Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατός στις φτωχές γειτονιές του Σίδνεϊ για την τήρηση του lockdown - Κατακραυγή και διχασμός

Στρατός στις φτωχές γειτονιές του Σίδνεϊ για την τήρηση του lockdown - Κατακραυγή και διχασμός
Ακραία κατασταλτικά μέτρα για την επιβολή του lockdown, με στόχο τις φτωχότερες γειτονιές της αυστραλιανής πρωτεύουσας
Σχετικά Άρθρα
Σε ακραία μέτρα προχωρούν οι αρχές του Σίδνεϊ, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστεί το lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας.
Οι φτωχότερες γειτονιές του Σίδνεϊ προετοιμάζονται για στρατιωτική επιβολή του σκληρότερου και μεγαλύτερου σε διάρκεια lockdown στην πόλη, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων διατηρείται υψηλός λόγω της μετάλλαξης Delta, μετά από πέντε εβδομάδες αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Πέντε εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους, εν μέσω της επιδημίας που έχει προκαλέσει ηεξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Delta, με τις αρχές να εφαρμόζουν ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς για τα φτωχά προάστια που έχουν πληγεί περισσότερο.
Μεταξύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί, είναι τα υποχρεωτικά τεστ και η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας επρόκειτο να τερματίσει το lockdown πέντε εβδομάδων την Παρασκευή 30ή Ιουλίου, όμως η ισχύς των περιοριστικών μέτρων θα παραταθεί για άλλες τέσσερις εβδομάδες, ως την 28η Αυγούστου.

Πόρτα - πόρτα ο στρατός

Από τη Δευτέρα, περίπου 300 στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας θα συνδράμουν τους αστυνομικούς, οι οποίοι θα επισκέπτονται πόρτα - πόρτα ασθενείς που έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της Νέας Νότιας Ουαλίας, Mick Fuller, σε συνέντευξη Τύπου.
Όπως εξήγησε, η άνοδος των κρουσμάτων καταδεικνύει ότι το επίπεδο συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα έχει μειωθεί σημαντικά.
Η ενισχυμένη στρατιωτική και αστυνομική παρουσία θα καλύπτει το εύρος της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας αλλά κυρίως οκτώ περιφερειακών κυβερνητικών περιφερειών στα δυτικά της πόλης - κατοικίας 2 εκατομμυρίων ανθρώπων - όπου έχουν αναφερθεί τα περισσότερα νέα κρούσματα.
Καθώς η πόλη εισήλθε στην έκτη εβδομάδα του προγραμματισμένου αποκλεισμού διάρκειας εννέα εβδομάδων, η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανέφερε 170 νέα τοπικά κρούσματα, τα περισσότερα στην πρωτεύουσα της πολιτείας Σίδνεϊ, από το ρεκόρ των 239 κρουσμάτων την προηγούμενη ημέρα.

Αντιδράσεις για τα πρωτοφανή μέτρα

Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές των προαστίων αντιδρούν στα αυστηρά μέτρα, σε μία πόλη η οποία εμφανίζεται διχασμένη.
Χιλιάδες ανθρώπων έλαβαν μέρος σε διαμαρτυρία κατά του lockdown που έγινε στην πόλη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προκαλώντας τις επικρίσεις της αστυνομίας και πολιτικών, οι οποίοι την χαρακτήρισαν ως μία εκδήλωση «υπερμετάδοσης».

Ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος του Cumberland, Steve Christou, υποστήριξε πάντως ότι η χρήση των δυνάμεων του στρατού στους δρόμους του Σίδνεϊ είναι «ακραίο» μέτρο και σημάδι πως η πολιτειακή κυβέρνηση έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο της κατάστασης.
Εξέφρασε δε την ανησυχία του πως η ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων θα προκαλέσει άγχος στους κατοίκους. «Δε νομίζω ότι οι άνθρωποι θα το αποδεχθούν πολύ καλά. Οι κάτοικοί μας είναι από τους πιο φτωχούς δημογραφικά, και ως έχει η κατάσταση (με τους πιο αυστηρούς περιορισμούς), ήδη νιώθουν να τους διαχωρίζουν, να τους περιθωριοποιούν, σα να τους έχουν πάρει όλη τη ζωή από τα χέρια τους» σύμφωνα με το neoskosmos.com.
Αλλά και η Ένωση Δικηγόρων Αυστραλίας (Australian Lawyers Alliance), εξέφρασε ανησυχία για αυτά τα «πρωτόγνωρα μέτρα» που μπορεί να θέσουν «επικίνδυνο προηγούμενο».
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης, Greg Barns SC, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει τι ρόλο θα έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις επακριβώς.
«Η χρησιμοποίηση στρατιωτικού προσωπικού για τη διασφάλιση συμμόρφωσης Αυστραλών ή περιορισμό της ανυπακοής πολιτών είναι ανησυχητική χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε. «Ο ρόλος κάθε αστυνόμευσης ή υπηρεσίας επιβολής (μέτρων) θα πρέπει να είναι να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, ώστε να μην πρέπει να παραβιάζουν κανόνες».
Οι άνθρωποι που ζουν στα δυτικά προάστια μπορούν να μετακινηθούν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σπίτι τους και να κάνουν τεστ για covid-19 κάθε τρεις ημέρες, προκειμένου να τους επιτραπεί να προχωρούν σε βασικές εργασίες εκτός της οριοθετημένης περιοχής.
Ήδη έχουν δοθεί στην αστυνομία νέες εξουσίες για να κλείνουν τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα.
Τα μέλη του στρατού δεν θα φέρουν οπλισμό, ενώ θα ενεργούν υπό τις διαταγές της πολιτειακής αστυνομίας και θα εκπαιδευτούν για την αποστολή αυτή μέσα στο Σαββατοκύριακο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης