Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θερινή ραστώνη πλήττει τις φορολογικές δηλώσεις - Εκτός ΤΑΧΙS περί τα 2,6 εκατ. Ε1 - Οι 4 επιλογές για την εξόφληση του φόρου

Θερινή ραστώνη πλήττει τις φορολογικές δηλώσεις - Εκτός ΤΑΧΙS περί τα 2,6 εκατ. Ε1 - Οι 4 επιλογές για την εξόφληση του φόρου
Ο ρυθμός υποβολής, που είναι χαμηλότερος από ποτέ, δείχνει ότι πηγαίνουμε ολοταχώς για παράταση με τους λογιστές και τους φοροτέχνες να ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Σχετικά Άρθρα

Με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του bankingnews.gr.
Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.
Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.
«Η Κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της κοινωνίας, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, για να στηρίζει και να διευκολύνει τους πολίτες», τονίζει σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Παράλληλα, τονίζεται ότι για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει πληρωμή φόρου. Ειδικότερα, για την πλειοψηφία των δηλώσεων αυτών ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και σε φορολογικά μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του BN ανέφερε:

Μεγάλος είναι ακόμη ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί ενώ σε 25 ημέρες εκπνέει η προθεσμία της παράτασης που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, και η οποία απ’ ότι φαίνεται καθησύχασε εκατομμύρια φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι δηλώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα φθάνουν τα 2.652.531 τις οποίες οι υπόχρεοι θα τις υποβάλλουν μάλλον μετά τις θερινές τους διακοπές, εκμεταλλευόμενοι την προθεσμία υποβολής που λήγει στις 28 Αυγούστου.
Οι δηλώσεις που έχουν ανέβει στο Taxis ανέρχονται σε 3.791.948 σε σύνολο 6.444.479 που είχαν υποβληθεί το 2020.

Ο ρυθμός υποβολής, που είναι χαμηλότερος από ποτέ, δείχνει ότι πηγαίνουμε ολοταχώς για παράταση με τους λογιστές και τους φοροτέχνες να ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όσοι πάντως επιλέξουν να κάνουν την φορολογική τους δήλωση τελευταία στιγμή να γνωρίζουν ότι διατηρούνται οι 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος αλλά με τη διαφορά ότι για τις δηλώσεις οι οποίες θα υποβληθούν εμπρόθεσμα, δηλαδή έως τις 28 Αυγούστου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου.
Το θετικό είναι ότι παραμένει σε ισχύ η έκπτωση του 3% εφόσον ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ έως τις 31 Αυγούστου.

Οι υπόχρεοι έχουν την δυνατότητα να δουν αναλυτικά το δοσολόγιο πληρωμών του φόρου εισοδήματος στους λογαριασμούς που διαθέτουν στο ΤAXISnet πατώντας πάνω στο σύνδεσμο της προσωποποιημένης πληροφόρησης και να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να εξοφλήσουν τον φετινό λογαριασμό.
Οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν: από τις 8 μηνιαίες δόσεις και την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3%, μέχρι την ένταξη των οφειλών τους στην νέα πάγια ρύθμιση με τις 24 – 48 δόσεις.
Εκτός φορολογικής διοίκησης πολύ καλή πρόταση ενδεχομένως να αποτελεί για πολλούς υπόχρεους και η λύση που δίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα με τα προγράμματα των πολλών άτοκων δόσεων.

Αναλυτικότερα, οι επιλογές των πληρωμών έχουν ως εξής:

  1. Εφάπαξ μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή τα φυσικά πρόσωπα θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3%.
  2. Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.
  3. Σε 24 - 48 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη νέα πάγια ρύθμιση. Για οφειλές από φόρο εισοδήματος οι μηνιαίες δόσεις κλειδώνουν στις 24 με επιτόκιο 5,3%.
  4. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και τις λύσεις που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα.
  5. Συγκεκριμένα, μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 3% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.791.948 Ε1 που αντιστοιχούν σε 5,2 εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία είναι ξεχωριστά για τον/την σύζυγο.
Από την ανάλυση αυτών προκύπτουν τα εξής:

• Το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.628.777 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ.
Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 814 ευρώ.

• Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει φέτος επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο.
Σε σύνολο 5.221.088 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.695.736 είναι μηδενικά.

• Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 896.575 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 236 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης