Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kaplan (Fed Dallas): Να μπει άμεσα «φρένο» στο ρυθμό αγοράς ομολόγων – Σε 8 μήνες να τερματιστεί το πρόγραμμα

Kaplan (Fed Dallas): Να μπει άμεσα «φρένο» στο ρυθμό αγοράς ομολόγων – Σε 8 μήνες να τερματιστεί το πρόγραμμα
Σε αυξημένο ρίσκο οδηγεί το τεράστιο πρόγραμμα αγοράs ομολόγων από τη Fed, με ρυθμό 120 δισ. δολ. το μήνα. δηλώνει ο  επικεφαλής της Dallas Fed, Robert Kaplan
Σχετικά Άρθρα

Το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να ξεκινήσει το tapering (η άρση της σταδιακή νομισματικής πολιτικής) του προγράμματος αγοράς ομολόγων η Federal Reserve, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Dallas Fed, Robert Kaplan, επισημαίνοντας πως το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων οδηγεί σε αυξημένο ρίσκο, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg την Παρασκευή 6 Αυγούστου 3032.

Ταχεία αναπροταρμογή

«Θα υποστήριζα την αναπροσαρμογή των αγορών (ομολόγων) γρήγορα, όμως όταν ξεκινήσουμε τη διαδικασία αναπροσαρμογής, θα προτιμούσε αυτό να γίνει σταδιακά» σχολίασε
Μάλιστα, ο κύριος kaplan είχε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του, επισημαίνοντας πως η Fed θα πρέπει να μειώσει τις αγορές ομολόγων κατά τουλάχιστον δέκα δισ. δολάρια κάθε μήνα και κατά 5 δισ. δολάρια τις αγορές ομολόγων που έχουν ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, με στόχο να τερματίσει συνολικά το πρόγραμμα μέσα σε ένα οκτάμηνο περίπου.
Αυτή τη στιγμή η Fed δαπανά περίπου 80 δισ. δολάρια το μήνα για την αγορά των πρώτων και άλλα 40 δισ. δολάρια για τα δεύτερα.

To συμβούλιο του Ιουλίου

Από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας γνωρίζουμε πως τα μέλη του συμβουλίου ξεκίνησαν να συζητούν για το tapering από το συμβούλιο του Ιουλίου.
O ίδιος ο Kaplan που θεωρείται από τα γνήσια «γεράκια» του συμβουλίου ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους που έθεσαν το θέμα στο τραπέζι.
Όμως, και κατά την τελευταία συνεδρίαση τους, την περασμένη εβδομάδα, διαμήνυσαν πως υπάρχει ακόμη δρόμος να καλυφθεί, έως ότου η αμερικανική αγορά εκπληρώσει τους στόχους για τον πληθωρισμό και την απασχόληση που επιζητά η Fed στη στρατηγική της.

Απασχόληση

Ειδικά η αργή ανάρρωση της αγοράς εργασίας θεωρείτο μέχρι τώρα η αχίλλειος πτέρνα της αμερικανικής ανάκαμψης δεδομένου πως στους στρατηγικούς στόχους της Fed αφορά την επίτευξη καθεστώτος «πλήρους απασχόλησης».
Όμως, τα σημερινά πολύ καλά στοιχεία από την έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο, που έδειξαν θεαματική αύξηση των προσλήψεων και πτώση της ανεργίας στο 5,4%, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας, αναπόφευκτα αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για την έναρξη του tapering.

Επιτόκια

Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. kaplan, η έναρξη του tapering σχετικά γρήγορα μπορεί να μειώσει την πίεση για μια ταχεία άνοδο των επιτοκίων στο μέλλον, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει… αντισταθμιστικά για την αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης