Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καμίνι η χώρα - Ακραίες συνθήκες καύσωνα έως και την Πέμπτη 5/8 - Οδηγίες προς πολίτες

Καμίνι η χώρα - Ακραίες συνθήκες καύσωνα έως και την Πέμπτη 5/8 - Οδηγίες προς πολίτες
H θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη 5/8 - Οι μέγιστες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο
Σχετικά Άρθρα

Κύμα καύσωνα πλήττει και σήμερα, Κυριακή 1/8, ολόκληρη τη χώρα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να κινούνται στους 42-43 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο, ενώ τη Δευτέρα - Τρίτη θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν κατά τόπους ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Ήδη, η Πολιτική Προστασία, η αστυνομία, η Πυροσβεστική βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή μέσω περιπολιών, για την αποφυγή πυρκαγιών και για τον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση, σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων.
Παράλληλα, έως και τη Δευτέρα 2/8 , με στόχο την προστασία των πολιτών, μικρών και μεγάλων, τις ημέρες του καύσωνα, είναι δωρεάν η είσοδος στις οργανωμένες παραλίες της Ακτής Βουλιαγμένης, του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Ακτής Α' Βούλας.

Ακραίες και εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες καύσωνα έως και την Πέμπτη 5/8

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 42-43 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο, αναμένονται την Κυριακή 1/8.
Ωστόσο, από τη Δευτέρα 2/8 η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί. Έτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη 5/8 θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό και συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή.
Οι μέγιστες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, οι μέγιστες ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου.
Υποχώρηση της θερμοκρασίας περιμένουμε από την Παρασκευή 6/8.
Πιο αναλυτικά, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα (1/8) , στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 17 έως 42-44, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 22 έως 39 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 41-42 βαθμούς.
Ίδια κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, με νότιους ανέμους 3-4 μποφόρ και τη θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης να κυμαίνεται από 28 έως 39 βαθμούς.

meteo1.JPG


Ξεπέρασε τους 44 βαθμούς η θερμοκρασία το Σάββατο 31/7 - Σε 87 περιοχές ήταν μεγαλύτερη των 40 βαθμών

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν το Σάββατο 31/7 σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 87 σταθμούς ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 44,6 βαθμοί Κελσίου.
m2.JPG

Mέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους - Για ποιους συστήνεται παύση εργασιών 12:00 με 16:00

Δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εργασίας η εγκύκλιος με τα αναλυτικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους λόγω του καύσωνα.
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.
Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας).

Ειδικότερα συστήνονται:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

– Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
– Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
– Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
– Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
– Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

– Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
– Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
– Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
– Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
– Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
– Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
– Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).
metra.JPG


Τι ισχύει για το Δημόσιο

Δικαιολογημένη θεωρείται για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, βάσει σχετικής εγκυκλίου που εξέδωσαν το υπουργείο Εσωτερικών και η γενική γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αφορά τους εργαζόμενους που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Άτομα με χρόνια καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα
  • Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
  • Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Έγκυες

Ακόμη, για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού και οι οικείοι προϊστάμενοι δύνανται να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας, αφού προηγουμένως έχουν εκτιμήσει τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων, αλλά και τις συνθήκες του τόπου παροχής εργασίας (εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος, κλιματισμός κ.ά.).
Τέλος, επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Υπ. Μετανάστευσης: Μέτρα για την προστασία εργαζόμενων και ωφελούμενων στα ΚΥΤ και τις δομές

Μέτρα για την προστασία εργαζομένων και ωφελούμενων στα ΚΥΤ και τις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας από τις υψηλές θερμοκρασίας λόγω καύσωνα, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν σε σχετική σύσκεψη.
Μάλιστα, προειδοποιεί ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και προτρέπει εργαζόμενους και ωφελούμενους διαμένοντες σε ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας, να παραμείνουν εντός κλιματιζόμενων χώρων και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υγρών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, προβλέπεται:

  • Ενημέρωση με όλα τα πρόσφορα μέσα για τις συνθήκες καύσωνα το επόμενο δεκαήμερο, με κορύφωση το διήμερο Δευτέρα 2 και Τρίτη, 3 Αυγούστου στις γλώσσες που κατανοούν οι ωφελούμενοι.
  • Για τους ωφελούμενους που φιλοξενούνται σε χώρους που δεν λειτουργεί/δεν διαθέτουν κλιματισμό, να ληφθεί μέριμνα ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο κλιματιζόμενες αίθουσες, όπως κοινόχρηστοι ή/και διοικητικοί χώροι, καθ' όλη τη διάρκεια του καύσωνα (ΚΥΤ Σάμου, ΚΥΤ Μαυροβουνίου).
  • Φροντίδα για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών όλο το 24ωρο και τις αργίες.
  • Παύση αθλητικών δραστηριοτήτων έως τη δύση του ηλίου.
  • Αναστολή υπαίθριων εργασιών.
  • Μείωση της άσκοπης κατανάλωσης ρεύματος από άλλες εργασίες για την ομαλή λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων και την αποφυγή υπερφόρτωσης του ηλεκτρικού δικτύου.
  • Συνεχή επικοινωνία με τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έκαστης Περιφέρειας.
  • Μέριμνα για την επιτήρηση των λουόμενων πολιτών τρίτων χωρών στις παραθαλάσσιες δομές.
  • Σύσταση για μείωση κατανάλωσης νερού για άλλες χρήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα νερού για τις ανθρώπινες ανάγκες.
  • Τα μέτρα για τον καύσωνα προηγούνται των μέτρων κατά του κορονοϊού και οι ωφελούμενοι μπορούν να εισέλθουν σε κλιματιζόμενους χώρους επί 24ωρου βάσεως, τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες και αντισηπτικά).
  • Στις δομές που παρέχεται σίτιση, με μέριμνα του διοικητή, μπορεί να τροποποιηθεί το ωράριο και η συχνότητα των διανομών, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των ορθίων κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00 - 16:00).
  • Το παρατεταμένο διάστημα υψηλών θερμοκρασιών θα επιφέρει τη ξηρότητα του εδάφους, οπότε εφιστάται η προσοχή όλων για τη πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιών. Ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει και για μία εβδομάδα μετά τη λήξη του καύσωνα.
  • Για το προσωπικό των περιφερειακών υπηρεσιών, ο κάθε διοικητής δύναται να παρέχει τηλεργασία σε ευπαθείς ομάδες, εξασφαλίζοντας πάντα τη παρουσία προσωπικού ασφαλείας για τη τήρηση των έκτακτων μέτρων. Επίσης, μπορεί να προσαρμόσει το ωράριο εργασίας, πχ. προσέλευση στις 07:00 και αναχώρηση στις 14:00.
  • Στα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και τους ξενώνες ανηλίκων αναφέρεται ότι πρέπει να δοθεί αντίστοιχη μέριμνα για τα δέοντα μέτρα και κυρίως για την ενημέρωση των ωφελούμενων.
  • Στο ΚΥΤ Λέσβου, στο ΚΥΤ Σάμου και στη δομή Ελαιώνα, όπου υφίστανται ακόμα σκηνές ή αυτοσχέδιοι μη κλιματιζόμενοι χώροι φιλοξενίας, τονίζεται η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του καύσωνα και όλο το 24ωρο, κλιματιζόμενοι κοινόχρηστοι ή/και διοικητικοί χώροι.
  • Στις δομές φιλοξενίας που δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι σκίασης, όπως δομή Κουτσόχερου, δομή Σιντικής Σερρών κ.ά., θα γίνουν συστάσεις για τη παραμονή των επωφελούμενων και των εργαζόμενων εντός των οικίσκων με χρήση κλιματιστικών, ειδικότερα τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής, 12:00 - 16:00. Επίσης, στις ίδιες δομές θα ληφθεί μέριμνα για τη παροχή πόσιμου νερού σε κατάλληλες θερμοκρασίες 10 - 15 ° C.


Δωρεάν πρόσβαση σε οργανωμένες παραλίες λόγω καύσωνα


Δωρεάν είσοδος έως και τη Δευτέρα (2/8) στις οργανωμένες παραλίες της Ακτής Βουλιαγμένης, του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Ακτής Α' Βούλας, με στόχο την προστασία των πολιτών, μικρών και μεγάλων, και για να βρουν ένα καταφύγιο δροσιάς τις ημέρες του καύσωνα.
Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ, υλοποιείται με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία της Εταιρείας προς τους πολίτες και σε στενή συνεργασία με τις μισθώτριες εταιρείες της στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής που στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής τους Ευθύνης ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα της ΕΤΑΔ.
Συγκεκριμένα, οι πύλες εισόδου της Ακτής Βουλιαγμένης, την οποία διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, θα είναι ανοιχτές για το κοινό από τις 08:00 έως τις 21:00. Να σημειωθεί ότι θα εφαρμόζονται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα του ΕΟΔΥ για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού και για το λόγο αυτό κατά την είσοδο του κοινού θα τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών στην Ακτή, που δεν μπορεί να υπερβεί τα 2.000 άτομα.
Επίσης, στη διάρκεια του τριημέρου ελεύθερη θα είναι η είσοδος για το κοινό και στις οργανωμένες παραλίες του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Α' Ακτής Βούλας, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς περιορισμούς ανά ακτή και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι επισκέπτες μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσέλευση τους στην κάθε οργανωμένη παραλία

Οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες

Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καλεί τους πολίτες να λάβουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μιας κατεύθυνσης κ.λπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.
«Καλούμε τους πολίτες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, ειδικά όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οφείλουμε να αναλαμβάνουμε την ατομική ευθύνη για την προστασία της υγείας μας και να ακολουθούμε τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Έχουμε χρέος τόσο απέναντι στον εαυτό μας όσο και απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.
Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία, που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κυρίως σε περίοδο καύσωνα και εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40-41οC), με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, με έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, με σπασμούς του σώματος και τέλος με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση. Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κ.λπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή των παραπάνω νοσηρών καταστάσεων.

Οδηγίες προφύλαξης- Τι συνίσταται

• Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
• Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
• Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
• Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
• Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
• Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β' αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
• Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
• Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.
• Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.
Σημειώνεται ότι για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας: https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/7184-prolhpsh-twn-epiptwsewn-apo-thn-emfanish-ypshlwn-thermokrasiwn-kai-kayswna και http://www.moh.gov.gr/articles/heaIth/agogiygeίas/596-Ρrostateytika-metra-gia-ton-kayswna
Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης