Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Μπαράζ εκρήξεων στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Μπαράζ εκρήξεων στην Καμπούλ
Η έκρηξη αυτή σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που εξαπολύθηκε στη διπλωματική συνοικία της Καμπούλ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών ανθρώπων
Σχετικά Άρθρα

Η έκρηξη αυτή σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που εξαπολύθηκε στη διπλωματική συνοικία της Καμπούλ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών ανθρώπων.
Οι άμαχοι έχουν παγιδευτεί από τις συγκρούσεις.
Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα κοντά στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NDS) στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άμαχοι και ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας, ανακοίνωσε η αστυνομία της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.
Η έκρηξη αυτή σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που εξαπολύθηκε στη διπλωματική συνοικία της Καμπούλ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και οι δράστες.
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές στην Καμπούλ.
Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν χθες τα αντιμαχόμενα μέρη στο Αφγανιστάν να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την προστασία των αμάχων, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το κάνουν ο αντίκτυπος θα είναι «καταστροφικός».
Η επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι Ταλιμπάν σε όλα τα μέτωπα και τα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν προκαλούν τα περισσότερα θύματα, ανέφερε μέσω Twitter η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA).
Αφότου άρχισε η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει έφοδο απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας, καταγράφοντας μεγάλα εδαφικά κέρδη, ειδικά σε αγροτικές περιοχές στις επαρχίες.
Πλέον οι ισλαμιστές αντάρτες πολιορκούν επαρχιακές πρωτεύουσες. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και ο πληθυσμός ζει μέσα στον φόβο.
Σφοδρές μάχες μαίνονται εδώ και μέρες στις πρωτεύουσες των επαρχιών Χελμάντ και Κανταχάρ (νότια) και Χεράτ (δυτικά), που έχουν περικυκλωθεί από τους αντάρτες.
Πηγή σε νοσοκομείο της Χεράτ είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι σε αυτό διακομίστηκαν 20 πτώματα και σχεδόν 200 τραυματίες τις τελευταίες έξι ημέρες. Ανάμεσα στα θύματα ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Ακόμη μια πηγή προσκείμενη στη διεύθυνση υγείας της Κανταχάρ ανέφερε πως στην επαρχία τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν αναφερθεί 28 θάνατοι και 191 τραυματισμοί αμάχων.
Συνολικά, 38 πτώματα και 156 τραυματίες διακομίστηκαν σε δύο νοσοκομεία στην πόλη Λασκάρ Γκα της Χελμάντ τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Στο μεταξύ, πρώην διερμηνέας των δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δολοφονήθηκε στην Τζαλαλάμπαντ, πόλη στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι.
Ο άνδρας, που πλέον ήταν σύμβουλος του επαρχιακού συμβουλίου της Νανγκαρχάρ, δολοφονήθηκε από δυο άγνωστους μπροστά στο σπίτι του τη Δευτέρα.
Ο ΟΗΕ κατέγραψε τον Μάιο και τον Ιούνιο άνευ προηγουμένου επίπεδα θανάτων και τραυματισμών αμάχων και προειδοποίησε ότι η χώρα οδεύει να καταγράψει το 2021 τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων μέσα σ’ έναν χρόνο στην ιστορία της.

Οι κάτοικοι της Λάσκαρ Γκα προσπαθούν να φύγουν

Οι κάτοικοι της Λάσκαρ Γκα στο νότιο Αφγανιστάν προσπαθούσαν σήμερα να φύγουν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την αντεπίθεση του αφγανικού στρατού που έχει στόχο να απομακρύνει από την πόλη τους Ταλιμπάν, οι οποίοι πλέον επιτίθενται σε αστικά κέντρα.
Στο μεταξύ στην Καμπούλ τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί σε έκρηξη νάρκης, μία ημέρα μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο σπίτι του υπουργού Άμυνας.
Σήμερα οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή, με τον εκπρόσωπο των ανταρτών Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ να εξηγεί ότι εξαπέλυσαν την επίθεση την ώρα που στο σπίτι του υπουργού πραγματοποιούνταν μια σημαντική συνάντηση.
Ο υπουργός Άμυνας επέζησε, αλλά η επίθεση αυτή αποτέλεσε κλιμάκωση στην εκστρατεία των Ταλιμπάν, με τους αντάρτες να προειδοποιούν σήμερα ότι θα αυτή ήταν μόνο "η αρχή των αντιποίνων" εναντίον Αφγανών κυβερνητικών αξιωματούχων.
Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν χθες Τρίτη το βράδυ την Καμπούλ σε απόσταση δύο ωρών η μία από την άλλη. Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν και καμία εικοσαριά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών.
Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη μπροστά από το σπίτι ενός βουλευτή, το οποίο βρίσκεται δίπλα από την οικία του Αφγανού υπουργού Άμυνας, του στρατηγού Μπισμιλάχ Μοχαμάντι.
Πολλοί δράστες εισήλθαν στο σπίτι του βουλευτή, με τις δυνάμεις ασφαλείας να χρειάζονται περίπου πέντε ώρες για να τους εξοντώσουν.

Φύγετε το συντομότερο δυνατό

Στη Λάσκαρ Γκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ προπύργιο των ανταρτών όπου έχουν διεξαχθεί κάποιες από τις πιο βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων 20 ετών, οι κάτοικοι προσπαθούσαν να φύγουν σήμερα, μετά τη σύσταση του στρατού.
“Οι οικογένειες που έχουν την οικονομική άνεση ή αυτοκίνητο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτι τους.
Όμως οι οικογένειες που δεν έχουν τα μέσα, όπως εμείς, πρέπει να μείνουν σπίτια τους.
Δεν γνωρίζουμε πού να πάμε ούτε πώς”, δήλωσε ο Χαλίμ Καρίμι ένας κάτοικος της Λάσκαρ Γκα.
“Δεν υπάρχει κανένα μέσο να φύγουμε από την περιοχή διότι οι μάχες δεν σταματούν.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα σκοτωθούμε στον δρόμο.
Η κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν μας καταστρέφουν”, κατήγγειλε ένας άλλος ο Σάλεχ Μοχάμαντ.
Οι άμαχοι, που έχουν παγιδευτεί από τις συγκρούσεις, ήδη έχουν πληρώσει μεγάλο τίμημα από τις συγκρούσεις στη Λάσκαρ Γκα, μια πόλη 200.000 κατοίκων.
Τουλάχιστον 40 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 118 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA).
Σε ηχητικό του μήνυμα, που ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν, ο στρατηγός Σάμι Σαντάτ, ο ανώτατος διοικητής του αφγανικού στρατού για το νότιο τμήμα της χώρας, ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να την εγκαταλείψουν ενόψει της αντεπίθεσης των δυνάμεων ασφαλείας.
“Σας ζητάμε να εγκαταλείψετε τα σπίτια σας το συντομότερο δυνατό. Θα αντιμετωπίσουμε (τους αντάρτες) και θα πολεμήσουμε σκληρά”, τόνισε, δεσμευόμενος να μην αφήσει “ούτε έναν Ταλιμπάν ζωντανό”.

Καταστροφικές επιπτώσεις

Τους τελευταίους τρεις μήνες οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τεράστιες περιοχές της υπαίθρου στο Αφγανιστάν και μεθοριακά περάσματα.
Αφού συνάντησαν μικρή αντίσταση, οι αντάρτες έχουν στρέψει πλέον την προσοχή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, περικυκλώνοντας πολλές πρωτεύουσες περιφερειών.
Τις πόλεις αυτές εξακολουθεί να ελέγχει ο στρατός, όμως η πτώση μίας εξ αυτών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις.
Μάχες μαίνονται εδώ και πολλές ημέρες μεταξύ των Ταλιμπάν και του αφγανικού στρατού στα περίχωρα της Κανταχάρ και της Χεράτ, της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν.
Οι αρχές της επαρχίας Χεράτ ανακοίνωσαν χθες ότι οι αφγανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πολλές περιοχές των προαστίων της πόλης που είχαν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης