Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μετάλλαξη Delta μεταδίδεται όπως η ανεμοβλογιά - Τρίτη δόση στο Ισραήλ, στρατός στο Σίδνεϊ

Η μετάλλαξη Delta μεταδίδεται όπως η ανεμοβλογιά - Τρίτη δόση στο Ισραήλ, στρατός στο Σίδνεϊ
Οι εμβολιασμένοι -εάν μολυνθούν- έχουν το ίδιο φορτίο όπως οι ανεμβολίαστοι
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχία στις αρχές προκαλεί το έγγραφο των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σχετικά με τη μετάλλαξη Delta, το οποίο καταδεικνύει την ευκολία με την οποία μεταδίδεται.
Όπως αναφέρεται, η εν λόγω μετάλλαξη φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από τις προηγούμενες μεταλλάξεις και εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο η ανεμοβλογιά. Επίσης, τονίζεται ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τη μετάλλαξη Delta με τον ίδιο ρυθμό όπως ανεμβολίαστοι.
Το έγγραφο αποκαλύπτει η Washington Post, ενώ η διευθύντρια του CDC, Dr. Rochelle Walensky, επιβεβαιώνει τη αυθεντικότητα του.
«Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν φωνάζουμε χωρίς λόγο.
Η κατάσταση είναι σοβαρή» δήλωσε η ίδια μιλώντας στο CNN.
Το CDC έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει, την Παρασκευή, δεδομένα που στηρίζουν την αμφιλεγόμενη απόφαση της Walensky να αλλάξει την οδηγία για τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους. Η ίδια είπε, την Τρίτη, ότι το CDC συνέστησε ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους σε μέρη όπου η μετάδοση του ιού είναι συνεχής ή υψηλή.
Σύμφωνα με την ίδια όλοι στα σχολεία (μαθητές, προσωπικό, επισκέπτες) πρέπει να φορούν μάσκα όλες τις ώρες.
«Τα μέτρα που χρειάζονται για να τεθεί υπό έλεγχο, είναι ακραία.
Τα μέτρα που χρειάζεστε είναι ακραία» είπε η ίδια μιλώντας στο CNN.

Ένας μολύνει 8 ή 9 ακόμα

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο του CDC, η μετάλλαξη Delta μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο η ανεμοβλογιά, όπου ένας μολυσμένος μπορεί να μολύνει ακόμα 8 ή 9 άτομα.
Στον αντίποδα, το αρχικό στέλεχος μεταδιδόταν τόσο εύκολα όσο ένα κοινό κρυολόγημα, όπου ένας μεταδίδει τον ιό σε περίπου δύο ακόμα άτομα. Αυτός ο δείκτης είναι γνωστός ως R0.
«Δεν υπάρχουν πολλές ασθένειες με R0 στο 8 ή 9» επισημαίνει στο CNN, η Walensky.

Περισσότερο ασφαλείς οι εμβολιασμένοι

Οι εμβολιασμένοι -εάν μολυνθούν- έχουν το ίδιο φορτίο όπως οι ανεμβολίαστοι. Αυτό σημαίνει ότι είναι το ίδιο πιθανό να μολύνουν κάποιον άλλο όσο οι μη εμβολιασμένοι.
«Το συμπέρασμα είναι ότι -σε αντίθεση με τις άλλες μεταλλάξεις- τα εμβολιασμένα άτομα, ακόμα και αν δεν εκδηλώσουν συμπτώματα, μολύνονται μεταφέροντα ιικό φορτίο όσο των μην εμβολιασμένων που μολύνθηκαν» δήλωσε ο Dr. Walter Orenstein, επικεφαλής του Emory Vaccine Center, που επίσης είδε το έγγραφο του CDC.
Ωστόσο, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι εμβολιασμένοι είναι περισσότερο ασφαλείς.
«Τα εμβόλια προστατεύουν κατά 90% από τη σοβαρή νόσηση, αλλά ενδεχομένως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά για την πρόληψη της νόσησης ή της μετάδοσης» αναφέρεται.
Αυτό σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα θα είναι μεγαλύτερη παρά τον εμβολιασμό.

Η επιδημία με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 196.773.279 και οι νεκροί σε 4.202.130
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.754.758 κρούσματα και 612.129 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.572.344 και τρίτη σε νεκρούς με 423.217.
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 554.497 τρίτη σε κρούσματα με 19.839.369
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 6.142.282
• Πέμπτη η Ρωσία με 6.161.985 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.828.343
• Έβδομη η Τουρκία με 5.682.630 και όγδοη η Αργεντινή με 4.905.925
• Ένατη η Κολομβία με 4.766.829 και δέκατη η Ισπανία με 4.422.291
12_1.JPG
Biden: Να δοθούν 100 δολάρια σε κάθε Αμερικανό που θα εμβολιαστεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ζητά από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές να καταβάλουν 100 δολάρια σε κάθε Αμερικανό πολίτη που θα εμβολιαστεί στο εξής, σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στο πρόγραμμα ανοσοποίησης κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρωτοβουλίες τέτοιου είδους είναι μια επιτρεπτή χρήση των πόρων από το πακέτο ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λαμβάνουν ως βοήθεια οι αρχές των Πολιτειών, των Εδαφών, των Φυλών και οι τοπικές αρχές, με βάση το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης (American Rescue Plan Act).
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι θα παράσχει τεχνική βοήθεια για τη χρήση αυτών των πόρων, ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

To Iσραήλ θα χορηγήσει τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Το Ισραήλ θα αρχίσει να προσφέρει μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/Biontech κατά της COVID-19 για τους άνω των 60 ετών, μια παγκόσμια πρώτη στις προσπάθειες να επιβραδυνθεί η διάδοση του πολύ μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού, μετέδωσαν η ισραηλινή τηλεόραση και ραδιοφωνία.
Τα άτομα αυτά θα μπορούν να λάβουν την ενισχυτική δόση εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε μήνες από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με το Channel 13 TV και τη δημόσια ραδιοφωνία Kan.
Το Ισραήλ ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην εκστρατεία εμβολιασμού, με πολλούς ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιό τους τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καθώς θεωρούνταν ως το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού.
Όμως αφότου εμφανίστηκε το στέλεχος Δέλτα, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει δύο φορές μια πτώση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μόλυνσης και μια μικρή μείωση στην προστασία που παρέχει απέναντι στη σοβαρή νόσηση.
Η εκστρατεία για την ενισχυτική δόση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σύντομα, θα μετατρέψει ουσιαστικά το Ισράηλ σε πεδίο δοκιμής για μια τρίτη δόση πριν από την έγκριση του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων (FDA).
Η Pfizer δήλωσε πως πιστεύει ότι χρειάζεται η επιπλέον δόση προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η προστασία απέναντι στον κορωνοϊό.
Η εταιρία λέει ότι μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια επειγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για ενισχυτικές δόσεις ακόμη και τον Αύγουστο.
Μέσα ενημέρωσης ανάφεραν πως ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ έδωσε στους οργανισμούς υγείας το πράσινο φως προκειμένου να χορηγήσουν την τρίτη δόση αφού Ισραηλινοί ειδικοί ενέκριναν την εκστρατεία αργά χθες.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας εκτίμησε πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο 41% στη διακοπή συμπτωματικών μολύνσεων τον τελευταίο μήνα.
Η προστασία απέναντι σε σοβαρή νόσηση παραμένει ισχυρή, στο 91%.
Ορισμένοι ειδικοί επέκριναν την ανάλυση του υπουργείου λόγω πιθανής μεροληψίας που θα μπορούσε να στρεβλώνει τα δεδομένα.
Άλλοι είπαν πως το Ισραήλ πρέπει να περιμένει λίγο περισσότερο προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας τρίτης δόσης.
Περίπου το 57% των 9,3 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί.
Περίπου 160 άνθρωποι νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα και οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 2.000 από μια χούφτα την ημέρα λίγους μήνες νωρίτερα.
Η κυβέρνηση ελπίζει πως τα εμβόλια θα της επιτρέψουν να αποφύγει κοστοβόρα λοκντάουν προστατεύοντας όσους είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή νόσηση, ακόμη κι αν οι μολύνσεις αυξηθούν κατακόρυφα.

Στρατός στις φτωχές γειτονιές του Σίδνεϊ για την τήρηση του lockdown

Σε ακραία μέτρα προχωρούν οι αρχές του Σίδνεϊ, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστεί το lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας.
Οι φτωχότερες γειτονιές του Σίδνεϊ προετοιμάζονται για στρατιωτική επιβολή του σκληρότερου και μεγαλύτερου σε διάρκεια Lockdown στην πόλη, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων διατηρείται υψηλός, μετά από πέντε εβδομάδες αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Πέντε εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους, εν μέσω της επιδημίας που έχει προκαλέσει ηεξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Delta, με τις αρχές να εφαρμόζουν ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς για τα φτωχά προάστια που έχουν πληγεί περισσότερο.
Μεταξύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί, είναι τα υποχρεωτικά τεστ και η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Πόρτα - πόρτα ο στρατός

Από τη Δευτέρα, περίπου 300 στρατιωτικοί του αυστραλιανού στρατού θα συνδράμουν τους αστυνομικούς, οι οποίοι θα επισκέπτονται πόρτα - πόρτα ασθενείς που έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της Νέας Νότιας Ουαλίας, Mick Fuller, σε συνέντευξη Τύπου.
Όπως εξήγησε, η άνοδος των κρουσμάτων καταδεικνύει ότι το επίπεδο συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα έχει μειωθεί σημαντικά.
Η ενισχυμένη στρατιωτική και αστυνομική παρουσία θα καλύπτει το εύρος της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας αλλά κυρίως οκτώ περιφερειακών κυβερνητικών περιφερειών στα δυτικά της πόλης - κατοικίας 2 εκατομμυρίων ανθρώπων - όπου έχουν αναφερθεί τα περισσότερα νέα κρούσματα.
Καθώς η πόλη εισήλθε στην έκτη εβδομάδα του προγραμματισμένου αποκλεισμού διάρκειας εννέα εβδομάδων, η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανέφερε 170 νέα τοπικά κρούσματα, τα περισσότερα στην πρωτεύουσα της πολιτείας Σίδνεϊ, από το ρεκόρ των 239 κρουσμάτων την προηγούμενη ημέρα.

Γερμανία: Σχεδόν 2.500 κρούσματα, 30 θάνατοι

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2.454 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.766.765, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Παράλληλα, οι θάνατοι 30 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 91.637 νεκρούς ως εδώ.

Σαουδική Αραβία: Άνοιγμα των συνόρων για εμβολιασμένους

Το υπουργείο Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας θα επιτρέψει και πάλι την είσοδο στο βασίλειο σε όσους έχουν τουριστική βίζα από την 1η Αυγούστου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του.
«Οι εμβολιασμένοι τουρίστες θα επιτραπεί να εισέλθουν, χωρίς να έχουν την υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα, μετά από την επίδειξη αρνητικού τεστ PCR για την COVID-19 αλλά και βεβαίωσης εμβολιασμού» όπως ανέφερε το ίδιο υπουργείο.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα εμβόλια της Pfizer, της Astrazeneca, της Moderna και της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 θεωρούνται εγκεκριμένα από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές του βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης