, μια χρήσιμη ένδειξη δημόσιων επενδύσεων σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία, μειώθηκε από 48% του ΑΕΠ το 2000 σε 42,8% το 2019.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησής του όταν προσαρμόστηκε για τον πληθωρισμό ήταν κατά μέσο όρο -0,02% την ίδια περίοδο.
Μια μελέτη DGB/BDI1 από το 2019 υπολόγισε ότι η Γερμανία απαιτούσε επιπλέον 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες επενδύσεις για να καλύψει το κενό υποδομής της.
Όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, η Γερμανία αντιμετώπισε προβλήματα στην επίτευξη των διεθνών στόχων εκπομπών.
Παρά τις σημαντικές δημόσιες επιδοτήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυβέρνηση επέμεινε επίσης στα έργα αγωγών φυσικού αερίου με τη Ρωσία και η απόφαση της Γερμανίας το 2011 να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια, ενέτεινε την εξάρτησή του από τον άνθρακα.
Το 2019, το Climate Action Tracker ταξινόμησε τις προσπάθειες της Γερμανίας για μείωση των εκπομπών ρύπων ως «εξαιρετικά ανεπαρκείς».
Έκτοτε, πολλά στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο έχουν αλλάξει, εκθέτοντας το κόστος των υπανάπτυκτων κοινωνικών και φυσικών υποδομών.
Η DBRS Morningstar αναμένει ότι η επόμενη κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, θα συνεχίσει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην τεχνολογική προσαρμογή των βασικών βιομηχανιών, τον εκσυγχρονισμό των φυσικών και ψηφιακές υποδομές και μεγαλύτερη ώθηση προς τη χρήση βιώσιμης ενέργειας.
Δη, οι μεγάλες δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται με τον COVID κυριαρχούνταν από την υποστήριξη θέσεων εργασίας και εισοδήματος, αλλά κατευθύνουν επίσης σημαντικούς πόρους για την επιτάχυνση των μεσοπρόθεσμων δημόσιων επενδύσεων.
Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου από την κυβέρνηση αυξήθηκε κατά 5,2% σε πραγματικούς όρους το 2020 σε πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, το Σχέδιο για το Κλίμα περιλάμβανε ένα πρόγραμμα τιμολόγησης άνθρακα και πράσινες επενδύσεις και προωθεί έως και πέντε χρόνια τον καθαρό στόχο μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της χώρας στο 2045.

Περισσότερες δημόσιες δαπάνες δεν σημαίνουν απαραίτητα λιγότερη δημοσιονομική σύνεση

Αυτές οι δημοφιλείς αλλαγές θα απαιτήσουν περισσότερες δημόσιες δαπάνες.
Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία περιορίζεται από τη συνταγματική «διάλυση χρέους» και την πολιτική «μαύρο μηδέν» για ισορροπημένους προϋπολογισμούς.
Από το 2011 έως το 2019, η Γερμανία είχε κατά μέσο όρο πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα 1,9% του ΑΕΠ και μείωσε το χρέος της από 78% του ΑΕΠ σε κάτω από 60%.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες ανεστάλησαν πέρυσι για να καλύψει τις δαπάνες για την κρίση και ο δημοσιονομικός χώρος που έχει κερδίσει σκληρά επέτρεψε στη χώρα να εφαρμόσει γρήγορα μεγάλα δημόσια προγράμματα στήριξης για να αντισταθμίσει το σοκ του COVID-19.
Καθώς οι λαϊκές απαιτήσεις για πρόσθετες δημόσιες δαπάνες εντείνονται, η νέα κυβέρνηση μπορεί να αισθάνεται υπό πίεση να προσαρμόσει τις αυστηρές δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας.
Ωστόσο, ενώ οι τρέχουσες τάσεις δείχνουν υψηλότερες δημόσιες δαπάνες σε βασικούς τομείς, αυτό είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική μεσοπρόθεσμη επιδείνωση των δημόσιων λογαριασμών της Γερμανίας.
Ακόμη και αν συνεχίσει να ασκείται πίεση στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού για αυξημένες δημόσιες δαπάνες, όπως θα περιμέναμε με βάση τις προαναφερθείσες απαιτήσεις δαπανών, πιθανότατα θα συμπέσει με προσαρμογές σε άλλα σημεία του προϋπολογισμού.
Ακόμα πιο συγκεκριμένα, μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού δεν θα είχε πιθανώς την ισχυρή πλειοψηφική υποστήριξη που ήταν απαραίτητη για να εγκαταλείψει το νόμο
Κανόνας «διάλυσης χρέους» και η DBRS Morningstar αναμένει από τη Γερμανία να διατηρήσει τη σαφή δέσμευσή της για δημοσιονομική σύνεση και μείωση του χρέους

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης