Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πως ξέσπασε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη; Σκρέκας και ΑΔΜΗΕ διαψεύδουν την έκρηξη σε μετασχηματιστή

Πως ξέσπασε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη; Σκρέκας και ΑΔΜΗΕ διαψεύδουν την έκρηξη σε μετασχηματιστή
O ΑΔΜΗΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος διαψεύδουν τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης
Σχετικά Άρθρα
Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της μεγάλης και καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βαρυμπόμπη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open οι πρώτες αναφορές που φθάνουν στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, δείχνουν ότι αρχικά φέρεται να «έσκασε» ένας μετασχηματιστής υψηλής τάσης, λόγω υπερθέρμανσης, και από εκεί να ξεπήδησαν οι πρώτες σπίθες.
Ωστόσο, τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος διαψεύδουν τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης.

Σκρέκας: Λάθος ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 διέψευσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή: «Είναι λάθος ότι η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Κακώς γίνεται μια τέτοια συζήτηση αυτή την στιγμή.
Δεν έχει καμία βάση αλήθειας. Βρίσκονται μακριά από την περιοχή καλώδια μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα αίτια θα διαλευκανθούν από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής».
Παράλληλα ανέφερε ότι οι γραμμές υψηλής τάσης είναι όλες σε λειτουργία, άρα το λεκανοπέδιο της Αττικής δεν έχει πρόβλημα.
«Έχουμε πρόβλημα στη γραμμή διανομής μέσης τάσης που καταλήγει σε Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό Χωριό και στις γύρω περιοχές, όπου εκεί έχουν υποστεί ζημιές οι ξύλινες κολώνες και οι μετασχηματιστές», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία τεχνικών για να ξεκινήσουν αμέσως εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών, μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, «το σύστημα άντεξε χθες με τη μεγάλη πυρκαγιά και με ρεκόρ ζήτησης όλων των εποχών», επισημαίνοντας ότι τις μεσημεριανές ώρες αιχμής «η ζήτηση έφτασε τις 10.800 μεγαβατώρες ανά ώρα».
«Τέτοια ζήτηση δεν έχουμε δει στο σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά.
Μίλησε για ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος χθες το απόγευμα στην Αττική, τις οποίες απέδωσε στην αποκοπή των γραμμών υπερυψηλής και υψηλής τάσης, κάτι που δημιούργησε «πρόβλημα οριακά», με «βυθίσεις στο σύστημα που προκάλεσαν αστοχίες», οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν γρήγορα.

Νέα διάψευση από τον ΑΔΜΗΕ

Διαψεύδονται εκ νέου από τον ΑΔΜΗΕ οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, αν είχε γίνει έκρηξη στις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή, δεν θα ήταν δυνατόν να τεθούν και πάλι σε λειτουργία σήμερα τα ξημερώματα οι γραμμές που βγήκαν εκτός χθες, εξαιτίας της πυρκαγιάς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.
Τόνιζαν ακόμη, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η επιθεώρηση που έγινε το πρωί στο δίκτυο έδειξε ότι οι ζημιές από την πυρκαγιά ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας.Η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, προσέθεταν, γίνεται από την Πυροσβεστική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης