Διεθνή

ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν ζητούν τη μερίδα του λέοντος στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας

ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν ζητούν τη μερίδα του λέοντος στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας
Οι Ταλιμπάν ζητούν "τη μερίδα του λέοντος της εξουσίας" σε μια πιθανή πολιτική διευθέτηση που θα μπορούσε να συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται με την αφγανική κυβέρνηση,

Οι Ταλιμπάν ζητούν "τη μερίδα του λέοντος της εξουσίας" σε μια πιθανή πολιτική διευθέτηση που θα μπορούσε να συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται με την αφγανική κυβέρνηση, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, υποστήριξε σήμερα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ.
"Σε αυτό το σημείο, ζητούν να λάβουν τη μερίδα του λέοντος στην επόμενη κυβέρνηση, δεδομένης της στρατιωτικής κατάστασης, όπως την βλέπουν εκείνοι", είπε ο Χαλιλζάντ στη διαδικτυακή διάσκεψη του Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν.
Ο Χαλιλζάντ, ο "αρχιτέκτονας" της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, επανέλαβε την έκκληση της Ουάσινγκτον για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μέσω διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι "δεν νομιμοποιείται πλέον" αυτός ο πόλεμος που κρατάει 40 χρόνια.
"Είναι μια διαμάχη για την εξουσία, για την κατανομή της εξουσίας ανάμεσα στις διάφορες φράξιες", υποστήριξε, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει την οργή της αφγανικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα σήμερα πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι και οι δυο τους συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Ταλιμπάν.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίες επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν "δεσμευμένες" στο Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης